HABER: GAMZE ONAN



Ödemiş Kaymakamlığı Proje Birimi tarafından dün kaymakamlık toplantı salonunda Ödemiş’te şubesi bulunan derneklere yönelik proje bilgilendirme toplantısı yapıldı.

25 derneğin katılımıyla yapılan toplantıda, Dernekler Dairesi Genel Başkanlığı tarafından açılan ve derneklerin başvuru yapabileceği hibe programı tanıtıldı.

Bilgilendirme toplantısı, proje başvuru rehberinin tanıtımıyla başlayan proje yazımı hakkında derneklerin sorularıyla devam etti.

İlçede sivil toplum diyaloğunun geliştirilmesi için projeler üretilmesine değinen Kaymakamlık Proje Birimi sorumlusu Özge Kırsoy, " Kaymakamlık proje birimi olarak ilçede proje yazmak isteyen tüm kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşlarına teknik destek vermekteyiz. Bugün yaptığımız bu bilgilendirme toplantısının amacı da ilçemizdeki aktif derneklerimizi yeni açılan hibe programları hakkında bilgilendirmek ve proje üretmelerine teşvik etmek. Sivil toplum kuruluşlarının toplum yararına projeler üretmeleri çok önemli. Umarım bugün onlar adına verimli geçmiştir. Katılan tüm derneklerimize teşekkür ediyoruz." dedi.

Derneklerden proje beklediklerini belirten Kırsoy hazırlamaları gereken projelerin nasıl olması gerektiği konusunda bilgilendirdi. Proje kapsamında Valilik, Kaymakamlık, şirketler, üniversiteler, vakıflar, meslek odaları birlikler, dernekler, sandık ve Milli eğitim gibi kurumlarla işbirliği içerisinde her iki tarafın bu konuyla ilgili yazışmalar yaparak ortak çalışabileceklerini söyledi.Öncelikle proje için başvuru yapacak olan derneklerde aranacak şartlar, 5072 sayılı derneklerin kamu kurum ve kuruluşları ile ilişkilerine dair kanun kapsamındaki derneklerden olmaması, anayasa ve kanunlarla yasaklanmış faaliyetlerde bulunmamış olması. Derneğin ilk genel kurul toplantısını yapmış ve organlarını oluşturmuş olması. Mevcut yöneticilerin dernek iş ve işlemlerinden dolayı son üç yıl içerisinde herhangi bir hapis veya adli para cezası almamış olması. Tüzüğünde belirtilen amacın, toplumun ihtiyaç ve sorunlarını çözmeye ve toplumsal gelişmeye katkıda bulunmamaya yönelik olması. Haklarında feshe ilişkin devam eden bir dava olmaması. Kamu kurum ve kuruluşlarından daha önce alınmış olan yardımların, amacına ve mevzuata uygun olarak kullanılmış olmaması gerekiyor.

Derneklerin aynı zamanda konularını seçerken hibe alabilme hususunda Dernek İdaresi Başkanlığı’nın 2015 yılında destek verdiği konuları seçmeleri ve sürdürülebilirliğini ortaya koymaları gerekiyor.2015 yılı için proje konusu seçilebilecek olan konular; Aile ve toplum değerlerinin korunması ve gelişmesine  İnsan hakları ve demokrasi bilincinin yaşatılması ve etkin hale getirilmesine, Karar alma mekanizmalarına katılım, kamu-sivil toplum diyaloğunun arttırılması ve aktif vatandaşlık konulu. Toplumda huzur ve barışı temin etmek üzere farklı toplum kesimleri arasında uzlaşı, işbirliği ve etkileşimi artırmaya, Toplumun farklı kesimleri arasında işbirliği ve etkileşimi arttırmaya , Gençlerin, kadınların ve engellilerin girişimciliğini, liderlik vasıflarını ve istihdamı arttırmaya ,Çocuklar, gençler,  kadınlar, engelliler, maddi durumu iyi olmayan ve sosyal risk altındaki gruplara , Kültür, tarih ve medeniyet değerlerinin korunması, geliştirilmesi ve ihyasına ,Gazilerimize ve şehit yakınlarına yönelik projelerin olması gerekiyor.

Editör: Haber Merkezi