Yerel Yönetimlerden Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Murat Taşer“Süs bitkileri üreticileri mutlaka desteklemelerden yararlanmalı. MHP olarak biz üretime yönelik çalışma modelinden yanayız”

Ödemiş’te bu sene 10. su düzenlenen Süs Bitkileri Sergisine, MHP İzmir İl Yönetim Kurulu Üyeleri ziyaret ederek, üreticilerle bir araya geldiler.Yerel Yönetimlerden Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Murat Taşer, Yönetim kurulu üyeleri Muhammed Osman Ölmez, Selahattin Şahin, Murat Koçyiğit önce İlçe Başkanı Metin Kırlı’yı parti binasında ziyaret ettiler. Ziyarette İlçe yönetimi ve belediye meclis üyeleri hazır bulundu.

Taşer, basın mensupları ile bir araya gelerek açıklamalarda bulundu.Taşer, “Türkiye tarımda 7.ci, Avrupa’da 1.ci. Üretimde Ege bölgesi üretimde yüzde 21 iken bunun yüzde 12’si İzmir’de üretilmekte. İzmir birçok ülkelerin üretiminden fazla üretim yapmaktadır.

Ancak üreticilere devlet bütçesinden ayrılan pay ise komik durumdadır.Bitkisel üretime destekte ise Süs bitkileri yok denecek kadar azdır.Milyonlarca döviz veren ülkemiz bu sektörü desteklediğinde dışarıdan ithalatta azalacaktır. Hala bazı belediyeler ithal bitki getirme derdinde. Gerekçe olarak ağaç tipinin bulunmaması geriye baktığımızda üreticilerin alabildikleri kredi 2-3 yıllık iken, bu rakam başka ülkelerde daha fazladır. Üreticinin uzun krediye ihtiyacı var. İthalatın önünün kesilmesi için bu şarttır. Meyve fidanında KDV yüzde 1 iken, süs bitkilerinde KDV yüzde 18’dir. Bu rakamın aşağıya çekilmesi gerekir. MHP üretime yönelik çalışma desteklemelerin yanındadır.

Desteklemelerde elektrik, mazot, gübre, ilaç ve diğer malzemelerde destekleme gereklidir. Geçtiğimiz yıl buraya geldiğimizde bu sıkıntıları dile getirdik ama, aradan geçen 1 yıla karşın değişen bir şeyin olmadığını görmekteyiz. Küçük Menderes Havzasında 365 günün 300 günü hava açık olduğu için üretimde burada önem arz etmektedir. Başka bölgelerde üretim 5-7 ayla sınırlıdır. Bu çalışkan insanların payının mutlaka artması gerekir” dedi.

İlçe Başkanı Metin Kırlı’da, “Geçtiğimiz yıl İzmir Milletvekilimiz Sayın Ahmet Kenan Tanrıkulu’na bununla ilgili sıkıntıları aktardık. Konu meclis gündemine taşındı. Bu sene yine üreticimizin desteklenmesi adına yine konuyu vekilimize aktarma gereği duyduk” dedi.İl Başkan vekili Selahattin Şahin, “Kenan bey geçen sene önerge verdi. Halkın sorunları ile ilgilenmekteyiz. Belediye meclis üyelerimiz var artık ve onlarda sorunları yakından takip ediyorlar. Binali bey İzmir’den Büyükşehir Belediye başkanı adayı iken, üreticilere teşvik konusunu gündeme getirdi. Ancak seçimlerden sonra gerisi gelmedi. Lafta kaldı. Biz sıkıntıları yine meclise taşıyacağız” dedi.

Konuşmaların ardından İl yönetim kurulu üyeleri Çiçek sergisine ziyarete gittiler. Burada Süs-bir Başkanı Hüseyin Cabbar’la görüştüler ve ardından üreticileri ziyaret ettiler. 

NAZİF HARUPÇU

Editör: Haber Merkezi