HABER: NAZİF HARUPÇU


İzmir Büyükşehir Belediyesi, yasanın yürürlüğe girdiği geçtiğimiz yıl seçimlerin hemen akabinde gelir getiren birimleri yasa gereği almış ve 30 Mart yerel seçimler öncesi Et entegre tesisleri, Otogar tesisleri ve Sebze, meyve hal tesisleri de almak için ek protokolü iptal etmiş, Başkan Badem’de ek protokolün iptal edilmesi bir şey değiştirmiyor, Ana protokolün de iptal edilmesi gerekir ve ayrıca konu yargıya intikal etmiş ve dava sonuçlanıncaya kadar da teslim edilemez diyerek, Cuma günü gelen heyeti göndermişti. İzmir Büyükşehir Belediyesi de ek protokolün ardından Pazartesi günü de Meclisi toplayarak ana protokolü iptal etti. 
Bu ana protokolün de iptal edilmesinin ardından Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem açıklama yaptı. Badem şunları söyledi, “Bu üç tesisi ayrı ayrı geçtiğimiz günlerde İzmir Büyükşehir Belediyesi iptal etmişti. Ek protokollerin iptalinin ardından geri almaya geldiklerinde, kendilerine tebliğ ettiğimizde anladılar. Ve hızla ertesi gün meclis vardı. Hemen meclis gündemine aldılar. Biraz bizim adımıza garip bulduğumuz, garabet bulduğumuz bir şekilde, Hukuk komisyonuna dahi göndermeden, önüne arkasına yazarak, hukuk görüşünü de almadan, tekrar ana protokolü iptal ettiler. Netice olarak Ben yaptım oldu diyorlarsa, Tabii ki olacaktır. Ama devir güçlünün devri değil. Devir hukukun önde olduğu bir devir. Tabii ki alırsınız, sonuçta hukuk karar verecektir. Bunlar defalarca söylediğim gibi, Bu 3 tesis 2014 yerel seçimler öncesi Ödemişli’ye 6360 sayılı yasanın verdiği yetki ile doğrudan doğruya buradaki yasanın 6.6.2012’de çıktığı günden itibaren verilen yetkiyle, yeni katılacak ilçelere yapılan yatırımlardı. Bunlar O yetki çerçevesinde yapılmıştı.

Ödemiş’in ortaklığı yok sayıldı

Ama maalesef, O yetkiye dayanarak yapılan yapılar, 30 Mart’tan sonra, Hemen alınmaksızın ve aradan 1 yıl geçtikten sonra, 1 yıl boyunca yeri verip protokol imzalayan ve O protokol çerçevesinde O tesisler için 4,6 milyon lira arsa paylarının dışında, bu parayı ödeyen Ödemiş belediyesinin ortaklığını yok saydılar. Bu protokolleri tek taraflı ortadan kaldırdılar.

Bizim meclisin protokolü feshetmesi söz konusu değil

Diğer yandan her iki Belediyenin meclislerinden geçmiş ve protokol altına alınmış sözleşmeler tek taraflı feshedilemez. Çünkü buradaki davranış hukuksuz bir davranıştır. Böyle bir iş için önce oturulup karşılıklı mutabakat yapılır. Bu çerçevede, Her iki Belediyenin meclislerine getirip,

Karşılıklı iptal kararlarını geçirmeleri lazım. Biz protokoller çerçevesinde, arsa tahsisinden sonra, 4,6 milyon lira para ve İzmir Büyükşehir Belediyesi de belki de 5,6 milyon lira para harcadı.

Kimse bize bu paraların üzerine soğuk su iç diyemez

Yani durduğunuz yerde siz, Ben bu protokolü ortadan kaldırdım. Senin harcadığın paraların üzerine git soğuk su iç demek gibi bir hakkınız yok. Eğer varsa bunun kararını hukuk verecektir.

Seçimleri Ak Parti değil de CHP alsaydı bu tesisler geri alınırmıydı?

Esas enteresan nokta burada başlıyor. İzmir’in hiçbir ilçesinde ortak protokolle yapılan işlerin hiç birisi geri alınmaz iken, Bizden 2 tesisi alıp, Üçüncü tesisin geçirilmesinden sonra,  Beydağ ilçesi ile ilgili işlem gündeme getirildi. Beydağ’daki küçük bir tesisi bizden sonra, tesisimizin iptalinden sonra Beydağ’da bir tesisi aldılar. Çünkü hukukta örnek olacağını bildikleri için böyle bir uygulamaya gittiler. Ve Beydağ’daki bir tesisin protokolünü iptal ettiler.

Bu yatırımlar CHP’li Belediye ile seçim öncesi yapıldı diye soru soruyorsunuz. Bu tesisler 2014 seçimlerinden önce seçim yatırımı olarak yapıldı. Yine Ödemiş’te CHP’li bir Belediye olsa idi, örneklere bakarsak ne cevap vereceğiniz ortada. Kararı İzmirliye bırakıyorum. İzmir’de 10 yıl boyunca ortak protokolle yapılmış, hiçbir iş geri alınmadı. Sadece Ödemiş’teki istisnasız geri almalardan sonra, Hukukta örnek olsun diye Beydağ ilçesinde küçük bir tesis geri alındı.

Bunun kararını halkımız verecektir. 130 bin nüfuslu Ödemiş bunu sormakta. Niye durduğu yerde Ödemiş’in tesisleri geri alınıyor. Ödemiş’in tesisleri geri alınacaktı ise niye 30 Mart veya 1 Nisan 2014’te alınmadı da, Bugüne kadar bekletilip, Ödemişli’nin cebinden harcadıklarından fazla 2 milyon lira daha fazla para çıkmasına neden olundu. Alacaklardı madem 30 Mart tarihinde alsalardı da bizde şimdi fazladan 2 milyon lira daha harcamasaydık. Biz yatırdığımız para ve arsaların peşindeyiz. Eğer onlar işleteceklerse paramızı geri verecekler.

Şayet ortak yapacaksak, protokolde yazdığı gibi, işletmesini biz yapacağız. Hukukun vereceği karara saygılıyız. Bazıları bana soruyor, Başkan niye bu işin peşine bu kadar düşüyorsun diye. Ödemişli’ye verdiğimiz sözün gereği ve bana verdikleri oyun gereği olarak peşine düşüyorum. Ödemişli’nin hakkını korumakta benim görevim” dedi.

Editör: Haber Merkezi