HABER: TOLGA KIZGIN - GÜLCAN KURTMEN


Uzun zamandan beri, Ödemiş’te Koordinasyon Merkezi Binası arayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, THK ait tarihi binayı kiraladı.

Şehrin merkezinde bulunan 88 yıllık tarihi bina,  Ödemiş’in tarihi yönden en güzel binaları arasında yer alıyor. Büyükşehir Belediyesi’nin Koordinasyon Merkezi olarak kullanacağı bu eser başta Ödemiş olmak üzere,  Kiraz, Beydağ ilçelerine hizmet verecek. Binada İZSU, itfaiye, eshot, mezbaha hizmetlerinin birlikte verileceği öğrenildi.

Koordinasyon Başkanlığı’na Birgi Belediye Eski Başkanı Cumhur Şener getirildi.

Ödemiş,   Kiraz ve Beydağ ilçelerinin Büyükşehirle olan irtibatını sağlayacak merkezde, her ilçe için ayrı masalar oluşturulacak.  THK Başkanlığı ile İzmir Büyükşehir’in yaptığı anlaşma sonucu, dört ilçenin de İzmir Büyükşehir Belediyesi ile ilgili tüm işleri aynı merkezden süratli bir şekilde yapılacağı açıklandı.

Türk Hava Kurumu’na ait binanın boya ve badana işlerine Büyükşehir tarafından başlandı. Yakın bir zamanda koordinasyon merkezi bu binada çalışmalara başlayacak.

Binanın Özelliği ;

Ödemiş’teki binaların mimari özelliğinden farklı bir yapıya sahip olan Türk hava kurumuna ait Tayyare Binası, bu ismi Kurtuluş Savaşında, Ödemişlilerin kendi aralarında topladıkları paralarla 4 uçak alıp, Ordu’ya bağışlamaları sonucu almıştır.

Binanın yapısıyla ilgili olarak Çanakkale Üniversitesi Profesörlerinden Ülkü Altınoluk şöyle konuştu, “Bu bina 1927 yılında yapılmıştır.1 Ulusal Mimarlık dönemi yapısı bir binadır.1908-1910 yıllarının esintilerini barındırmış bir binadır. Üç katlı olan binanın üzerinde kubbe bulunuyordu. Ancak II.Ulusal  dönemin  özelliklerini  kullanarak  şu an ki  duruma  getirilmiştir. Cumhuriyet dönemi özelliklerine uygun vurgulanmak isteniyor.  Bu bakımdan,  kubbesi kaldırılmıştır. Türk mimari ögelerini vurgulamak amacıyla,  son onarım esnasında orijinal aplikler sökülerek yerine son derece basit aplikler konulmuş,  buda eserin değerini düşürüyor.”

Kültüre Büyük Hizmetleri Dokundu   

Tarihi bina,  halk evi olarak kullanıldı. Daha sonra Türkiye Öğretmenler Sendikası ve TÖBDER’e hizmet veren bina uzun süre Halep pastanesi olarak çalıştı. Burada dramatik ve müzikal toplumlarla ilgili dersler verildi. Ve jimnastik faaliyetleri ve aktiviteleri yapılmıştır. Bir ara,  musiki cemiyeti olarak kullanılan bina, daha sonra özel sektöre kiraya verilmiştir. Üç aydır boş bulunan tarihi bina İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Koordinasyon Merkezi haline gelmiştir.

Editör: Haber Merkezi