Adaylıklarını açıklayan Prof.Dr.Adnan Akyarlı, Metin Erten, Seniye Nazik Işık ve muhtemelen Yalçın Kocabıyık STK temsilcilerinden destek isteyecek.

Genel Kurula iki hafta kala ortak bir açıklama yapan çeşitli kent konseyleri ve STK'lar Prof. Dr. Adnan Akyarlı'yı aday olması için göreve davet etmişlerdi. Seçim kulislerine düşen kesin bilgilere göre Prof. Dr. Akyarlı STK’lara cevap vermeden önce İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’den, siyasi partilerden, sendikalar ve odalardan destek ve koordineli çalışma sözü almasıyla STK’ların çağrısını kabul ederek başkan adaylığını açıkladı. STK projelerini, Kent Konseyi Şube Müdürlüğünde detaylandırarak, yerel yönetim meclislerine onaylatarak Başkan Soyer’in vizyonu ile hayata geçirmek  Prof. Dr. Akyarlı’nın en büyük hedefi olarak görünüyor. Bir dönem için aday olması, başkanlığı başka hedeflere basamak yapmayacak olması, liderlik yerine koordinatörlük tercihi, hazirun dışındaki STK’larla iş birliği mesajları Prof. Dr. Akyarlı’yı  diğer adayların arasında açık ara önde gösteriyor. Üzerine Başkan Soyer’in de desteği konulduğunda kulisleri okuyanlarda Akyarlı dışında sürpriz bir beklenti yok.

İzmir Kent Konseyi’ne kendisine yakın STK’ların kurumsal temsilci göndermesi için yaptığı söylemleri nedeniyle adaylığını ikinci açıklayan Metin Erten’in adaylığına zaten kesin gözüyle bakılıyordu. Ancak daha önceden birlikte çalıştığı Prof. Dr. Adnan Akyarlı’nın adaylık açıklamasının ardından açıklama yapıp yapmama konusunda arada kaldığı yakın çevresi tarafından dillendiriliyor. Erten’in Akyarlı ile görüşme talebi olduğu ikili görüşmede iki isteğinin olabileceği üzerinde duruluyor. Birinci formül Erten ilk turda çıkacak daha sonra Akyarlı lehine çekilecek. İkinci formül ise Akyarlı’nın Yürütme Kurulunda yer alacak ve aday olmayacak. Mevcut başkana mesafeli olduğu düşünülen Erten’in zayıf ihtimalle ilk turda göreceği ilgiye göre muhtemel Başkan Adayı Yalçın Kocabıyık’a da göz kırpabileceği yönünde. Erten’in Akyarlı ile yapacağı görüşme sonrası yol haritasını belirleyeceği anlaşılıyor.

İzmir Kent Konseyi mevcut Başkanı Seniye Nazik Işık 17. Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda oy kullanacak hazirunun belirlenmesine kadar olan süreçte aday olacağını hissettirmişti ama resmi açıklama yapmamıştı. Tüm eleştirilere rağmen Başkan Işık listeyi seçime üç gün kala tamamlayarak görevinden ayrıldığını açıkladı. Işık’a yakın kaynaklar pandemi mazeretiyle görevini yapamadığını dile getiriyor ve bir şans daha istiyor. Kayınpederi ve eşinin etkisiyle geçtiğimiz dönemde CHP Genel Merkezi’nin isteğiyle Başkan Soyer’in desteğini alan Işık’ın bu kez aynı desteği alamayacağı vurgulanıyor. Karabağlar Belediyesi adına Işık için destek isteyen kişilerin STK aramaları konusunda Başkan Muhittin Selvitopu’nun haberdar olması oldukça sıkıntı doğurdu. Hazirun listesinin oluşturulmasında haksızlığa uğradığını düşünen onlarca STK’nın başkanlığı kazanması durumunda yürütmeyi durdurmak için mahkemeye gideceklerine ise kesin gözüyle bakılıyor. Doğu ve Güney Anadolu kökenli SKT’lardan gelecek desteklerin bazı derneklerin liste dışında kalmasıyla kırıldığı da gelen bilgiler arasında.

STK’lar arasında yeri olan Meclis Üyeleri Derneği Başkanı Yalçın Kocabıyık’ın İzmir Kent Konseyi başkan adaylığını açıklamasına kesin gözüyle bakılıyor. CHP Genel Merkezi’nin desteklediği adayı saymaz isek Kocabıyık’ın 16. Genel Kurulda 80 oy ile ikinci sırada olduğu görülen Kocabıyık’ın etkisindeki dernek başvurularının mevcut Başkan Işık tarafından önemli ölçüde ayıklandığı iddia ediliyor. Meclis Üyeleri Derneği kadın temsilcisinin hazirun dışı bırakıldığı seçimde Kocabıyık’a yakın olan kadın temsilcilerden bazıları Kadın Meclisinde anahtar listeyi delebildiler. Kocabıyık’ın gücünün ne kadar olduğu en net birinci turda görülebilecek. Erten’in ve Kocabıyık’ın mevcut başkan Seniye Nazik Işık’a hazirun tepkisi olarak hiç aday olmadan Başkan Soyer’in göz kırptığı çok sayıda kanaat önderinin tebrik etmeye hazırlandığı  Prof. Dr. Akyarlı’nın Yürütme Kurulunda yer alabileceğine de inanan kişi sayısı oldukça yüksek.

Sonuç olarak; Şu saat itibarıyla STK’lardaki ağırlığı ve Başkan Soyer’in desteği ile  Prof. Dr. Adnan Akyarlı açık ara önde. 16. Genel Kuruldaki oy oranını koruyabilirse Yalçın Kocabıyık ikinci durumda.  CHP Genel Merkez ve Başkan Soyer’in desteğini kaybeden Seniye Nazik Işık ile Metin Erten’in oylarının kafa kafaya çıkabileceği düşünülüyor. 

Editör: Haber Merkezi