HABER:SÜLEYMAN GÜLEROĞLU
Her yıl Mayıs ayının son Pazar günü Ödemiş Belediyesi tarafından organize edilen tören Ramazan ayının yaklaşması nedeniyle 13 Mayıs Pazar günü kutlandı.

15 Mayıs 1919'da İzmir'in işgal edilmesinin ardından Ege Bölgesi'nin iç kesimlerine yönelen Yunan ordusuna karşı, Ödemiş yakınlarındaki Hacı İlyas Köyü’nde sivil halktan ve askerlerden oluşan "Yiğit Ordusu" tarafından 31 Mayıs'ı 1 Haziran'a bağlayan gecede direniş göstermiştir. Bu bağlamda her yıl Mayıs ayının son Pazar günü İlkkurşun anıtında tören düzenlenmektedir.

Buradaki programa Ödemiş Kaymakamı Celil Ateşoğlu,  Ödemiş Belediye Başkan Vekili İsmail Dadal,  Ödemiş Emniyet Müdürü Fatih Kiremitçi, Ödemiş Yerel Hizmetler Koordinatörü Cumhur Şener, CHP Ödemiş İlçe Başkanı Mehmet Kiremitçi, CHP Milletvekili Aday Adayı Mehmet Birlik, Belediye Meclis üyeleri, Ödemişli Gaziler ve İlkkurşun Mahallesi halkı katıldı.

Törende; çelenk sunma, saygı duruşu ve istiklal marşının söylenmesinin ve Saygı atışının ardından Ödemiş Belediye Başkan vekili İsmail Dadal Günün anlam ve Önemini belirten Konuşmayı yaptı.

İsmail Dadal “Bu miras bu ülkede yaşayan herkesindir”
Dadal, “Yiğit Ordumuz Kahraman Efelerimiz, 99 Yıl Önce İşgalci güçlere karşı Hacı İlyas Köyü’nde mücadele başlatmıştır. Ödemişte Halk coşarak, kendiliğinden dirilişe karar vermiş, Silaha sarılarak Hacı İlyas Köyü’nde İşgalci emperyalist düşmanlara karşı İlk kurşunu sıkmış Kuvayi Milleyenin ilk buluşmasını burada yapmıştır. 31 Mayıs 1919 da gerçekleştirilen hareketle Ödemişliler İşgalcilere boyun eğmeyeceğini açıkça ortaya koymuşlardır. Bu diriliş bir Ulusun kalkıp emperyalizme direnmesidir. 15 Mayıs 1919 felaketi tüm Türklerin ruhunda yas havasını ve haksızlığa karşı bir isyan duygusu yaratmıştır. Bu isyanın öncülüğünü yapanın Ödemiş olması Kuvayi Milliye adındaki eserin Ödemişlilerin meydana getirmesi Türk tarihinde yer tutacak iftarlarımızdandır. Ödemiş Ulusal Kurtuluş Savaşımızda işgalcilere karşı ilk sivil dirilişin ve Halk savaşının örgütlenmesinde yer olması onurunu burada yaşamaktadır. Bu şehrin halkı bütün ülkemiz işgal altındayken, Milli mücadele ateşini yakan, namusunu toprağını, Bayrağını savunmak için bir diriliş destanı yazan unutulmaz bir halktır. Eğer o aşk olmasaydı bu şehir direnemezdi. Bu şehrin evlatları direndi. Ve bize unutulmaz miras bıraktılar. Bu mirasın adı Türkiye’dir. Bu miras Büyük hayalleri olan insanların mirasıdır. Bu miras toprağa düşmüş şehitlerin, gazilerin, kahramanların mirasıdır. Bu miras bu ülkede yaşayan herkesindir” dedi.



Editör: Haber Merkezi