HABER:GAMZE ONAN
Kırkoluk çeşmesinin taşınması kararıyla ilgili çeşme çevresindeki esnaf ikiye bölündü. Bir kesim kararı desteklerken esnaflardan bir kesimi ise çeşmenin taşınmasını istemiyorlar.
Esnaflar mevcut alanda belediye tarafından düzenlenmenin, gıda denetlemelerin yapılmasını isteyerek, kendilerinin yer parasını vermeye hazır olduklarını söylediler. Çeşmenin taşınması ile doğallığın bozulacağını belirttiler.
Bozdağ-Salihli yolu üzerinde bulunan Kırkoluk çeşmesinin trafik sorunu nedeniyle taşınmasına karar verilmişti. Vatandaşlar Ödemiş, İzmir, Manisa, Salihli gibi bölgelerden çeşmeye su doldurmaya geliyor ya da geçerken ziyaret ediyorlar.
Konuyla ilgili çeşmenin çevresinde bulunan esnaflar çeşmenin taşınmaması için imza kampanyası başlattılar.
Çeşmeyi ziyaret eden vatandaşlar ise çeşmenin köklü bir geçmişe sahip olması nedeniyle taşınması durumunda Kırkoluk’un yok olacağı ve bu doğallığın ortada kalmayacağı düşüncesindeler.

“Çeşmenin suyu mu çıktı?"
Kırkoluk çeşmesini Alaşehir’den ziyaret eden Adem Kocabaş, “Bu çeşmeyi ben yıllardır dedelerimden de bilirim. Kendimde fırsat buldukça buraya su doldurmaya gelirim çeşmenin taşınması bence hiç düşünülmesin. Ne olmuş yani çeşmenin suyu mu çıkmış? Daha güzel şeyler yapılmaya çalışılır ama bu doğal güzellik verilemez. Bu çeşmeyi yapan insan boşuna yapmamış buraya bu güzelliğin bozulmaması gerek. Zaten buraya gelen insanlar bu çeşme için geliyorlar.”

“Altında başka bir şey aranır”
Kırkoluk çeşmesini yaklaşık 45 yıldır ziyaret ettiklerini belirten Ramazan Gülümser, “Çeşme buradan taşınırsa tarih yok olur. Fakat illa çeşmenin buradan taşınması konusunda kararlılık olursa altında başka bir şey aranır. Ben Salihli’den geliyorum. Sık sık buraya ziyarete geliriz. Tarihin yok olmaması lazım. 45 yıldır ziyaret ettiğimiz bir yerin yok olması kabul edilemez bir şey, biraz duyarlı olmakta fayda var.”
Manisa Ahmetli’den 15 senedir buraya geliyorum diyen Ali Özbek, “Herkes burayı ziyaret ediyor çeşme burada kalmalı. Buraya gelen insanlar buraya çeşme için geliyorlar. Çeşmenin taşındığı yere ne yapılacaksa buraya yapılsın.”
Ziyaretçilerden Yusuf Özbek, “Bu çeşme burada tarihi bir özellik taşıyor o açıdan çeşmenin buradan taşınması çok uygun olmaz. Şuan Fatih Camii’ni ya da Ayasofya Camii’ni alıp başka yere götürmenin bir anlamı var mı? Çeşme burada kalmalı.”
Mehmet Akdağ, “Çeşmenin buradan taşınması bence yanlış bir şey. Bu çeşme burada doğallığın vermiş olduğu bir güzellik bu çeşmeyi alıp buradan başka bir yere götürmenin bir anlamı yok. Taşındığı zaman çeşmenin bir değeri kalmaz ki. Zaten halkın buraya gelmesinin sebebi bu çeşmedir.”
Sadece çeşme için buraya geldiklerini belirten Nazan Elyen, “Biz buraya sadece çeşmeler için geliyoruz su içmek adına. O yüzden buradan kaldırılmasını istemiyoruz.”
Biz bu güzelliğe alıştık diyen Süleyman Elyen, “Biz burada bu güzelliğe alıştık. Bu doğal güzelliğin bozulmasını istemiyoruz.”

“Derenin üzeri ıslah edilsin”
Zübeyir Karakaş, “Yıllardır aynı yerde duran çeşmenin yeri niye değiştirilsin, yolu genişletsinler. Yalova’da ağaçları kesmemek için çiftliği 100 metre ileri alıyorlar. Biz niye böyle yapıyoruz. Madem yol genişletilmek isteniyor, derenin üzeri ıslah edilsin. Çeşme neden kalkıyor ki yerinden. Bu çeşme yıllardır burada. İnsanlar buraya çeşmeden su almak için geliyorlar. Düşünülen bence çok yanlış bir şey çeşme buradan kalkarsa Kırkoluk diye bir şey kalmaz.”
64 yaşında olan ve kayın pederinin bile çeşmenin yapılışını bilmediğini belirten Ayşe Teke, “Benim kayın pederim 78 yaşında vefat etti. Vefat edeli de 15 yıl oldu. Çeşmenin yapılışını kendisi de bilmez. Çeşmenin kaldırılmasını istemiyoruz.”

Esnaflar ikiye bölündü
Çeşmenin taşınması konusunda Kırkoluk esnafı taşınması ve taşınmaması konusunda ikiye bölündü.
Kırkoluk esnaflarından Emine Uyar, “Biz taşınmasından yana değiliz. Fakat bir düzenleme yapılması gerekiyor. Normalde buraya gelen müşteriler çeşmenin nerede olduğunu bize soruyorlar. Bugün çeşmenin etrafı açıktı bu yüzden hem müşteriler hem esnaflar rahat ettiler. Sürekli böyle olmasını istiyoruz. Bizim burada mescidimiz yok. Taşınınca daha fazla yenilikler yapılacağı söyleniyor. Mescit, lavabo bunlar en çok ihtiyaç olan şeyler.”

“Çeşme gitmeyince hiçbir esnaf gitmez”
Uyar, “Buraya 100 kişi geliyorsa bunlardan 90’ı çeşme için buraya geliyorlar. Yoğunluk hafta sonları yaşanıyor insanlar çeşme için geliyorlar ya da yollarının üstündeyse uğruyorlar. Ben 6 senedir burada esnafım en hayırlısı ne olacaksa öyle bir uygulama yapılsın.”

“Derenin içine çöp atılıyor”
Uyar, “Hepimiz burada ekmek yiyoruz. Buraların temiz tutulması gerekirken derenin içine çöpler atılıyor. Bu konuya dikkat edilmesi gerekiyor.”
Esnaflardan Turgut Uyar, “Ben doğma büyüme buralıyım. Bizim çeşme ya da yolla bir sıkıntımız yok. Bizim sıkıntımız esnaflarla. Buraya bin kişi geliyorsa dokuz yüz tanesi bize çeşme nerede diye soruyor. Park sorunumuz var. Belediye bu sorunu aşmaya çalıştı aslında ama uzak kaldığı için sorun aşılamadı. Ben çeşmenin kalkmasını istemiyorum. Fakat esnafların taşınmasını istiyorum. Esnafların taşındığında ve çeşmenin burada kaldığında biz yöresel ürünlerimizi satamaz geçimimizi sağlamak için gereken parayı kazanamayız.”

“Çeşme olmazsa biz yokuz”
Turgut Uyar, “Çeşmenin etrafında düzenleme yapılır ve esnaflar yine burada kalırsa bir problem olmaz. Biz çeşmenin karşısında olduğumuz halde gezmek için gelen vatandaş bize çeşme soruyorsa burada bir sıkıntı vardır. Sonuçta çeşme yoksa biz yokuz.”
Uyar, “Şuan burası taşınmış olsa daha hijyenik, daha denetimli bir yer olacak. Burası yol üzeri burada denetleyen olmuyor. Buradan kalktığımızda bu doğallık bu güzellik kalmaz. Fakat taşınırsak eğer trafikte ciddi bir rahatlama yaşanır. Ben gönülden çeşmenin taşınmamasını istiyorum. Fakat çeşme burada kaldığı sürece de hiçbir esnaf buradan gitmez.”

Esnaflardan Nafize Tatarlı, “12 senedir ben burada esnaflık yapıyorum. Çeşmenin taşınmasını istiyorum. Bu konuda da imzamı attım.”
Yaklaşık 10 yıldır Kırkoluk’ta esnaflık yaptığını belirten Hatice Koygun, “Geçtiğimiz yıllara göre değişik, çeşitli insanların buraya kurulum yapmaları nedeniyle buralar artık tamamen rant savaşına döndü. Burada amaç yön değiştirdi. Daha önce buraya ekmek parası için, çoluğunun, çocuğunun rızkı için gelen insanlar artık buraya sen mi daha çok satarsın ben mi mantığı ile geliyorlar. Yolu sağlı sollu kapattılar. Sonuç olarak halktan ve uzun yol şoförlerinden burası tepki görmeye başladı. Zamanında yol tıkandı 1 saat 1 buçuk saat yol açılmadı. Daha önceden böyle sorunlar yaşamıyorduk biz burada. Hepimiz aldığımız paraya bereket okuyup gittik.”

“Şuan çuvalıyla para kaldıran esnaf var”
Koygun, “Şuan burada çuvalıyla para kaldıran ve doyumsuz olan esnaflarımız var. Ben iki çocuk okutuyorum ve kirada oturuyorum. Bu durumda olan bize oluyor. Çünkü, ben buradan kazandığım para ile geçimimi sağlıyorum.”

“Taşınmasını istemiyorum”
Koygun, “Bu konuda bir karar alındıysa burası taşınacaktır. Fakat ben kendi görüşüm olarak buranın taşınmasını istemiyorum. Benim babaannem 105 yaşında vefat etti ve onun gençliğinde bu çeşme vardı, bu tarihi bir çeşme yani. Burası bizim tarihi bir değerimiz biz neden kültürel değerlerimize sahip çıkamıyoruz. Başka ülkede olsa bu değerler koruma altına alınır.”

“Bizi bu noktaya getiren çeşmeden sonra kurulan tezgâhlardır”
Koygun, “Bizim bu duruma gelmemize neden olan olay çeşmeden sonra tezgahların kurulmasıdır ve kendi aralarındaki rant savaşıdır. Herkes birlik beraberlik içerisinde parasını kazansın evine gitsin. 2 tane çocuğumun rızkını buradan kazanıyorum ve buranın kaldırılmasını istemiyorum.”  
        
“Çeşme suyu yaz kış aynı sıcaklıkta akıyor”    
Esnaflardan Ahmet Soğuksu, “Ben 61 yaşındayım. Kendimi bildim bileli bu çeşme burada. 1980 yılında çeşmenin başında çekilmiş fotoğrafım var. Bu çeşmenin suyu yaz kış aynı derecede akıyor. Bu çeşmenin dünyada eşi benzeri yoktur. Buraya bir düzenleme yapılsın ve çeşme taşınmasın ben çeşmenin taşınmasını istemiyorum.”  
                                                                                                    
Esnaflardan İsmail Teke, “Bir düzenleme yapılacaksa eğer burada bir düzenleme yapılsın. Ben çeşmenin taşınmasını istemiyorum. Biz esnaf olarak üzerimize düşeni yapalım, yer parası verelim, denetlemeler yapılsın. Burası 200 metre yukarı taşınsa da yine aynı sıkıntılar olacak. Otoparka çözüm bulunamayacak. O bölgede bir otopark mescit yapılsın. Çeşmenin olduğu bölgede düzenlensin. Ama yapılacak olan düzenleme buraya yapılsın. Tarihi doğanın bozulmasını istemiyoruz. Buraya Türkiye’nin her yerinden insan geliyor. Tekrar geldiklerinde çeşmenin kalktığını görecekler ve buranın bir doğallığı kalmayacak."
 






Editör: Haber Merkezi