İzmir Büyükşehir Belediyesi 2016 yılı performans programı ve 4 milyar 485 milyon TL'lik gider ve 3 milyar 850 milyon TL'lik gelir bütçesi oy çokluğuyla onaylandı. Tartışmalı geçen oturumun sonunda onaylanan bütçede tramvay, yolcu ve arabalı vapurlar, yeni metro hatları, monoray, vagonlar, akıllı trafik sistemi ve otoparkları kapsayan ulaşım yatırımları için 679 milyon TL kaynak ayrıldı.

YATIRIMA 2,8 MİLYAR TL.

Ekonomik ve finansal gücü kredi derecelendirme kuruluşlarınca da tescillenen, Sayıştay tarafından “şeffaf, hesap verilebilir belediye” olarak tanımlanan ve mali tabloları doğru-güvenilir bulunan İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2016 yılındaki toplam bütçesinin 2,8 Milyar TL’sini Performans Programı'nda yer alan 248 proje için harcayacak.

ULAŞIMA 679 MİLYON LİRALIK BÜTÇE

Büyükşehir Belediyesi bütçesinden tüm sektörler içinde % 24’lik pay ile en çok kaynağın ayrıldığı ulaşım sektöründe, raylı sistem projeleri ve yolcu gemisi alımları öne çıkıyor.

 

Tramvay hatları yapımı ve araç alımı için 214 milyon TL, yolcu gemisi ve arabalı vapur alımı için 180 milyon TL, Hafif Raylı Sistem Projesi kapsamında araç alımı için 40 milyon TL, İZBAN ağına ilave hatlar yapılması için 15 milyon TL. bütçe belirlendi. Fahrettin Altay-Narlıdere İstihkam Okulu Metro hattı, Evka -3 –Bornova Merkez Metro Hattı ve Gaziemir’deki Fuar İzmir alanına yapılacak Monoray Sistemi için de toplam 65 milyon liralık kaynak ayrıldı. Kent trafiğini rahatlatacak önemli projelerden biri olan Akıllı Trafik Sistemi için 41.5 milyon TL, otopark yapımları için 21.5 milyon TL’lik bütçe ayrıldı. Ulaşım sektörü için ayrılan bütçe ise 679 milyon 357 bin lira olarak öngörüldü.

 

YENİ BAĞLANAN İLÇELERDE YATIRIM RÜZGARI

Büyükşehir Belediyesi sınırlarına 9 yeni ilçenin daha bağlanması nedeniyle altyapı çalışmalarına ayrılan payda da önemli bir artış yapıldı. Yeni dönemde kentsel altyapı, toplam faaliyet bütçesinin %17’sini alarak ulaşımın ardından ikinci sırayı aldı. Toplam 471 milyon 261 bin TL. kaynağın ayrıldığı bu sektörün aslan payını 245 milyon TL bütçe ile asfalt çalışmaları aldı. Homeros Bulvarı-Otogar Bağlantı Yolu Projesi için 31.5 milyon TL., Karayolu Alt ve Üst geçitlerine 31 milyon TL. kaynak ayrılırken, Narlıdere-Güzelbahçe Otoban Altı İmar Yolu Açılması Projesi için de 10 milyon TL’lik bütçe öngörüldü.

 

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2016 yılında Çeşme ve Kınık semt garajlarının projelerini tamamlayacak, Foça Semt Garajı’nın yapımına başlayacak.

 

ARAÇ PARKURU GENİŞLİYOR

Faaliyetlerinde en son teknolojik araçları kullanan ve teknolojiyi kentliyle en iyi şekilde buluşturmaya çalışan İzmir Büyükşehir Belediyesi, bütçesinin yüzde 11’ini yönetişim sektörüne ayırdı. Buna göre 2016 yılında 10 ayrı noktada Web kameraları kurularak İzmir’in web üzerinden görüntülenmesi sağlanacak. 500 muhtarlığa bilgisayar ve yazıcı dağıtılacak. Araç ve iş makinesi kiralama ve alımlarına 133 milyon TL. bilişim teknolojilerinin etkin kullanımına ise 51.5 milyon TL. ayrılacak. Yönetişim sektörüne ayrılan toplam bütçe 309 milyon 466 bin olarak belirlendi.

 

YEŞİL ALAN ARTIYOR

309 milyon 379 bin TL. bütçenin ayrıldığı çevre sektöründe katı atık ve yeşil alan faaliyetleri ön plana çıkıyor. Yeşil alanların bakımı, yeni kent ormanlarının ve rekreasyon alanlarının yapımı ve bakımı için 164 milyon TL. ayrılırken atık transfer, bertaraf ve depolama tesislerinin yapımı ve işletilmesi için toplamda 59 milyon TL.  kaynak ayrıldı.

 

KAMULAŞTIRMAYA 178 MİLYON TL

306 milyon 287 bin  TL. kaynağın ayrıldığı kentsel koruma ve planlama sektöründe en büyük payı 178 milyon TL. kaynak ile her yıl olduğu gibi yine kamulaştırma faaliyetleri aldı. Kamulaştırma faaliyetlerini 57 milyon liralık kaynak ile tarihsel çevrenin iyileştirmesine yönelik çalışmalar ve 24 milyon TL. ile Uzundere, Ege Mahallesi, Bayraklı başta olmak üzere İzmir’in dört bir yanında süren Kentsel Dönüşüm faaliyetleri izledi. İzmir’in çehresini değiştirecek olan Kıyı Tasarım çalışmalarına ayrılan kaynak ise 18 milyon TL. olarak öngörüldü.

 

DAHA GÜVENLİ BİR İZMİR İÇİN

Toplam 296 milyon 842 bin TL. kaynağın ayrıldığı ve itfaiye, zabıta ve koruma güvenlik faaliyetlerinin yer aldığı bu sektörde en büyük pay 80 milyon TL. bütçe ile itfaiye araç filosunun büyütülmesine ayrıldı.

 

SOSYAL DESTEKLERE DEVAM

Toplam 267 milyon TL. kaynağın ayrıldığı sosyal desteklerde 37 milyon TL. ile “Süt Kuzusu” projesi öne çıkıyor. Eşrefpaşa Hastanesi faaliyetlerinin yürütülmesi için ayrılan kaynak ise 55 milyon TL. Buca’da bu yıl yapımı tamamlanacak Sosyal Yaşam Kampusü’ne 5 milyon TL’lik kaynak ayrıldı. 2016 projeleri içinde “Engellilik Farkındalık Parkı” ile “Aile Danışma ve Eğitim Merkezi” dikkat çekiyor.

 

 

 

Editör: Haber Merkezi