Selçuk–Efes Kent Belleği kıymetli bir el emeği sergisine daha ev sahipliği yapıyor.   Solmaz Çerdik’in yaptığı kırkyama parçalardan oluşan “Solmayan Renkler” adlı sergi 28 Temmuz 2 Eylül tarihleri arasında Selçuk Efes Kent Belleği’nde ziyaretçileri bekliyor.

Gelişmiş toplumlar sanatta da ileridedir

Selçuk’un tarihini kayıt altında tutmanın yanı sıra birbirinden önemli kültürel etkinliklere de ev sahipliği yapan Selçuk Efes Kent Belleği’nde “Solmayan Renkler” adlı kırkyama sergisi açıldı. Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı tarafından açılışı yapılan sergi katılımcıların beğenisini topladı. Sergi açılışında konuşan Başkan Bakıcı, sanatın önemine değinerek gelişmiş toplumların aynı zamanda sanatta iyi noktalara gelmiş toplumlar olduğunu dile getirdi. Başkan Bakıcı; “Sanatsal faaliyetlerin, kültürel faaliyetlerin, eğitsel faaliyetlerin ülkemizde de en üst noktaya gelmesi dileğimizdir” dedi.  Sanata ve sanatçılara destek vermeye devam edeceklerini dile getiren Başkan Bakıcı, Solmaz Çerdik’e teşekkür ederek, bu tür sanatsal faaliyetlerin Selçuk’ta artmasını temenni ettiklerini söyledi.

Selçuk Belediyesi’ne teşekkür

Konuşmanın sonunda Başkan Bakıcı Solmaz Çerdik’e Artemis heykelciği ile kitap hediye etti. Solmayan Renkler sergisiyle çalışmalarını Selçuklularla buluşturan Solmaz Çerdik de katkılarından dolayı Selçuk Belediyesi ve Selçuk Efes Kent Belleği çalışanlarına teşekkür ettiğini dile getirdi.

Kırkyamanın serüveni

Kırkyama kumaş birleştirme tekniklerinin tümüdür. Yüzyıllar öncesinden ufak parça kumaşları değerlendirmek amacıyla kumaşların birleştirilmesiyle çeşitli örtüler üretilmiştir. Ortaya çıkarılan örtülere zamanla desenler, şekiller verme ihtiyacı duyulmuş ve daha sonra emek isteyen bu iş bir sanata dönüşmüştür. 

Solmaz Çerdik’in kırkyama hobisi de anneanne ve babaannesinin bu tür parçalar üretmesini izlemesiyle başlar. Kırkyama yapmasını öğrenmek isteyen Solmaz Çerdik, bu isteği 1994 yılında gerçekleşti. 1994 yılından itibaren kırkyama eserler üretmeye başlayan Çerdik bugüne kadar Huston, Innsburg, Barcelone ve daha birçok şehirde kırkyama sergileri açmıştır.

 

Editör: Haber Merkezi