İzmir Valisi Mustafa Toprak, Ödemiş Süs bitkileri üreticilerinin sorunlarını dinlemek üzere Ödemiş’e geldi.

Kardelen Çiçekçilikte düzenlenen kahvaltılı toplantıya, Vali Toprak’ın yanı sıra, İzmir İl Tarım Müdürü Ahmet Güldal, Ödemiş Kaymakamı Abdullah Dölek, Bayındır Kaymakamı Barbaros Baran, Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem, Ödemiş Ağır Ceza reisi Emirşah Baştoğ, Garnizon Komutanı Per. Binbaşı Hasan Yüzüak, Ege Üniversitesi Ödemiş Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Aynur Esen, Ege Üniversitesi Ödemiş Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Yılmaz Şayan, Jandarma Bölük Komutanı Jan. Yüz. Muharrem Aydın, Emniyet Müdürü Okan Kestek, İlçe Tarım Müdürü İbrahim Altıntaş, Süs Bir alt birlik Genel başkanı Selahattin Altun, Ödemiş SÜS-BİR Başkanı Hüseyin Cabbar, Kooperatif Başkanları ve sektör temsilcileri katıldı.

Vali Mustafa Toprak’a otlu pide ikramı yapıldı ve kahvaltıdan sonra toplantıya başlandı. Vali Toprak önce sektör temsilcilerinin sorunlarını dinledi ve Konuşmacılardan Süs Bir alt birlik Genel başkanı Selahattin Altun konuşmasında, “Önce Bakanlığımızın ve Hükümetimizin sektörü tanıması lazım. Bizler bu sektörü daha ileriye taşımamız için teşviklerin bu sektör bazında da uzun vadeli verilmesi gerekli. Bunun yanında ihracatta yaşadığımız sıkıntılarımız var. Ürünlerin Karantina Müdürlüğünce daha kolay şekilde kontrolü ve Ödemiş’te müdürlük tahsis edilmesi konusu bizler için önemli” dedi.

Toplantıda SÜS-BİR Başkanı Hüseyin Cabbar’da, “KDV oranlarının düşürülmesi gerekli. Bunun yanında Organize Sanayi bölgesinin bir an önce hayata geçirilmesi ve sektöre, hayvancılıkta olduğu gibi teşviklerin de uygulanması bizleri daha ileriye seviyeye götürecektir” dedi.

Ege Üniversitesi Ödemiş Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Yılmaz Şayan’da konuşmasında, “Ege Üniversitesi olarak okulumuzda süs bitkileri ve diğer üretimleri kapsayan bölümü kurduk ve burada ara teknik eleman için alt yapıyı oluşturuyoruz. Burada sektörde pratik eğitim sahaları bizim için önemli. Organik tavuk ve koyun üretimi konusunda üretim tesisleri kurduk ve bunda başarılı olduk. Bizden şimdi bazı kooperatifler bu işi sürdürmek için destek istediler ve bu desteği de biz veriyoruz. Biz Okul olarak Ödemiş Tarım ve Hayvancılığına katkı sağlıyoruz” dedi.

Bademli Fidancılık ve Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Selçuk Bilgi’de, “Yeni yasa ile üretim alanları genişlediği için yeni üretim sahaları buraya olan ilgiyi biraz azaltsa da Biz bugüne kadar Türkiye’nin meyve fidanı üretiminde yüzde 50’yi sağlayarak öncü olduk. Kaliteli üretim, sertifikalı üretim konularında iyi durumdayız. Şimdi Süs bitkileri, Süt ürünleri üretimi konusunda da çalışmalarımız iyi durumda ama. Biz yerli üretimin daha da desteklenmesini bekliyoruz” dedi

Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem’de kısa konuşmasında, “Biz üretimin yanındayız. Bu nedenle nasıl Ödemiş Organize Sanayi Bölgesini hayata geçirmek üzere yola çıktıysak, Bugün yine Çiçekçilik organize sanayi bölgesini hayata geçirerek sektörlerin önünün açılmasında her türlü desteği vermek için Gerek Kaymakamımız Abdullah Dölek ve diğer sektör temsilcileri ile yapılan görüşmelerin ardından Ankara’dan aldığımız sözlerin de takipçisi olacağız” dedi.

Kaymakam Abdullah Dölek’te, “Ödemiş’e geleli 2 yıl oldu ama bu 2 yılın nasıl geçtiğini anlayamadan İstanbul’un Eyüp ilçesine tayinim çıktı. Belediye Başkanımız Mahmut Badem beyle Ankara temaslarımız iyi geçti ve Ödemiş Organize Sanayi bölgesinin hayata geçmesi için gereken 2 milyon liralık İZKA projesinde Sayın Valimizin katkıları ile bunu 2015 yılında almaya hak kazanacağız. Sayın Bakanımız da 2015 yatırım programına alındığı müjdesini verdi. Artık yola çıkıldı, Bu bir başlangıç olacak” dedi.

Konuşmacıların genel değerlendirmelerini ele alan Vali Mustafa Toprak,

“Burada önce kaliteyi iyi bir noktaya getirmemiz lazım. Kurumsallaşmayı iyi bir noktaya getirmemiz lazım. Var olmanın sonuçlarını ve dayanışmanın sonuçlarını birlikte takip etmemiz lazım. Ödemiş’te süs bitkilerini bir otorite haline getirmek için el birliği ile çalışmamız lazım.

Üzerine yaşadığımız nimetin kıymetini bilmiyoruz. Bu sektörün payı Ödemiş’te gittikçe yükseliyor. Ülkenin üretim gücünün önemli bir kısmını İzmir olarak elimizde tutuyoruz. İzmir’de gücünü Ödemiş’ten alarak bu üretimde öncülük etmekte. Deden toruna meslekte geçme meselesi başlasa da biz marka olmak zorundayız. Ülkelerin gidişi Sosyal refah üzerinedir. İşte bu noktada Süs bitkileri daha da önem kazanıyor.

Üretimin gücünü ayakta tutabilmek için bir alana hâkim olmamız gerekiyor. İhtiyaç duyduğumuz alanların ortaya çıkması gerekiyor. 

Bu işleri yapabilecek iş gücü, kalifiye eleman, ara eleman ihtiyaçları da ortaya çıkmakta. Ardından da iyi bir tanıtım modelinin hazırlanması gerekiyor. Burada başta biz işin bürokrasisinden kaynaklanan sıkıntılar varsa bunların çözülmesi konusunda aşabiliriz.

Benim önemsediğim birinci konu, burada bir kere yurt dışında alıcı geldiğinde örnek yerler görmek istiyoruz. Baktığın da onu etkileyecek ve kalitenin düzeyini görecek ve örnekleme üretimlerle bir alanın oluşması önceliğimiz olmalıdır. Böyle bir yerin desteklenmesi için karar verdik ve bunu Ankara’ya ulaştırdık. 2015 yılı içerisinde bunun hayata geçirilmesi için takipçisi olacağız. Sorunları masada konuşarak bırakmıyoruz, takipçisi oluyoruz” dedi.

Toplantının ardından Vali Toprak, Ödemiş Belediye başkanı Mahmut Badem'i makamında ziyaret etti ve belediye Başkanı Mahmut Badem'den çalışmalar hakkında bilgiler aldı.

Buradan mezarlık başı taksi durağına geçen Vali Toprak, esnafların sorunlarını dinledi.

Daha sonra Ödemiş Kaymakamlığınca kurulan mobese kamera sistemlerinin bulunduğu alanı ziyaret ederek son çalışmaları yetkililerden dinledi ve ardından İzmir'e döndü.

NAZİF HARUPÇU/AYŞE AKYÜZ

Editör: Haber Merkezi