İşsizim diye şikayet eden çok iş beğenen yok


İşsizlik çığ gibi büyürken, ustalar çırak bulamamaktan dertliler

Türkiye’de işsizlik sorunu çığ gibi büyürken, belli meslek grupları ise çırak bulmakta güçlük çekiyorlar. Ustalar eğer 1-2 yıl daha bu sorun devam ederse bizde kaybolmaya yüz tutan meslek arasında yerimizi alacağız diye dert yanmaktan kendilerini alamıyorlar.

Ödemiş Yerel Güç gazetesi olarak konuyu masaya yatırdık ve Ödemiş Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Zafer Yenen ve Ödemiş Marangoz ve Mobilyacılar Odası Başkanı Nihat Kâhya ile konu üzerine bir söyleşi yaptık.

Konuyla ilgili olarak Ödemiş Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Yenen “1992 ve 93 yılları arasında okulumuzun arşivlerine baktığımızda 1000 ve 1300 öğrencimiz mevcutken bugün ise okullumuz da 300’e yakın öğrencimiz var.” diye dert yanıyor.

 Müdür Yenen “2000 yıllarda sekiz yılık zorunlu eğitimde eklenince sayı giderek düştü. Bu durum böyle devam ederse öncelikle çırak bulmakta en büyük zorluğu yaşayan marangozlar, torna tesviyeciler, benzeri gruplar artık randevu sistemine geçerek çalışmalarını bu yönde yapmak zorunda kalacaklar. Çırak bulamayan sanayi esnafı birbirinden yardım alarak işlerini yürütmeye çalışıyorlar.4+4 sistemini tamamlayıp çalışan çırak adaylarını biz okulumuza kaydettiriyoruz ve sonrasında açık liseden eğitimlerini tamamlamalarını sağlıyoruz. Bunun yanında mesleki eğitimlerini ustalarının yanında tamamlıyorlar. Bunların yanı sıra okulumuz ve İş Kur işbirliği ile meslek edindirmek kursları da açıyoruz. Burada pratik eğitim vererek meslek sahibi olmalarını sağlıyoruz. Buraya gelen kursiyerlere sertifika edindirerek meslek sahibi olmalarının yanında sertifika sahibi de yapmış oluyoruz. Devletin Mesleki eğitim kurumlarına yatırımı azımsanamayacak kadar büyüktür. Okulumuz alt yapı yönünde şartları uygun konumda, okullumuza gelen öğrencilerimize günde 2 öğün öğle ve sabah kahvaltısı olmak üzere yemek veriyoruz.”

Konuyla ilgili olarak kapısını çaldığımız Ödemiş Mobilyacılar ve Marangozlar Odası Başkanı Nihat Kahya “Marangoz olarak kayıtlı 2 tane çırağımız var. Yetiştirilmek üzere gelen çıraklar makineleri görünce korkup vazgeçiyorlar. Eskiden çırak adayları yanımıza küçük yaşta geliyorlardı. Şimdi 4+4 sistemi bunu etkiledi.16-17 yaşından sonra o kişiyi çırak olarak yetiştiremiyorsun. Bizim zamanımızda çıraklık farklıydı. Bu vaziyetteyken çocuklara gelmiyor. Berberler lokantalar çırak bulmakta zorluk çekmiyorlar. Ama biz mobilyacılarının bu konuda büyük sıkıntıları var. Bununla ilgili olarak köylerde anons yaptık. Âmâ buradan da bir sonuç alamadık. Neredeyse kaybolan meslekler arasına gireceğiz.”

 Haber: Gamze ONAN

Editör: Haber Merkezi