CHP İzmir’de 2.bölgedeki önseçim yarışında Kılıçdaroğlu’nun ardında tüm aday adaylarını geride bırakarak ikinci olan İzmir Milletvekili Mustafa Balbay sonuçları değerlendirdi. Sandıktan ortak aklın çıktığını vurgulayan Balbay, Kılıçdaroğlu’nu değerlendirme dışında tutarak tüm bölgelerde en iyi oyu alan adayın kendisi olduğunu belirten Balbay “İkinci bölgede genel başkanımız aday adaylarının adayıydı. Hepimiz önce Kılıçdaroğlu’nun numarasını sonra kendi numaramızı işaretledik”

CHP İzmir’de 16 yıl aradan sonra önseçim heyecanı yaşandı.

CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile birlikte ‘yarıştığı’ 2.bölgede 16 bin 237 oy alarak diğer aday adaylarını geride bıraktı ve sandıktan ikinci çıktı.

İzmir Milletvekili Balbay önseçimin bir gün sonrasında eşi Gülşah Balbay’la birlikte basının karşısına çıkarak sonuçları değerlendirdi.

İzmir Bostanlı’da bir Kafe’de seçimin ardından ilk defa açıklamalarda bulunan Balbay, İzmirlilerin kendisine büyük ödül ve sorumluluk verdiğini ifade etti. Oy aldığı tüm ilçelerin milletvekili olmak istediğini belirten Balbay, İzmir’le ilgili açıklamalarda bulundu.

Sandıktan ortak akıl çıktı

Sözlerine kendisine verilen sorumluluğu taşıyacağını söyleyerek başlayan Balbay, “Ön seçimde bana verilen sorumluluğu gücüm yettiğince taşıyacağım. Eşime desteği için çok teşekkür ediyorum. Önseçim süreciyle ilgili Türkiye fotoğrafı çok güzel çıktı. Pek çok gazete Ankara, İstanbul ve Antalya başta olmak üzere CHP adına sonuçları olumlu bir şekilde değerlendirdi. CHP üyeleri geleceğe dönük sağduyulu bir şekilde oy kullandı. Aylar önce benim ön seçim değerlendirme şuydu; ‘En kötü ön seçim listesi en iyi genel merkez listesinden daha iyidir’. Bunu genel merkezde sağlıklı olmaz diye söylemiyorum. Ama binlerce üyenin sağduyusuyla ortaya çıkan bir listenin sorumluluk ve ortak akıl içerdiğini düşünüyordum ki sandıktan bu çıktı”

 Genel başkan aday adaylarının adayıydı

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’yla aynı bölgede yarışmasını da değerlendiren Balbay, “İkinci bölgede genel başkanımız aday adaylarının adayıydı. Hepimiz önce Kılıçdaroğlu’nun numarasını sonra kendi numaramızı işaretledik.  Benim numaram 24’dü. Size rakam vermiyorum ülke ‘Sevgim 24 ayar altın gibi katıksızdır’ demiştim. ‘Ben bu ülke için 24 saat çalışmaya adayım’ demiştim. Kılıçdaroğlu’nun 57 numarası için ise, Çanakkale Savaşı’nın en önemli anı 57’inci alayın sancağı yerde bırakmamasını örnek vermiştim. O alay özelliği savaşın zaferle sonuçlanması için bütün askerlerin şehit olmayı göze alıp sancağı bırakmamasıdır. CHP’de genel başkanı bir sancak olarak görüp hiçbir şekilde toz kondurmaz demiştim. Kurultaydan çıkmış genel başkanı kendi iç oylamamızda en iyi yere koymamız gerekliydi” diye konuştu.

 Tüm bölgelerden en iyi oy alan tek adayım

Önseçime giren diğer aday adayı arkadaşlarının da kapris yapmadan üyeye güvendiğinin altını çizen Balbay, “Ben ön seçim yarışını biraz yarışma değil ama karışma olarak gördüm. Pek çoğuyla yeni tanıştım. Güzel bir yarış oldu. ‘Balbay ne kadar İzmirlidir?’ tartışmalarına girmedim. En güzel cevabı üye verdi. Kılıçdaroğlu’nu bu değerlendirmenin dışında tutuyoruz. Ben İzmir’in tüm bölgelerinden iyi oy alan tek adayım. Bu benim iddiam değil, listelerin gösterdiğidir. Her ilçede tabi ki ilk başta ‘Kılıçdaroğlu’ demişler ama kendi bölgelerinden aday da göstermişler. ‘Ama Mustafa Balbay’ı da istiyoruz’ diyerek aralarına almışlar. 16 ilçenin tümünün kendi ilçelerinden milletvekili olarak görmelerini dilerim” ifadelerini kullandı. 

 İzmir’i hiç ihmal etmedim

Listenin neresinde yer alacağına ilişkin iki farklı görüş olduğunu belirten Balbay,  “Üst sıralarda yer alacağımı düşünenler de vardı, ‘Balbay mı? Yok olmaz’ diyenler de vardı. Benimle ilgili bahse girenlerden telefon aldım. Takım elbise, rakı ve gömlek kazananlar olmuş. Benim üzerimde böyle bir tartışmanın olması güzel… Yanıtı İzmirli kardeşlerim verdi. Son 1 ay çalışıp kazandığıma dair görüş de çok doğru değil. Bir kolye ustası çok güzel kolyeler yaparmış. Hemen yarım saat içinde çok güzel bir kolye çıkarırmış. ‘Ücreti ne?’ diye sorduklarında iyi de bir ücret söylermiş. Diyelim 200 lira… ‘Yarım saat uğraştın 200 lira istiyorsun, yarım saatte 200 lira mı olur?’ demiş. Usta 30 yıldır bu işi yapıyormuş. Demiş ki ‘evet yarım saat ama 30 yıl artı yarım saat’. Benim de İzmirli ilgili mücadelem 1977’de Ege Üniversitesi’nde başladı. Çalışmam 38 yıl artı 1 aydır. 2 buçuk yılım demir parmaklıkların ardında geçti. 15 aydır serbestim. Son 1 ayda mı aklıma geldi? Hayır. İzmir’i hiç ihmal etmedim. Yerel seçimlerde aday arkadaşlarımızın yanında durdum. Hatta Karşıyaka Belediye Başkanı Akpınar için ‘seçilsin Ankara’daki yardımcısı benim’ dedim. Başka yerlerden de çağıranlar oldu. Tam Türkiye milletvekili gibi çalıştım. Şimdi İzmir’den öykü yazmak istiyorum” dedi.

 Oyumun ölçüsünü aldım

Önseçim öncesinde ‘oyunun ölçüsünü almaya geldiğini’ söyleyen Balbay, “Ben oyumun ölçüsünü almaya geldim demiştim. Oyumun ölçüsünü aldım. İzmir’in her karışında iyidir. Bütün ilçe, kasaba ve beldelerinde uzun bir maratonu göğüsleyecek boyuttadır. Ben bu sorumluluğu alacağım. 7 Haziran seçimlerinde ana unsur olarak İzmir’de çalışacağım. Listeler kesinleşecek. 9’uncu arkadaşımlar birlikte çalışacağım. Onu sandığa taşımak için her şeyi yapacağım. Ben tek gidersem yarımım bakarsınız çıtayı yükseltiriz o da gelir” diye konuştu.

4T 1K vurgusu

İzmir’le ilgili dersine çalıştığını da belirten Balbay, “ İzmir’in önceliğini ‘4T 1K’ diye özetledim. Turizm, tarım, ticaret, teknoloji ve kültürde bir dünya şehri olmaya adaydır. Tüm bu özellikleri çoğaltarak bir dünya şehri olacaktır. Herkesle temas kurmak ve İzmir’in hak ettiği yerde olması için bakan gibi çalışmak azmindeyim. Diğer illerde de çalışan arkadaşlarımız ön sıralara geldiler. Ben ön seçimde oyu ben diye istemiştim şimdi biz diye isteyeceğim. CHP’ye oy verin diyeceğiz. İddialıyım CHP için çok şey katabilirim.  Bizim için tek hedef iktidardır bunu dışındaki her şey dardır. CHP’nin eski toplantılarında sandalyeler uçuşurdu şimdi çok güzel bir seçim yaptık CHP uçacak, kanatlanacak. Genel anlamda İzmir’in her karış toprağını bilecek kadar bölgeselim, Edirne ve Diyarbakır’da aynı söylemiş biri olarak ülkeselim, dünyanın 80 ülkesini gezip bunu 8 kitapta toplamış biri olarak küreselim, ülke sevgimizin bedelini ödeyecek kadar da çileselim” dedi.

Hedefimiz İktidar

Balbay’ın eşi Gülşah Balbay da şunları söyledi: Ailesi olarak Balbay’ın her zaman yanındayız. Başarısını kutluyorum. Çok güzel bir demokrasi şöleni yaşadık CHP olarak. Başta Kemal Kılıçdaroğlu yaptığı katılımla bu seçimi taçlandırdı. Yaptığı bu hareketle hepimizin gönlünün birincisi oldu. İzmirliler de karşılığını verdiler. ‘Kılıçdaroğlu’nun ardından Balbay’ı görmek istiyoruz’ dediler. Balbay çok çalıştı çabaladı. 1 ay sürede çocuklarını kısıtlı gördü. Tüm fedakârlığı yaptık. Ödüllendirildik. Çok mutluyum. Bundan sonra çalışmaya devam edecek. Biz de destek olmaya devam edeceğiz. Sokak sokak dolaşarak halkla temas kuracak. Halkın sorunlarını ve isteklerini not edecek. Diğer tüm adayları tebrik ediyorum. Önümüzde Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en önemli seçimi var. Demokrasi bir ülkenin kalbidir. Bu kalbi de yaşatacak CHP’dir. Hedefimiz iktidardır.

Editör: Haber Merkezi