Ödemiş’in Kaymakçı Mahallesinde açılacak mıcır ocağının çevreye vereceği zarara karşı çıkan Ödemiş HAVZAPLAT üyeleri ve Kaymakçılılar bundan bir süre önce bir araya gelerek olayı protesto etmişlerdi. Yeni bir gelişmenin olduğunu açıklayan HAVZAPLAT Dönem Sözcüsü Av. Erdem Boyacı konuyla ilgili olarak basına bir bildiri dağıttı. Bildiri şöyle:

“Hukuk ve basın özgürlüğünün tartışıldığı şu günlerde olumlu gelişmeler de peşi sıra yaşanmaktadır. Geçtiğimiz hafta altın madeni ÇED sürecinin sonlandırılmasının ardından Kaymakçı mahallemizde açılmak istenen mıcır madeni hakkında da olumlu bir gelişmeyi sizlerle paylaşmak istiyoruz. Son aylarda Kaymakçı beldemizde açılmak istenen mıcır madenin yöredeki canlı yaşamını, insan sağlığını ne derece olumsuz etkileyeceği, zeytin ve incir ağaçlarına ölümcül zarar vereceğini Havzaplat yani Küçükmenderes havzası tarih ve doğa katliamına hayır platformu olarak açıklamaya çalışmış idik.

“Kaymakçı halkının da yoğun ilgi ve katılımı ile 36 Kaymakçılı hemşerimizin avukat arkadaşlar aracılığı ile İzmir 3. İdare mahkemesine açtığı dava 24.11.2015 günü oybirliği ile kabul edilmiştir. Mahkeme kararına göre; Söz konusu mıcır ocağı işletmesinin zeytinliklere zarar vermeden, toz duman çıkartmayacak şekilde faaliyette bulunmasının hayatın olağan akışına aykırı olduğu anlaşıldığından, mevzuata aykırı "Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Gerekli Değildir" kararı hukuka uyarlık bulunmadığına karar verilmiştir. Küçükmenderes ovası tarihiyle doğasıyla insanıyla bir bütündür. Zor günlerde birleşmesini bilir.”

“Doğasına, geleceğine, davasına sahip çıkan ve emeği geçen başta Kaymakçılı ve çevre duyarlısı Ödemişlilere, kurumlarımıza, sivil toplum kuruluşu, meslek örgütü ve sendikalarımıza, bizzat vekalet üstlenip dava açan avukat arkadaşlarımıza teşekkürü bir borç biliriz. 27.11.2015

Editör: Haber Merkezi