HABER:SÜLEYMAN GÜLEROĞLU
Konferansa konuşmacı olarak ilk çıkan isim Ege Üniversitesi Ege meslek yüksekokulu öğretim üyesi Yardımcı Doçent Doktor Ece Nükhet Öndoğan, “Hijyen Eğitimi” konusunda bilgilerini detaylı bir şekilde anlatırken, konferansın devamında ise Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Halk sağlığı Ana Bilim dalı Öğretim Üyesi yardımcı Doçent Doktor Gülengül Mermer ise Çevre hijyeni ve sağlık konusunda bilgilerini katılımcılara aktardı.


Ege Üniversitesi Ege meslek yüksekokulu öğretim üyesi Doçent Dr. Ece Nükhet Öndoğan “Gıda hijyeni sağlamak için onu tüketmeden önce doğru ürünü alma konusuna dikkat etmemiz gerekir. Bozuk gıda veya kırık yumurtanın kullanılması gibi birçok konulara dikkat etmeliyiz. Kırık olan bir yumurtayı yememeliyiz. Biz bunlara ise toksin adını veriyoruz. Mikro organizmalarda konusunda bazı tükettiğimiz ürünlerde küflenme olayına çok dikkat etmeliyiz. Ürünlerin kullanımının geçtiğinde ise asla onu tüketmek için uğraşmamalıyız. Ayrıca evlerimizde ve işyerlerimizde bulunan Çöp torbalarının ağızları ise her zaman tamamıyla kapalı olmalıdır. Bu konuda son derece duyarlı olmamız gerekir. Kirli Malzemeler ise her zaman risk taşımaktadır. Örneğin bir iş yapacağımız bir alan varsa o alan temiz olmalıdır.


Evimizin, çevresini ve işyerinizin çevresi devamlı şekilde temiz olmalıdır. Çöpler devamlı şekilde ağzı kapalı olarak ve çevreye herhangi bir zarar vermemesi gerekir. Yumurtayla sebze aynı yere konulmamalıdır. Çalışma tezgâhlarında mutlaka kırık mermer veya kırık tezgâh olmamalıdır.   Mikroorganizmaların konta misyon riskleri olarak et kesme makinesi kurulama bezi gibi konularda kesin ve kesin tezgahın kırık olmaması önemlidir. Kişisel temizlik nasıl sağlanır. Kişisel temizlikte her tarafımızı mikro organizmalar kaynıyor. Tırnaklarda kesilmiş parmaklarda kirli ellerdeki saçımızdan ayağımıza kadar temiz olmamız gerekir. Dişlerinizi devamlı şekilde düzenli bir şekilde rutin bir şekilde yapmalıyız. Ellerde özellikle kırık oluştuğu anda vücutla temas olmaması gerekir.


3 çeşit yıkama şekli vardır. Normal el yıkamada kirli ellerin antimikrobiyal etkinliği olmayan sabun ile yıkanmasıdır. Hijyenik el yıkamada gıda hazırlanmadan önce cilt ile ilgili temizlik işlemlerini yapılmalıdır.


Etkili el yıkama ise ellerimizi sıcak suyla ıslatmaktır. Ellere ise 3-5 ml suyla yıkanmalıdır. Eller doğru yıkanmadığında bir takım hastalıklar olabilir. Yıkanmış bir elde ortaya bir takım mikroorganizmalar çıkabilir.


Bakteriler ikiye bölünerek çoğalabilir. Diş temizliği sadece sabah değil akşamları da yapılmalıdır. Dildeki hastalıktan dolayı beyazlıklar varsa doktora başvurularak dil temizliği yapılması gerekir. Yine ağız içinde yara oluştuğu anda da yine bir hekime başvurulmalıdır Diş temizliğinde ise özellikle bazen döner başlıklı diş fırçası ile dişler fırçalanabilir. Özellikle  başkasına ait tarağı asla kullanmayın,  vücudunuzun her gün de yıkanabilirsiniz. Vücudun tazelenmesi ise hafta da bir kez kese yaparak vücudunuzu koruyabilirsiniz. Tek yapmanız gereken saçınızı durulayarak banyo yapınız. İlk önce saçınızı ıslatın, İyice köpürtme yaptıktan sonrada durulayınız”. Dedi

Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Halk sağlığı Ana bilim Dalı Öğretim üyesi Mermer ise Çevre Hijyeni ve sağlık konusunda “Çevreyle ilgili çok şeyler vardır. Çevreyle ilgili riskleri az önce arkadaşımız bir takım bilgiler verdi. İnsanı çevremizde etkileyen birçok Havasından suyuna kadar obje vardır. Bu etkilenmeler henüz anne karnında başlamaktadır. Biz etkilenmeye o zaman başlıyoruz. Yaşam ortamını sayamayacak kadar etkileyen faktörler vardır. En kötü şeyin kanser olduğunu biliyoruz. Eğer ekosistem bozulursa, Canlı ve cansız öğelerin etkilediği birçok faktörler vardır. Eko sistemde doğanın kendine göre kuralları vardır. Doğanın istemediği bir şeyi yaptığınızda sizi itecektir. Burası çok önemli burada gelişmiş ülkelerde gelişmeye yakın ülkelerde bir takım etkenleri vardır. Çevresel tehditler de vardır. Sonuçta çevrede oluşan atıklar tekrar insanlara dönmektedir. Aslında ülkeyi, kirleyen bireysel kirlilikten daha ziyade bir takım işleyen fabrikalardan bir takım çevresel üretim atıkları insanları etkileyebilmektedir. Büyük işletmelerde üretim yapılan fabrikalar araç eksozları insanları çevresel olarak etkilemektedir. Arabanın markasına göre de çevresel bir takım etkenleri de bulunmaktadır. İnsanı etkileyen faktörleri vardır.  Birçok dış ülkelerde bisiklet kullanımına daha çok ağırlık verilmektedir. Son zamanlarda birçok olağan doğa olayları meydana gelmektedir.  Dünyada yeşillik yüzdesinin azalması buda erozyona neden olmaktadır. Afetlerde neler yapılabilir. Besin azalması meydana geliyor. Aynı zamanda gelirinde azalmasına neden olmaktadır. Fabrikadan çıkan ve katı atık yakıtlar çevresel etken olmaktadır. Eğer bir yerde suya bulaşmış bir şey varsa bir anda bir kişi değil milyonlarca insanın hasta olmasına neden olur. Açıkta satılan gıdaları tüketirken bir takım etkenlere dikkat etmelisiniz. Gürültü kirliliğinde sağırlığa kadar işitme kayıpları meydana gelir. Fizyolojik etkilerde kan basıncının artmasına neden olabilir. Radyasyon bilindiği üzere kanser yapıcıdır. En çok saç dökülmesi ve bir takım yanıklar oluşmasına neden olur. Radyo dalgaları ve mikro dalga radyasyon gibi bir takım etkilere neden olabilir. Özellikle evde kullanılan saç kurutma makinesi ve erkeklerin kullandığı traş makinesi ve ayrıca cep telefonlarının yakın kullanıldığında bir takım etkenler yaratabilir. Özellikle telefonla aynı odada uyumamak ve telefonun bile, manyetik alanın içinde bulunmamalısınız. Bu gibi durumlarda görme bozukluğundan tutun ki bir takım insanı etkiyen faktörler ortaya çıkabilmektedir. Yağmur ormanlarının katledilmesi, insanı bir çöle sürükleyebilir. Toprağın düzgün bilinçli kullanılmaması durumunda da bir takım farklı etkenler de ortaya çıkabilir. Toprağın bilinçli bir şekilde kullanılmasına da dikkat etmeliyiz”dedi.

Editör: Haber Merkezi