HABER:GAMZE ONAN
Düzenlenen toplantıya Ödemiş Atatürk İlkokulu Müdürü Yılmaz Pulcu, Atatürk İlkokulu 4-C Sınıf Öğretmeni Oya Yılmazoğlu, 4-c sınıfı öğrencileri ve üretici kadınlar katıldılar.
23 Nisan kutlamaları sonrasında Atatürk İlköğretim Okulu’nda açılan atık maddeler ile ilgili sergiye katıldıklarını ve ardından öğrencilere kompost ile ilgili bilgi vermek için toplantı düzenlemek istediklerini ileten Ödemiş Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü İlçe Müdürü İbrahim Altıntaş, “Proje Ödemiş, Menemen ve Bayındır’da olmak üzere 3 ilçede gerçekleştiriliyor.

İlk toplantıyı da bugün burada gerçekleştiriyoruz. Özellikle nitratın terör bölgelerinde kullanılması ile ilgili bir yasak geldi. Sonrasında da biz nitratlı gübreleri izinle çiftçilerimize kullandırıyoruz. Diğer atıklarımızdan ise kompost yaparak çiftçilerimize daha sağlıklı, daha organik gübre kullandırabiliriz.
“4-C sınıfından mesleğinde başarılı öğrenciler çıkacak”Dün 23 Nisan Kutlamaları sonrası Atatürk İlkokulu’nda atık maddeler ile ilgili sergilerini gezme fırsatımız oldu. Bugün aklınıza gelmeyen ne kadar atık varsa onların orada değerlendirildiğini gördük. Bunların yanında kompostu ve değişik ürünlerden elde ettikleri bilgileri ve yerel tohumları da görünce öğrencileri ve öğretmenlerini davet etmek istedim. 4-C sınıfı içerisinden bilim adamları, mesleğinde başarılı öğrenciler çıkacağına inanıyorum.” 

“Özellikle Ödemiş ve Bayındır’ı seçtik”

İzmir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nde Ziraat Mühendisi olan Gülten Kahraman, “Geçen sene “Kadın Çiftçiler Tarımsal Yenilikler İle Buluşuyor” projesi kapsamında Seferihisar’ın köylerinde tıbbi bitkiler yetiştirdik. 2017 yılı içerisinde ise organik atıkları değerlendirme kararı aldık. Sebze, meyve bir sürü atık madde çıkıyor. Bunlar boşa gitmesin diye “Kadın Çiftçiler Kompost Üretimine El Atıyor” projesini hazırladık ve bakanlığa gönderdik. Projenin kabul edilmesinin ardından Ödemiş-Bayındır ve Menemen’de çalışmalara başladık. Özellikle de Ödemiş ve Bayındır’ı seçtik, çünkü burada fidancılık, fidecilik çok fazla. Yeşil Bademli Kooperatifi üyeleri de destek oldular bize. Bu proje kapsamında bizde kooperatife parçalayıcı, dal öğütücü makine ve gerekli aletleri vereceğiz.  Takıldıkları her konuda kendileri bizi arayabilirler, yardımcı olacağız.”

Kompost ile ilgili sunumu yapan Ziraat Mühendisi Doktor Alev Kır, “Kompost, bitki artıkları ve hayvansal gübreler gibi organik maddelerin yeterli oksijen ve nemin bulunduğu şartlarda gözümüzle göremediğimiz mikrobiyolojik canlılar faaliyeti ile değişmez bir yapıda ve “humus” diye isimlendirdiğimiz toprak verimliliği için gerekli stabil maddeye kadar ayrışmasından elde edilen kokusuz, sıcaklık etkisiyle olgunlaşmasını tamamlamış materyaldir.”

“Kompostun birçok faydası vardır”

Kır, “Kompostun en birincil faydası toprağın yapısını ve özelliğini iyileştirmesidir. Topraktaki boşluk hacmini arttırarak, toprağın kolay havalanmasını sağlar, toprağın su tutma kabiliyetini arttırarak kurak mevsimlerde tuzlanmayı önler. Topraktaki toksinleri ve ağır metalleri tamponlama vb. gibi birçok faydası bulunmakta.”

Editör: Haber Merkezi