HABER: NAZİF HARUPÇU


Türkiye’de kestane üretiminin 60 bin tonunun 9 bin tonunun İzmir’den, Bu üretimin yüzde 45’nin, Aydın Dağları ve Bozdağlar ’ın Küçük Menderes Ovası’na bakan yamaçlarından sağlandığı Ödemiş havzasında,

Fiyatların yüksek olması nedeniyle üreticilerin yüzleri güldü.

İri Birinci sıra kestanelerin fiyatı toptan 8,5 liradan, İkinci sıra kestanelerin fiyatlarının toptan 5 liraya satıldığı bu sene nerede ise yok satıldı.

9 bin ton kestane üretiminin 4 bin tonu ise Bıçakçı yaylasında yetiştirildi.

Ödemişli üreticilerden Çetin Alper, “Tüccar kestaneyi elimizden ucuz almak istiyor. Bizde yüksek fiyattan satmak istiyoruz.

Tüccarlar buralardan alıp diğer yerlere ve yurtdışına gönderirken pahalı satmaktalar ve bizden ucuz almak istemeleri bizleri üzüyor. Kestanede işçilik çok. Fire olayı çok. Üzüntü vericidir ki kestane piyasasında çok ilgili olanlar dışında, Ödemiş’ten aldıkları ürünleri İstanbul’da Alaşehir kestanesi olarak biliniyor. Şu an toptan fiyatı 10 lira. Ceviz fiyatları da aynı 10 lira civarında. Yılbaşından önce fiyatlar3- 5 ila 8,5 lira arası idi.

Şimdi 10 liraya yükseldi. Talep fazla ama fiyatlar da yükseldi.

Geçen sene Birinci sıra kalite kestanenin fiyatı 3-4 lira idi, diğerleri 1-1,5 lira idi. Ancak maliyetleri kurtarmıyordu. Tabii bunun yanında çiftçi zaten borçlu.

Bu yıl kestane sezonunda yüzleri gülen kestane üreticileri, gelecek sezonda da yüzlerinin gülmesi için dua ettiler.

 

Editör: Haber Merkezi