Müzik ve İnsan adlı söyleşi Selçuk Efes Kent Belleği’nde gerçekleştirildi. Neyzen Murat Gezer ve Gökhan Çetinçelik tarafından gerçekleştirilen söyleşide müziğin insan ve toplum üzerine etkisiyle ilgili önemli örneklerin verildi. Söyleşinin yanı sıra müzik dinletisi de katılımcılara keyifli bir akşam yaşattı.
Selçuk Belediyesi Sanat ve Kültür Merkezinin etkinlikleri kapsamında gerçekleşen söyleşide konuşan Gökhan Çetinçelik; tarih boyunca dünya üzerinde birbirinden önemli bilim insanı ve filozofların her zaman müzikle ilgilenen insanlar olduğuna dair çeşitli örnekler verdi. Çetinçelik; “ Bilimle, felsefeyle uğraşan pek çok ismin aynı zamanda iyi birer müzisyen olduğunu tarihe baktığımızda görüyoruz. Farabi, Einstein, Nietzsche bunlardan sadece birkaçıdır. Müzik zekayı geliştirir, hayal gücünü arttırır, ruhu terbiye eder. Ayrıca müzik kadar insanları, toplumları birleştiren başka bir unsur yoktur” dedi.

Müzik çok güçlüdür
Doğru nefes almanın önemini anlatıp katılımcılara nefes egzersizleri yaptıran Neyzen Murat Gezer ise “Doğru nefes almak sadece müzisyenler için değil; tüm insanlar için hayat kalitesini büyük ölçüde arttıracak bir etmendir. Müzik gerçekten çok güçlüdür. Müziği, müziğin şifasını hayatımıza katarsak; çok daha sağlıklı toplumlar meydana gelir” dedi. Konuşmasının aralarında katılımcılara kuş ve dalga sesleri gibi ruhu ve bedeni dinlendiren müziklerden örnekler sunan Gezer “ Her bireyin her gün en az yirmi dakika kaliteli bir müzik dinlerse ve bu dinletileri kitlelere yayabilirse; dünyanın bambaşka bir yer olabileceğini gerçekten de söyleyebiliriz” dedi. Gezer ayrıca özellikle ney üflemenin insanın iç dünyasını adeta yoğurarak, kişiye sabrı öğrettiğini de belirtti.
Murat Gezer ve Gökhan Çetinçelik muhteşem bir müzik dinletisi ile Müzik ve İnsan adlı söyleşiyi noktaladılar. 

Editör: Haber Merkezi