HABER:YÜKSEL BALCI/ GÜLÇİN ÖNEM

  Bölge üreticisinin en önemli geçim kaynağı olan patateste istikrar sağlamakta zaman zaman zorluk çekiliyor. Yıl geliyor patates üreticisi perişan, patates değer bulamadığı için tarlalarda çürümeye terk ediliyor. Yıl geliyor, patates değer fiyatını bularak üreticinin yüzünü güldürüyor. Geçen yıl, kilosu 5 liraya kadar çıkarak, adeta altınla yarışan Ödemiş’in Sarıkız Patatesi yaz döneminde üreticiyi tam anlamıyla vurmuş, kilosu 20 kuruşa kadar düşmüştü. Fiyatların düşük olması nedeniyle, üretici patatesini tarlada çürümeye bırakırken, bazı üreticiler, tarladaki patateslerini hayvan yemi olarak kullandılar. Ahmet Çetin adındaki bir üretici yazın 1 dönüm patatese 500 lira masraf ettiğini ancak, tohumu dahi almakta zorlandığını belirtiyordu. Yaz patatesinin değerinin çok altında fiyat bulması yüzünden, üreticiler bankalara olan kooperatiflere olan borçlarını ödeyememenin sıkıntısını yaşayarak çokları icra kıskacına girmişti
Kış Patatesi Güldürdü
Yaz patatesinden darbe yiyen ve borçlarını ödemek için faiz batağına düşen patates üreticilerinin yüzünü kış patatesi güldürdü. Şu anda, tarlada 85-90 kuruşa müşteri bulan patates satışlarında büyük bir hızlılık yaşanıyor. Uzmanlar, patateste planlamanın yapılmadığı için herkesin kafasına göre patates ektiğini belirterek, rekoltenin yükselmesi patatesin fiyatının düşmesine neden olduğunu belirtiyorlar. Bu bakımdan, patateste mutlaka bir planlamanın yapılması konusunun gündeme gelmesinin şart olduğunu belirtiyorlar.

 Bir zamanlar DSP Genel Başkanı rahmetli Bülent Ecevit tarafından ürün planlaması sık sık gündeme getirilmiş ancak, sonuca gidilememişti. Bizde, uzmanlarla aynı fikri paylaşıyoruz. Diyoruz ki ; eğer planlama yapılırsa ülkenin ihtiyacı ve ihracat miktarı kadar patates ekilir, üretici diğer ürünlere yönlendirilerek, her yıl patatesçinin sıkıntı çekmesi önlenmiş olur. Yoksa, patatesçinin sorunu kör döğüşü gibi devam eder gider. Sayın büyüklerimizden bu konuda gerekli adım atmalarını üreticiler adına  bekliyoruz.

  Yenice köylü patates üreticisi Bülent Türkan, “Şu anda patatesin verimi iyi, fiyatı da yüz güldürdü. Yazın tarlada çürümeye bıraktığımız ve hayvan yemi olarak kullandığımız patates, şu anda 85-90 kuruştan kamyonlara sarılmaktadır. Yaz patatesinin sıkıntısını henüz atmış değiliz. Bankalara ve kooperatiflere, gübre satanlara olan borçlarımız var. Bu borçlarımızı kış patatesini satarak ödeyeceğiz. İlaç fiyatları, mazot fiyatları belimizi büküyor. Hükümetimizin özellikle mazot fiyatlarında üreticiye gerekli kolaylığı yapmasını bekliyoruz.”

Editör: Haber Merkezi