HABER: DİLEK AYVALI

Bu karar ile Pozitif Enerji A.Ş. ÇED süreci iptal edilerek proje dosyası firmaya iade edildi.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından Tire Kaymakamlığına gönderilen yazıda, Jeotermal Enerji için planlanan parsellerde yapılacak faaliyetin tarımsal ürünlere zarar vereceği kaydedildi. 3573 Sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması hakkındaki kanunun 28.02.1995 tarih ve 4086 sayılı kanunla değişik 5. Maddesine vurgu yapılan yazıda İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün değerlendirmelerine yer verilerek şöyle denildi:

“Tarıma Zarar Verir" 

‘‘Zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 km mesafede zeytinyağı fabrikası hariç zeytinliklerin vegatatif ve genaratif gelişmesine mani olacak kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkaran tesis yapılamaz ve işletilemez. Bu alanlarda yapılacak zeytinyağı fabrikaları ile küçük ölçekli tarımsal işletmelerin yapımı ve işletilmesi Tarım ve Köy İşleri Bakanlığının iznine bağlıdır. Bu nedenle bu hüküm doğrultusunda çevre parsellerde yaygın bir şekilde yer alan zeytinlik sahalarının zarar görmemesi açısından jeotermal faaliyetlerin yapılması uygun bulunmamıştır.’’

Çed Süreci Sonlandırıldı 

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Selahattin Varan imzalı yazıda şu ifadelere yer verilmiştir. Söz konusu proje ile ilgili olarak sürdürülen ÇED süreci 25.11.2014 tarih ve 29186 Sayılı ÇED Yönetmeliğinin 6. maddesi 4. bendi gereği sonlandırılarak iptal edilmiştir. Bu durumda proje ile ilgili kurum görüşünü henüz göndermemiş olan kurumların görüş göndermelerine gerek bulunmamaktadır.

Kaymakam Tanrıseven Haklı Çıktı

Gündemi meşgul eden konu ile ilgili olarak Tire Kaymakamı Dr. Hasan Tanrıseven aylar önce yaptığı açıklamalar ile vatandaşlara güvence vermişti. Bilindiği üzere Kaymakam Tanrıseven Mayıs ayında Başköy, Ortaköy, Yemişler, Akmescit ve Armutlu köy muhtarları ve azaları ile bir araya gelmiş ve konunun bizzat takipçisi olacağını ifade etmişti.

Tanrıseven konuya ilişkin yapmış olduğu değerlendirmede muhtarlara sakin olunması, paniğe gerek olmadığı telkininde bulunmuş; “Konu detaylı olarak incelenecek. Devletimiz, çiftçinin zararına olacak bir faaliyete izin vermez” demişti.

Kaymakam Tanrıseven ‘‘Üreticilerimizin Her Zaman Yanındayız"  

Kaymakam Tanrıseven, vatandaşların kesinlikle endişe etmemesi gerektiğini belirtip ‘‘Tarımsal kalkınmamıza ya da ürün kalitemize olumsuz etki edebilecek durumların her zaman karşısında oluruz. Bu noktada vatandaşlarımızın içi rahat olsun. Tarım ve hayvancılık ile uğraşan tüm üreticilerimizin yanındayız’’ şeklinde açıklamada bulunmuştu. Devam eden süreçte muhtarlar ve sorumlu firma yetkilileriyle defalarca kez bir araya gelen Kaymakam Tanrıseven’in haklılığı ÇED raporuna da yansımış oldu.

Tire, Tarım ve Hayvancılığın Lokomotifi

Yayımlanan ÇED raporu iptal kararının ardından değerlendirmede bulunan Kaymakam Tanrıseven, “Aylardan bu yana süren jeotermal konusunda Sayın İzmir Valimiz ve ilgili kurumlar süreç üzerinde hassasiyetle durdu. Teknik inceleme ve değerlendirmeler sonucunda bu karara varıldı. Hayırlı olsun” dedi. ‘‘Kazanan sadece çiftçimiz, üreticimiz değil tüm bölge halkıdır’’ diyen Kaymakam Tanrıseven sözlerini şöyle sürdürdü: ‘‘İlçemiz tarım ve hayvancılığın lokomotifi konumunda. Verimli tarım arazileri ve ürünlerimize zarar verecek,  verimini düşürecek hiç bir gelişmeye Devletimiz izin vermez. Nitekim vatandaşlarımızın çağrılarına kulak verildi. Çiftçimiz, üreticimiz müsterih olsun.”

Editör: Haber Merkezi