Kiraz’ın Karaman köyü baraj mağduru

2014 yılı sonu itibariyle köydeki konutların tamamlanamaması halinde, hak sahiplerine tanınan kredi haklarının iptal edilme tehlikesi her geçen gün artıyor.  Gelecekte baraj gölünün yükselmesi sebebiyle mevcut evleri sular altında kalacak olan köylüler, yapılacak evleri tamamlayamadığından kara kara düşünmeye başladı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın,  Kiraz İlçesi Karaman Köyünde Beydağ Barajı yapımından dolayı mevcut evleri sular altında kalacak olan hak sahiplerine(köylülere) evlerini daha yüksek yerlere taşıma maksadıyla İskan Kanunu uyarınca KEYY(Kendi Evini Yapana Yardım) metodu ile yeni evler yapılması için tanıdığı haklar heba ediliyor. 2014 yılı sonu itibariyle köydeki konutların tamamlanamaması halinde, hak sahiplerine tanınan kredi haklarının iptal edilme tehlikesi her geçen gün artıyor.  Gelecekte baraj gölünün yükselmesi sebebiyle mevcut evleri sular altında kalacak olan köylüler, yapılacak evleri tamamlayamadığından kara kara düşünmeye başladı. Kurak ve yağışsız geçen bu yılda bile baraj gölünde su tutulmaya başlanmasıyla, su seviyesi bir hayli yükseldi ve her geçen gün risk artarak devam ediyor. Üst üste felaketlerin yaşandığı ülkemizde yeni bir felaketin yaşanmaması için İzmir Bürokrasisinin bu gidişata “dur”  demesi gerekmiyor mu?

Ev Sahibi Olamadık, Dert Sahibi Olduk!
Hak sahiplerinden Mustafa Gelmez  “Belki de 100 sefer İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne diğer hak sahipleri köylü arkadaşlarım Veli Konyar, Mustafa Bozdağ ve Önder Tek ile birlikte gittik. Ancak ne bizi dinlediler ne de derdimize derman oldular. Biz devletimize güvendik, Allah razı olsun bizi ev sahibi yapacaklar dedik, bizi dert sahibi yaptılar, sağlığımız elden gitti. Birçok köylümüz halen evine kavuşamadı. Bir de devletimize derdimizi anlatıyoruz diye üstüne evleri yapmadan bırakıp kaçan müteahhit Selçuk Yılmaz tarafından dayak yedim, hakarete maruz kaldım. Şehircilik Müdürlüğü’ne derdimizi anlatamadık, Allah aşkına Valimiz, Bakanımız, Başbakanımız bize sahip çıksın, bizi kimsesiz komasın’ diyerek adeta isyanını dile getirdi

Kamu zararına seyirci kalındı.
Söz konusu yapımına başlanan KEYY(Kendi Evini Yapana Yardım) konutlarıyla ilgili olarak İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, gerekli kontrolleri yaparak uygunluk raporu verdiği birçok inşaat temeli  için müteahhitte hak edişleri ödemesine müteakip köylülerin yaptığı ihbarlar  üzerine bu sefer yapılan temel inşaatlarının  projesine uygun olmadığını tespit etti, inşaatları durdurdu, yıkım kararı verdi. Ancak ne çelişkidir ki, şikâyetler üzerine bu sefer Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yıkım kararının aksine temel inşaatları devam ettirerek projesine uygun olmayan inşaatlar için hak ediş ödemelerini sürdürdü. Kamu zararına sebebiyet veren ve köylüleri mağdur eden kamu görevlileri hakkında “neden bir soruşturma yapılmadığı” sorusu kamuoyunda cevap bekliyor. 

Köylüler Devletine Güveniyor!

Köylüler söz konusu KEYY konutlarının projesine uygun inşa edilmediğini, hak kayıplarının fazlasıyla yaşandığını ancak İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından kendilerine sahip çıkılmadığını dile getirerek, başta İzmir Valisi ve Çevre ve Şehircilik Bakanı olmak üzere tüm yetkililerin gerekli hassasiyetleri göstermesini ve mağduriyetlerinin bir an önce giderilmesini talep ediyor.   

Haber:Nazif HARUPÇU

Editör: Haber Merkezi