Haber: Dilek Ayvalı

Geçtiğimiz Nisan ayında sendika ve emek örgütlerinin mücadelesi sonrasında kadroya geçen Tire Belediyesi’nin taşeron işçilerine yeni haklarının yansıtılmadığı, 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin (KHK) geçici 24. maddesinde belirtilen mali ve sosyal hakların da bordrolara ilave edilmediği aktarıldı.
Maaşlar bordrosuna itiraz eden, Tire Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü ve muhasebedeki yetkililerle görüştüğünü aktaran işçi Aykaç sonuç alamayınca şikâyetini BİMER’e ilettiğini kaydetti. Aykaç daha sonra belediyedeki görevinin değiştirildiğini ve 25 Mayıs 2018 tarihinde ‘kavga çıkardığı’ sebebiyle işinden atıldığını belirtti.

KİMSE SES ÇIKARMIYOR

Tire Belediyesinde Hüseyin Aykaç’ın durumunda olan maaşları eksik ödenen işçilerin ses çıkarmadığını sadece kendisinin BİMER’e şikâyette bulunduğunu ifade eden Aykaç, “Benim saklı, gizli işim yok. Maaşların eksik olduğunu görünce ‘ben bunu şikâyet ederim’ demiştim. 16 Mayıs’ta maaşlar yatırıldığında belediyede tepkiler vardı ama kimse sesini çıkarmadı. Maaşları aldık, parayı eksik görünce muhasebeciye söyledim. ‘Biz taşeron şirketten daha fazla alıyorduk, şimdi daha az alıyoruz’ dedim. Bizimle dalga geçer gibi, ‘Şenol Hoca size fazla para veriyordur’ dedi. ‘Ben bunu BİMER’e şikâyet edeceğim’ diye cevapladım. 19 Mayıs’a kadar kimse ses çıkarmadı. Biz çöp biriminde yaklaşık 60 kişiyiz. Diğer birimlerde de mağdur olan arkadaşlarımız var ama kimse ses çıkarmıyor. Ben şikâyet edeceğim deyince bana kızdılar. 19 Mayıs’ta şikâyette bulundum. 22 Mayıs’ta bizim hesaplarımıza ilave para yatırdılar. Şikâyet etmesem üzerine yatacaklardı” dedi.

Belediye Başkanı Çiçek’in personelle yaptığı toplantıya değinen Aykaç, “Belediyede başkanı daha sonra bizimle toplantı yaptı. ‘Kim şikâyet etti?’ dedi. ‘Ben şikâyet ettim’ diye söyledim. Saygısızlık da yapmadım, yapmam da zaten. ‘Neden şikâyet ettin?’ diye sordu. ‘Maaşlarımız eksik olduğu için başkanım’ dedim. ‘Tamam otur’ dedi. 24 Mayıs’ta bana görevlendirme yazmış, ‘kamyon arkasındadır’ diyor. Ben 14 senedir kamyon şoförüyüm. Onlar bin 600 lira alıyor biz 2 bin lira alıyoruz. Ben maaşım eksik diye şikâyet ediyorum, beni daha az maşla çalıştırmak istiyor. Ben de tüm bu süreci avukata anlatım. Bordroları verdim. İş davaya gitmiş. Arabulucu geldi. Ben görüşmedim. Avukatımla görüşün dedim’ dedi

Açıklamasında işten atılma sürecini açıklayan Aykaç, “Devamsızlıktan dolayı beni işten çıkarmışlar. Kodlama uygulamışlar ve iş yerinde kavga etti ayrıldı demişler. İŞKUR’a işsizlik maaşı için müracaata gittiğimde öğrendim. İŞKUR’dan bana ‘Ben sana işsizlik parası veremem. Sen orada kavga etmişsin’ dedi. Ben orada 14 senedir çalışıyorum. Değil kavga etmek tartışmam yoktur. İşsizlik parası almayayım diye böyle bir şey yapmışlar. İşten atıyorlar, tazminat da vermiyorlar. Avukatım alacağız diyor. Hem tazminat verilmemesi hem de işsizlik maaşı almamam için uğraşıyorlar” dedi.

Aykaç, ‘25 Mayıs’tan beri çalışmıyorum. 2 tane çocuk okutuyorum. Hepsi de biliyorlar. Ama yapacak bir şey yok. İyi kötü idaremi yapıyorum. Ben köylüyüm ama diğer arkadaşlar ne yapacak? Şenol Hoca’nın taşeron firması bize para veriyordu, belediyeye geçtik bize para vermek istemiyorlar. Bu nasıl iş anlamadım. Biz Şenol Hoca’nın şirketindeyken son ay 2 bin 200 kira para almışız. Belediyeye geçtik 2 bin 30 lira aldık. 170 lira kayıp. Bizim paramızın üstüne para konacağına geriye geldi. Ben de buna isyan ettim’ dedi.

Başkan Tayfur Çiçek’in toplantı salonunda kendisine bakarak, ‘At sinekleri atları rahatsız eder’ dediğini aktaran Aykaç, ‘Bizi sinek gibi gördü gözünde ama 8-9 ay sonra kendisi nasıl olacak bakalım. Allah 9 ay sonra oradakilere sabır versin’ ifadelerini kullandı.

Öte yandan Tire Belediyesi tarafından yapılan yazılı açıklamada Tire Belediyesi Personel A.Ş.’nin eski personeli Hüseyin Aykaç’ın açıklamalarının ve iddialarının asılsız ve mesnetsiz olduğu belirtilerek, “Hüseyin Aykaç, maaşında yaşadığı maaş düşüşü ile ilgili BİMER’e şikâyette bulunduğunu, bunun üzerine işten çıkarıldığını, işten çıkarılırken farklı bir kodlama kullanıldığını, kavga etti diye gösterilip işine son verildiğini belirten açıklamalarda bulunmuştu. Oysa raporlar ve tutanaklar bunun tam tersini ortaya çıkardı. Hüseyin Aykaç’ın bir önceki maaşının, Nisan ayı maaşına göre yüksek olmasının sebebi o ay yaptığı fazla mesailerden dolayı kaynaklanmaktadır. Tire Belediyesi Personel A.Ş. bünyesinde temizlik işleri çalışanlarında şoförler asgari ücret artı yüzde 30, işçiler ise asgari ücret artı yüzde 20 üzerinden maaş almakta ve mesaileri de yatırılmaktadır. Hüseyin Aykaç’ın 26.05.2018, 28.05.2018 ve 29.05.2018 tarihlerinde işe gelmediği tespit edilmiş ve bunun üzerine aynı ekipte yer alan iş arkadaşları, bölge sorumlusu ve temizlik işleri müdürünün imzalarıyla gelmediği günler için ayrı ayrı tutanaklar tutulmuştur. Hüseyin Aykaç’ın işe mazeretsiz gelmemesi ve tutulan tutanaklar üzerine 01.06.2018 tarihinde noter aracılığıyla ihtarname çekilmiş, varsa mazeretini bildirmesi ve işe gelmesi gerektiği belirtilmiş olsa da Aykaç tarafından herhangi bir mazeret bildirimi yapılmamıştır. Bunun üzerine Tire Belediyesi Personel A.Ş. Hüseyin Aykaç’ın işe gelmemesi, ihtara cevap vermemesi nedeniyle ‘’29’’ nolu kodla (İşe mazeretsiz gelinmemesi) iş akdine son vermiştir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur” ifadelerine yer verildi.

Editör: Haber Merkezi