Haber: Tolga KIZGIN

İmza kampanyası başlatıldı

Ödemiş’in Kaymakçı Mahallesi Büyük Mahalle’de bulunan vatandaşlar ışıklar mevkiinde kurulacak olan taş ocağına karşı isyan bayrağını çektiler. 2011 yılında Ödemiş’te kurulan ve 14 sivil toplum örgütünün üye olduğu HAVZA PLAT üyeleri de Büyük Mahalle halkına destek verdi.

HAVZA PLAT üyeleri mahalle halkıyla beraber kahvede toplandılar ve bir basın bildirisi okudular. Mahalleli adına Uğur Erkan bildiriyi okuyarak ışıklar mevkiinde kurulması düşünülen taş ocağından çıkan tozların, binlerce dönüm arazide bulunan zeytin, incir, patates, salatalık gibi ürünleri mahvedeceğini belirterek, taş ocağının buraya yapılmamasını istediler. Bu arada, mahallede birde imza kampanyası başlattılar.

Uğur Erkan’ın okuduğu basın bildirisi şöyle, Geçtiğimiz hafta Kaymakçı için önemli, önemli olduğu kadar acı haberi Çevre İl Müdürlüğü’nün internet sayfasından aldık. Bir süredir takip ettiğimiz beldemizde taş ocağı açılma girişimleri ile ilgili bir ilan yayınlandı. Buna göre “DSİ tarafından yapımı devam eden Küçük Menderes Sulama Projesi kapsamında kullanılmak üzere yüklenici firma Aydeniz İnşaat’ın Ödemiş’in Kaymakçı Mahallesi Işıklar Mevkiinde açmayı planladığı mıcır ocağı için İzmir Valiliği tarafından ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı verilmiş. Bunun anlamı, buraya mıcır ocağı yapılacak fakat burada yaşayan halka bilgi verilmeyecek. Yaptığımız incelemelere göre, taş ocakları; insan sağlığını, canlı çeşitliliğini ve tarımı ciddi ölçüde etkiliyor, zarar veriyor. Biz Kaymakçılı vatandaşlar olarak, bu bölgede açılması planlanan taş/mıcır ocağına onay vermediğimizi bildirmek için burada toplandık. Burada taş ocaklarının açılması durumunda, yıllarca sürecek gürültü kirliliği, sarsıntılar ve ocağın tozu ile yaşamak zorunda kalacağımızı biliyoruz. Bu nedenle bize bilgi vermek, bizim onayımızdan geçirmek istemiyorlar. Bize diyorlar ki siz sesinizi çıkarmayın biz sizin taşınızı toprağınızı yıllarca kazıp götürelim. Onlar için varsa yoksa kar elde etmek, bizim için önemli olan da burada sağlıklı yaşamaktır. Biz atalarımızdan devraldığımız bu temiz çevreyi torunlarımıza da sağlıklı bir şekilde bırakmak istiyoruz Bizim için hava, su ve toprak her şeyin üstündedir. Hava, su ve toprağın bozulması demek bizim buralardan gitmemiz demektir. Biz burada yıllarca dinamit sesleri ve titreşimi altında yaşamak istemiyoruz. Biz yer altı sularından sağlıklı bir şekilde yararlanmak istiyoruz. Biz taş ocağının üreteceği tozun altında yaşamak istemiyoruz. Özetle, Kaymakçı halkı olarak biz burada açılacak bir taş veya mıcır ocağına karşı duracağız. Elimizden ne geliyorsa bu ocağın açılmaması için direniş göstereceğiz. Hepinizi saygıyla selamlıyorum.

Kaymakçı halkından Mustafa Yaşar taş ocağının yapılacağı alanı göstererek şöyle konuştu: “Bu alana taş ocağı yapılacağını öğrendik. İncirler zeytinler, salatalıklarımız burada turfanda olarak yetişiyor. Ovada incir kalmadı, en nefis incirler burada yetişmektedir. Buraya taş ocağı yapılırsa, bütün ürünlerimiz toz altında kalacak ve yok olacaktır. Ayrıca mahallemizde geçen tırların çıkaracağı tozlar, hem mahallemizi hem de ürünlerimizi mahvedecektir. Buna karşıyız. Binlerce dönüm arazimiz telef olacak. Burası tamamen telef olacak. Burada gelecek nesil için hiçbir şey kalmayacak”. 

Editör: Haber Merkezi