HABER:SÜLEYMAN GÜLEROĞLU
7139 Sayılı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına dair kanunun yasalaşmasının ardından görevi sonu eren Başkan Kaptan, basın toplantısı düzenleyerek 6 yılı değerlendirdi.

“6 yıl boyunca birliğimizi hep birlikte yönetmeyi şiar edindik”
Kaptan, 2005 yıllında kurulan Küçük Menderes Sulama Birliğini 2012 yıllından itibaren yönetimle yönetilmeye başladığını belirterek şunları söyledi, “2005-2012 yılları arasında Ödemiş Belediye Başkanlarımız tarafından yönetilen Küçük Menderes Sulama Birliği 2012 yılından itibaren üreticilerden oluşan yönetimle yönetilmeye başladı. 2012'deki seçimin ardından 2013'te bin hektarlık deneme sulaması ile birlikte bölgemizde Beydağ Barajı'nın bereketi kısım kısım yaşanmaya başladı. Biz de sözünü verdiğimiz gibi birliğimizi hep birlikte yönettik. Attığımız tüm adımlar Üretici Meclisimizin belirlediği doğrultuda oldu. Yapılanmamızı sağladık, uzman ekibimizi kurduk. Her geçen gün genişleyen sulama sahamıza göre çalışan ekibimizi büyüttük. Eşit, adaletli, sağlıklı sulama için mücadele ettik. Sağlıklı bir tahsilat sistemi oluşturduk, hizmeti üreticinin ayağına götürdük. Bilinçli sulama için hem köylerimizde çalışmalar yaptık hem de basın yoluyla konuyu gündemde tuttuk. Özellikle 2014 yılı sonbaharından itibaren en büyük gündem maddemiz ölçülü ve eşit sulamayı otomatik olarak sağlayacak kartlı ve sayaçlı sistem oldu. Meclisimiz de bu konuda önemli kararlar aldıysa da karşımıza 'Projenin henüz tamamlanmamış' olması çıktı. Ölçülebilir ve kontrollü sulama için bu sayaçlı sistemi projenin tamamlanmasına bırakmış olduk. 2012 yılında üreticilerimizin teveccühü ile gelmiş olduğumuz görevde 2016 yılında da güven tazelemiş olmanın gururunu yaşadık. Birliğimizi hep birlikte yönetme şiarı ile hareket etmeye ikinci dönemde de devam ettik.”

“Siyaset Üstü Anlayış Sergilemedim”
Görevi sürecinde siyaset üstü anlayışla hareket etmediğinin altını çizen Kaptan ; “Elbette biz siyaset üstü bir anlayışla hareket etmeye çalışırken bizi siyasi tartışmalara çekmek isteyenler oldu. Hep suda siyaset olmayacağını, suyun tersine akmasının mümkün olmadığını savunduk. Biz barajdan su salınmaması gerektiğini savunurken bizi suyu israf etmekle suçlayanlar oldu. Biz sayaç sistemini 2014'ten beri dile getirirken bizi sayaça, damlama sulamaya engel olmakla suçlayanlar oldu. Ancak gerçekler ve arşivler ortadaydı. 2009'dan itibaren barajdan milyonlarca metreküp su yıllarca nehir yatağına salınırken sesi çıkmayanların bir takım siyasi kaygılarla bizi yıpratmaya çalıştığını gördük. 2016'dan itibaren yaşadığımız büyük kuraklığı görmeden, Beydağ Barajı'nın tek su kaynağının Küçük Menderes Nehri ile gelecek kar ve yağmur suları olduğu bilinirken baraj suyunu bitirmekle suçlansak da suyu israf ettiğini söyledikleri üreticimizle geçen yıl '40 gün yeter' denilen suyu 60 güne yetiştirdik. Çekilmek istendiğimiz tartışmalardan uzak kalarak sadece çalıştık. Sadece üretimimizin hizmetinde olduk. Üreticinin üretimden kopmaması ülke ekonomimiz için hayati önemde. Bu bilinçle kimsenin ürünü tarlada yanmasın diye mücadele ettik. Sulama sahamızdaki boru patlağına da koştuk, sorumluluk sahamız dışındaki Kiraz'da ve Tire'de de boru onarımı yaptık.”

“Türkiye’nin Örnek Sulama Birliğiyiz”
Kaptan, Küçük Menderes Sulama Birliği’nin Türkiye’nin örnek sulama birliği olduğunu belirterek şöyle devam etti ; “Hep birlikte yönetim anlayışımız ile 6 yıl boyunca gerek İzmir Valiliği gerekse de DSİ'nin denetimlerinden başarıyla geçtik. Başarımız belgeyle de kanıtlandı. Kimseye borcu olmayan, kasası dolu, tahsilat sistemi sağlıklı, şeffaf bir birlik yapısı ile Türkiye'nin örnek Sulama Birliği olduğumuzu rahatlıkla söyleyebilirim.”

“Üreticilerimizin Sulama Birliğinde Söz Hakkı Kalmadı”
Kaptan çıkarılan yasa ile üreticilerin Sulama birliklerinde söz hakkı bırakmadığına dikkat çekerek şunları söyledi ; “Kurak geçen bu kışın ardından sulama sezonu için planlama yaparken bu yıl karşımıza bir yasa değişikliği çıktı. Bizim gibi örnek yapıda, kurumsal yapısı güçlü sayısız Sulama Birliği varken birkaç kötü yönetilen Sulama Birliği esas alınarak birliğin seçimle iş başına getirilen meclis ve yönetim kurullarının feshi isteniyordu. Bu yasal değişiklikle ilgili görüşlerimizi yurt genelinden Sulama Birliği başkanlarımızla Ankara'da Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde başta Bakanımız Sayın Veysel Eroğlu'na ve de vekillerimize anlattık. Daha önce de DSİ'de olan birlik yönetimlerinin üreticilere devredildiğini, üreticiler tarafından yönetilmeye devam etmesi gerektiğini belirtsek de bu değişiklik önce komisyondan sonra da Meclis'ten geçti. Kötü örnek “örnek” değil desek de Türkiye'deki sulama birliklerinde sulamadan faydalanan ve bunun için ücretini de ödeyen üreticilerimizin sulama birliğinde söz hakkı kalmadı.”

“Hep Birlikte Yönetim Anlayışı Yeni Dönemde de Sürsün”
DSİ yetkililerinin üreticilerin taleplerini kulak vereceğine inandığını belirten Kaptan “Elbette ataması yapılan DSİ yetkililerimizin üreticilerin taleplerine kulak vereceğine inanıyoruz. Sulama sahalarının gerçeklerinden uzak merkezde belirlenecek talimatlara göre hareket edecek bir yönetim biçiminin fayda getirmeyeceğini sahada karmaşa ve sıkıntılara yol açacağını düşünüyoruz. Ben de bir üretici olarak hep birlikte yönetim anlayışı inşallah yeni dönemde de sürsün diyorum.”

“Destek Olan Herkese Teşekkür Ediyorum”
Kaptan sözlerine şöyle son verdi ; “Bugüne kadar bizim yanımızda olan destek veren emektar üreticilerimiz başta olmak üzere fedakarca çalışan birlik çalışanlarımıza, tüm kararları demokratik bir ortamda istişare ederek almamızı sağlayan meclis üyelerimize, ilk dönem ve ikinci dönemde üreticilerimiz yararına önemli adımlar atan yönetim kurulu üyelerimize teşekkür ediyorum.”

Editör: Haber Merkezi