Ödemiş'te inşaat alanının temelinde tarihi eser kalıntıların bulunmasına rağmen, inşaatın devam etmesi tartışmalara neden oldu.

Ödemiş'te inşaat temel kazısı sırasında Roma Dönemine ait tarihi eser kalıntıları bulunduğu iddia edildi.Ödemiş Müze Müdürlüğü arkasında bulunan,  özel bir inşaat firmasına ait inşaatın temel kazısı sırasında Roma Dönemine ait tarihi eser olduğu iddia edilen kalıntılar ortaya çıktı. Kepçe operatörünün çalışması sırasında ortaya çıkan kalıntıları gören vatandaşlar, durumu Ödemiş  Müzesi Müdürlüğüne bildirdi. İnşaat sahasında gelen Prof. Dr. Veli Sevin, alanda kısa süreli inceleme yaptı.

Tarih akademisyeni Prof. Dr. Veli Sevin burada Geç Roma Dönemine ait, bir yapı kompleksinin bulunmuş olabileceğini muhtemelen bunun bir villa olduğunu ve bu yapıda zeytinyağı sıkma işlemi yapılarak, zeytinyağı üretildiğini belirtti. Bu durumun çok üzücü olduğunu kendisini adeta dayak yemiş gibi hissettiğini belirtti.

 Prof Dr. Veli Sevim “ Kendimi adeta dayak yemiş gibi hissediyorum “

Bu devirde yaşanmaması gerek görüntüleri yaşadığımızı belirten  Prof. Dr. Veli Sevin “ Ödemiş Müze Müdürlüğü arkasında bulunan boş alanda bir hastane yapımı sırasında temel hafriyatı yapılarak ,Geç Roma dönemine ait yapı kompleksi yok edilmiş durumda mimari alanlar görünüyor çıkan sütun başlıklarını görüyoruz. Konuşmakta zorluk çekiyorum. Bu devirde bize böyle görüntüler yakışmıyor. Bu durumdan artık geri dönmek mümkün değildir. Yapılan inşaat sırasında evlerin büyük bir bölümünü yıkmışlar. Yıkılan kiremitlerde süslü yapılar ortaya çıkmış. Bulduğumuz en eski kiremit parçalara en az 2000-2200 yıllık olduğunu tahmin ediyorum. Kendimi adeta dayak yemiş gibi hissediyorum. Bize haber vermiş olsalardı biz burada bir aylık çalışmanın ardından burayı inşaat alanı olarak onlara geri teslim edebilirdik. Ama bu inşaatı bir an önce yapabilmek bitirmek adına bunu yapmadılar. Bu devirde olmaması gerek bir durum. “

Sevim  “Yaklaşık 1600 yıllık bir geçmişi var “

 Kalıntıların en 1600 yıllık bir geçmişinin olduğunu belirten Sevim “Görmüş olduğumuz kalıntılar milattan sonra 4.yüzyıl civarına ait kalıntılar, yani yaklaşık olarak 1600 yıllık bir geçmişi var. Muhtemelen Roma Dönemine ait bir villa zeytin yağ sıkma taşı var bir top zeytinyağı sıkma fabrikası gibi gözüküyor. Ağır silindirik taş bir zeytinyağı fabrikasına ait soğuk sıkma yapılıyordu sıkma presinin alt tarafını oluşturmakta hamur haline getirilen zeytin sıkılarak yağ elde ediliyordu. Burada yığınların içinde buna benzer bir sürü parça bulundu. Sorumlular hakkında müze müdürümüzle birlikte yasal işlemlerimizi başlattık sanıyorum güvenlik güçleri de burayı koruma altına alacaktır.”

Projenin Mimarı  Bezmez “Aklımızın Ucundan dahi geçirmedik"

Konuyla ilgili olarak konuşan Projenin Mimarı Münir Bezmez buradaki yapıları eski Ödemiş evlerine ait olarak düşündüklerini iddia etti. Böyle bir şeyin akıllarının ucundan dahi geçirmediklerini belirten Bezmez  “Normal buranın projeleri çizildi. Ödemiş Belediyesinden de yasal olarak ruhsatı alındı. Kazarken burada tuğla ve kiremit kırıntıları çıktı. Fakat biz buranın eski köy evlerine ait olduğunu düşündük. Aklımızın ucundan bile geçmedi. Müzedeki görevli arkadaşlarımız roma dönemine ait tarihi kalıntılar olduğunu iddia ediyorlar.”İnşaat alanı ile ilgili şikayette bulunulduğu ve alanın koruma altına alacağı bildirildi. 

HABER: AYŞE AKYÜZ

 

Editör: Haber Merkezi