Beydağ’ın Aydın sırtlarına yakın olan bölgesinde yetişen kestaneler Bursa’ya gönderiliyor. Bursa’nın meşhur olan kestanesi Ödemiş’ten ve Beydağ’dandır. Geçen senelerde kestane üretiminde düşüş yaşandı. Bu verim azlığının sebebi Kestane Dal Kanseri olarak biliniyor.

Beydağ Orman İşletme Şefi Haldun Derecik konuyla ilgili  “ Bizler verimli topraklar için çalışmalarımıza dur durak vermeksizin devam ediyoruz. Hastalıkların azaltılması içinde sık sık halkımıza toplantılar düzenlemekteyiz. Halkımızın da aynı ilgiyle bizlere yardımcı olmalarını istiyoruz ki onlara desteklerimizde sınır tanımayalım. “

İzmir Orman Zararlarıyla Mücadele Şube Müdürü Tuncay Can geçen ay bir toplantıda sıkıntının büyük olduğunu ve bununla ilgili çalışmalarla halkımızı bilinçlendirmeye yönelik konuşmuştur. Bunun dışında FAO’nun yaptığı Kestane Dal Kanseri ile ilgili yaptığı 2012-2014 senelerini kapsayan proje bu yıl kapanışı yapacak. Yaptıkları çalışmalarda ilerlemeler kaydeden Orman Bölge Müdürlüğü’ne yanıt olarak Hamam Köy sakinleri kestanelerden son günlerde %80 verim aldıklarını dile getirdiler. Fakat hala daha bu sorun ne kadar azalmış görünse de diğer bölgelerde devam etmektedir. Bu hastalık, ağaçları tamamen kurutması ve hızla yayılması nedenleri ile kestaneliklerimizin en önemli hastalığıdır. Hastalık etmeni sağlıklı ağaçlara taze (yeni oluşmuş) yaralardan girmektedir. Hasadın dallara vurularak yapılıyor olması dallarda sürekli taze yaraların oluşmasına neden olmaktadır. Bu hasat şekli hastalığın yayılmasındaki önemli faktörlerden bir tanesidir. Hastalığın yayılmasındaki diğer önemli bir faktör de hastalıkla bulaşık yerlerden alınan enfekteli aşı kalemlerinin temiz alanlarda kullanılmasıdır. Aşı ve budamada kullanılan aletlerin temizlenmeden (sterilize edilmeden) kullanılmasının da hastalığın yayılmasındaki rolü büyüktür.

Haber: Ebru TEKE

Editör: Haber Merkezi