2011 yılından bu yana Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Aracı Kırsal Kalkındırma Programı (IPARD) kapsamında tarım ve hayvancılık sektörüne verilen geri ödemesiz krediden İzmir bu yıl da yararlanamadı. Başbakan Binali Yıldırım tarafından “tarımsal üretimin merkezi” olarak nitelendirilen İzmir, bu fondan yine mahrum kaldı.

Geçtiğimiz günlerde Ankara’da düzenlenen ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan üst düzey bürokratlar ile AB ve TKDK yetkililerin katıldığı toplantıda IPARD’ın ikinci dönemine ait yapılan başvurular ve 2016 yılında fon üzerinden yapılan yardımlar ele alındı.  Buna göre fona 2016 yılında 9 bin başvuru yapıldı ve yatırımların yanı sıra 350 bin tarımsal alet ekipmanı ile 5 bin 354 traktör alımı gerçekleştirilerek ihtiyaç sahiplerine dağıtıldı. Binin üzerinde kişi iş sahibi olurken 2017 yılında IPARD fonundan üreticilere 110 milyon avro aktarılacağı açıklandı. Fon ile ticari amaçlı enerji yatırımlarına yüzde 65 varan hibe desteği sağlanması ise dikkat çekiyor.

Tarımsal üretim merkezi ilan edilen, enerji yatırımları için üst düzey açılışlara sahne olan İzmir, fon kapsamı dışında kalırken diğer Ege illeri Manisa, Denizli, Uşak, Aydın ve Balıkesir bu yardımlardan yararlanmayı başardı.

İzmir, 23 Aralık günü devletin en üst düzey yöneticilerini ağırlamış ve İzmir’in Türk tarımı yerindeki önemi bir kez daha vurgulanmıştı. Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklanan rakamlara göre, İzmir, Türkiye’de en fazla süt üretimi yapılan şehir olurken canlı hayvan varlığı ve hayvansal üretim değeri bakımından Türkiye ikincisi oldu. Başbakan Binali Yıldırım, İzmir’i “tarımsal üretimin merkezi” olarak nitelerken Türkiye’den tarımsal ihracatın yüzde 13,5’u İzmir’den sağlandığını belirterek kentin çiçekçilik, gıda ve tarımda önemli başarılara imza attığını belirtmişti. Mili Tarım Projesi kapsamında da üreticilere mazotta ciddi kolaylık sağlanacağını belirterek yüreklere su serpmişti.

Tarımsal üretim merkezi ilan edilen İzmir’in bu fondan yararlanması herhangi bir girişim olmaması dikkat çekerken TKDK’nın İzmir’de herhangi bir koordinatörlüğü de bulunmuyor.

Editör: Haber Merkezi