HABER:ERKAN DOĞAN
 Son araştırmaların beynimizde özgüven, motivasyonun bölgesi olan limbik sistemin beynin ana bağlantı merkezi olduğunu ortaya koyduğunu belirten Dr. Uysal, "Dolayısı ile başarı istiyor isek mutlaka ve mutlaka limbik sistemimizi güçlü tutmalıyız" diye konuştu.  Anne-babaların genellikle başarılı bir geleceğe sahip çocuklar istediklerini söyleyen Dr. Mehmet Engin Uysal, “Anne babalara çocukları için nasıl bir gelişim istediklerini sorduğumuzda ilk önce mutlu bir geleceğe sahip olsunlar ve başarılı olsunlar diyorlar. Bunu gerçekleştirmenin bir formülasyonu var. Y ve Z kuşak anne babaların mantığı şudur; emek yoksa ekmek de yoktur. Çalışacaksın ki başarılı olacaksın. Çocuğumuzun öncelikle mutlu olması lazım. Mutluluk başarıyı %30 artırıyor. Dengeyi kaybetmeden, özgüvenli bir şekilde mutlu, akabinde de başarılı oluyorlar” diye konuştu.
Mutluluk Beceri İster
Mutlu bir birey elde etmek için öncelikle belli becerilerin kazanılması gerektiğinin altını çizen Dr. Uysal, “Mutluluk beceri ister. Mutlu olmak için bazı becerilere sahip olmak gerekiyor. Genelde tüketimin mutluluk getirdiği algılanır. Bu düşünce kesinlikle yanlıştır. Dikkatin, hafızanın, algının, sabrın ve gayretin güçlü olması gerekiyor. Sosyal-duygusal taraftan ise özgüvenin, empati duygusunun güçlü olması gerekiyor. Bunların hepsi birer beceridir. Beceriler de yaşayarak ve tekrar edilerek kazanılan bir olgudur” dedi.
Mental Gücü Geliştirirsek Başarı Kendiliğinden Gelir
Dr. Uysal, çoğu ailenin başarıyı sınav notlarına göre ölçümlediğini söyleyerek, “Bizler aileler olarak hayatta başarısını, sınav başarısı olarak görüyoruz. Maalesef böyle bir akım var. Lakin başarı kazanmak için yüzde 10 kişinin var olan vücudundan kaynaklanan etmenler,  yüzde 50 bilgiler, %40’ta mental gelişme gerekli oluyor. Mental gücü, başaracağımız şeyi görselleştirme; hafıza, dikkat çalışmaları, sabır ve dayanıklılık çalışmaları olarak tanımlayabiliriz. Bu yanlarımızı geliştirerek, bilgi ve sağlığı da bütünleştirerek yüzde 100 başarıya ulaşabiliriz. Sürekli ders çalışıyoruz ve çalıştırıyoruz fakat zihni geliştiren bu çalışmaları es geçiyoruz. Problem buradan kaynaklanıyor. Mental açıdan güçlü çocuklar yetiştirirsek başarı kendiliğinden gelecektir” diye konuştu.
Okula Başlayacak Çocukların Beyinleri Organize Değil
Günümüzde çocukların gelişimini tamamlamadan okula başladıklarını belirten Dr. Uysal, “Şu anda okula başlayan çocuklar, gelişimlerini tamamlayarak okula başlamıyorlar. Bazı alanları zayıf, bazı alanlar ise oldukça güçlü. Örneğin IQ seviyesi oldukça güçlü ancak dikkat becerileri ise bir o kadar zayıf.  Bunun sebepleri arasında da teknoloji, hazır tüketim, koruyucu anne babalar, hareketsiz yaşam, sağlıksız beslenme gibi unsurlar yer alıyor. Ebeveynler öncelikle çocukların okula başlamaya hazır olup olmadığını bilmeleri lazım. Çocuklarımızın okul gibi oldukça kompleks, oldukça karmaşık bir sistemin içine sokmadan evvel buna dikkat etmek gerekiyor. Sorumluluk duygusu gelişmiş mi, derslere odaklanması için dikkat becerisi gelişmiş mi bunlara bakmalıdırlar” dedi.
Dikkat Becerisi İçin önce Hafızanın Geliştirilmesi Gerek
Dr. Uysal, çocuklarda oldukça önemli olan hafıza becerisinin gelişimi için öncelikle dikkat becerisinin kuvvetlendirilmesi gerektiğini söyleyerek, “Çocuklarda hafızayı geliştirmek için öncelikle dikkat becerisini geliştirmek gerekiyor. Çocuğun hafızası için öncelikle dikkatini sorgulamak lazım. Eğer çocuğunuzun dikkat ile ilgili problemi yoksa ve hala hafıza problemi yaşıyorsa; sayı ezberleme, kelime ezberleme gibi hafıza güçlendirme çalışmaları yapmak lazım” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi