HABER: DİLEK AYVALI/KAYNAK: KENT VİZYON DERGİSİ
Tire’de çeyrek asırdır kendine has bir lezzeti olan Yağlı Tire Köftesini yaparak mesleğini sürdüren Cafer Tetik, “Bu küçük dükkânda geçmişten gelen ata yadigârı lezzeti halkımıza sunmaya devam ettirmenin gururunu yaşıyorum. Bizim sunduğumuz bu köfte, ekmeği yağlı olduğu için ‘Yağlı köfte’ diye isimleşmiştir. Tire’ye özgü bir köftedir ve bu köfteden sonra Tire Şiş Kebap çıktığı için zaman zaman müşteriler tarafından isim karıştırılabiliyor ancak en eski Tire Köftesi budur” dedi.

Köftenin hazırlanışı ile ilgili de bilgiler veren Tetik, “Kasaptan köftemize uygun yüzde yüz dana etini alıp iki defa kıyıyoruz. Kendimize özel baharatlarımızla, bizim belirlediğimiz oranlardaki baharatlar ile yoğuruyoruz ve köfte şeklini veriyoruz. Köfteler her gün günlük hazırlanıyor” şeklinde konuştu.

Tire’ye özgü terbiyeli işkembe çorbası burada
Neredeyse kapılarını hiç kapatmadan sabah 07.00’den gece 03.00’e kadar hizmet verdiklerini kaydeden Cafer Tetik, “Tire’de çorba kültürü de yerleşmiş durumda. Geceleri özellikle aileler tarafından tercih ediliyor. Ailecek gece çorba içmek alışkanlık haline gelmiş durumda Tire’de. Yani sadece köfte değil çorbalar da favori. Sabahtan pişirmeye başlayarak hazırladığımız, pişmesi 5 saat süren entegre tesislerde temizlenmiş ve hazırladığımız Tire’ye özgü özel terbiye ilen pişen işkembe çorbamız hayli meşhur. Bu çorba sirke ve dövülmüş sarımsak ile servis ediliyor. Sadece çorba içmeye de gelen çok müşterimiz var. Terbiyeli işkembe çorbası da Tire’ye özgüdür. Çevre il ve ilçelerde benzeri yoktur. Nam salmış olmasının nedeni de budur. Öte yandan kelle paça, tavuk ve mercimek çorbası da tüm gün sabah 07.00’den gece 03.00’e kadar hazır bulunuyor” dedi.

Pul biberi de kendimiz hazırlıyoruz
Çorbalar ve Yağlı Tire Köfte ile çok fazla acı biber tüketildiğini, acı biberin özellikle çorbaların olmazsa olmazı olduğunu kaydeden Cafer Tetik, “Acı pul biber çorbalara ayrı bir lezzet katıyor. Pul biberi kendimiz hazırlıyoruz. Yetiştirilmesinden kurutulmasına kadar hepsini biz yapıyoruz. Organik olarak yetişen kırmızı acı biberler kurutuluyor. Fırında kavurup elde öğütüyoruz ve elekten geçiriyoruz. Bizim hazırladığımız bu pul biber müşterilerimizce çok beğeniliyor ayda ortalama 100 kilo acı pul biber tüketiliyor. Bu pul biberden başka hiçbir yerde bulunamaz. Yılda bir tonu geçiyor. Köftenin yanında kullanılan taze acı biberler ile birlikte acı biber tüketimimiz 3 tona yaklaşıyor” dedi.

Mevsiminde pırasa salatası ile köfteyi denediniz mi?
Köftenin yanında pırasa salatası denediniz mi? Denemdiyseniz o da Tire’nin meşhur köftesi yanında özellikle kış ayları sunulan bir lezzet. Pırasa salatası ile ilgili ‘Olmazsa olmazlardandır’ diyen Cafer Tetik, “Şu an köftenin yanında mutlaka sunduğumuz bir diğer yan lezzet ise Pırasa Salatası. Özellikle şimdi, çünkü aralık ayında kırağı yağmaya başlıyor ve pırasalar tatlanıyor. Salatayı da pırasaları ince ince doğradıktan sonra tuzlu sudan geçirerek hazırlıyoruz. Zeytinyağı ve limon ile servis ediyoruz” dedi.

Salı günlerinin tercih edilen lezzeti
Hafta sonları ve Tire’nin meşhur Salıpazarı günü çevre il ve ilçelerden gelen yerli turistin çok yoğun olduğunu ve insanların bu lezzeti tatmadan Tire’den ayrılmadıklarını belirten Tetik, “Tire’nin yerlisi de yoğun bir şekilde Salı günleri ve hafta sonraları bu lezzeti arıyor. Öte yandan ilçe dışından gelenler için de hem lezzetli hem de hijyenik hazırlanmış ürünlerimiz tercih nedeni oluyor. Üstelik doyurucu olması da tartışılmaz” şeklinde konuştu.



Editör: Haber Merkezi