Sigara kaçakçılığı ülke ekonomisine her yıl 5 milyar lira zarar verirken, kaçakçılığın en fazla arttığı illerden biri İzmir oldu. İzmir’de 2015 yılında yüzde 8 olan sigara kaçakçılığı oranı, yüzde 15’e çıktı. 2014 yılında İzmir’de yaklaşık 4 milyon paket kaçak sigara yakalanırken, 2015 yılında yakalama miktarı gerileyerek 3,5 milyon pakete indi.
“Parası teröre gidiyor”
Türkiye’de satılan her bir paket kaçak sigara terör örgütüne destek sağlıyor. Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlar Daire Başkanlığı (KOM) tarafından hazırlanan raporlarda da terör örgütünün en büyük finans kaynaklarından birinin kaçak sigara olduğu vurgulanıyor. Sigara kaçakçılığı devletin terör örgütüyle mücadelesine olumsuz etki yaparken, ülkenin de milyarlarca lira vergi kaybetmesine sebep oluyor. Kaçak sigaradan gelir kaybeden sadece devletimiz değil. Kaçak sigara ve açık tütün ülke ekonomisine büyük zararlar verirken, perakendeci esnafının da canını yakıyor. Diğer yandan, yasal istihdamı tehdit ettiği artık aşikâr. Yıllardır esnafımızın yüzünü bir türlü güldürmeyen kaçak sigara sorunu, binlerce ailenin geçim kaynağının azalmasına neden oluyor. Zira dürüst esnafımız, kapıların önünde, tablalarda çok ucuza satılan ve üzerinde sağlık uyarısı bile bulunmayan kaçak ürünlerle rekabet etmekte zorlanıyor.
“Yasa dışı açık tütüne dikkat”
Son dönemlerde İzmir’de ‘tütüncü tabelası’ altında açılan yasadışı kıyılmış tütün satan dükkânların da sayısı hızla artıyor. Araştırmalara göre sayıları yurt genelinde 6000’e ulaşan bu satış noktalarından muhteviyatı belli olmayan tütün alan vatandaşlarımızın dikkatli olması gerekiyor. 
Editör: Haber Merkezi