Aynı güne denk gelen “Çalışan Gazeteciler Günü” ile “Tarım Bayramı” basın ve medya sektörü temsilcileri ile tarım sektörü temsilcilerini bir araya getirdi. 10 Ocak Çarşamba günü akşam saatlerinde, Tire Süt Kooperatifi ve İzmir Tarım Grubu Başkanı Mahmut Eskiyörük’ün ev sahipliğinde Tire’de gerçekleşen buluşmada her iki sektörün birbiriyle destek içerisinde hareket ederek üretime ve ülkeye katkı sunmaları kararlaştırıldı.

Tire Süt Kooperatifi’nin Tire Kesikbaş mevkiinde bulunan idari binasında başlayan ve buradaki sunumun ardından Kaplan köyündeki Çam Restoran’da verilen yemekli toplantı ile süren basın ve medyanın yerel temsilcileri ile tarım sektörünün temsilcilerinin buluşması oldukça verimli geçti.

Tarım temsilcileri konuştu, basın mensupları not alıp sorular sordu
Daha çok tarım sektörünü temsilen gelen isimlerin kendi alanları ile ilgili açıklama yapmaları ve sorunların dile getirmeleri;  basın-medya kuruluşu mensuplarının ise bunu kayıt altına almaya çalışmaları şeklinde geçen program, basın ve medyanın tarım sektörü temsilcilerine destek sözü vermesi ile son buldu.

Eskiyörük’e Bilgi ve Erdali eşlik etti
Tire Süt Kooperatifi Başkanı ve İzmir Tarım Grubu Başkanı Mahmut Eskiyörük’ün ev sahipliğindeki programda; Ödemiş Bademli Fidancılık Üretim Kooperatifi Başkanı Selçuk Bilgi ile Selçuk İlçesi ve İzmir İli Ziraat Odası Başkanı İbrahim Erdali de tarım sektörünü temsilen yer aldı. Yerel basın ve medya kuruluşlarını temsilen Tire, Ödemiş ve Selçuk ilçelerinden gelen basın mensupları toplantıda hazır bulundu.

“Kooperatifçilik gelişmeden tarım, tarım gelişmeden ülke gelişmez”
Süt Kooperatifi idari binası toplantı salonundaki sunumda kurumu hakkında slayt sunum eşliğinde bilgiler veren Mahmut Eskiyörük, bir çok platformda tekrar tekrar dile getirdiği doğruları bir kez daha dile getirdi. “Kooperatifçiliğin gelişmeden tarımın gelişmeyeceğini, tarım gelişmeden de ülkenin gelişmeyeceği” sözleriyle kısa ve öz bir şekilde işin özetini yapan Eskiyörük, “Ülkemizde kooperatifçilik bir türlü oturmadı. Kooperatifçiliğin öcü olmadığını bir şekilde anlatmamız lazım. Halkı korumak, en alt tabakayı oluşturan geniş kitlelerin geçimini sağlamak için kooperatifçilik konusunda markalaşmamız lazım” dedi.

Tarım topraklarının imara açılması büyük ihanet
Belediye Başkanlarına büyük görev düştüğünü, Belediyelerin bulunduğu bölgeye sadece Belediyecilik hizmeti vermemesi gerektiğini, bölgesindeki üretimin gelişmesi için vatandaşa destek olması gerektiğini belirten Eskiyörük, Tire örneğinde fazlasıyla görülen tarım topraklarının dur durak bilmeden imara açılması ve betonlaşması konusuna da altını çizerek değindi. Bunu yapan Belediyelerin; bölgesine, ülkesine ve gelecek kuşaklara karşı büyük bir ihanet içerisinde olduğunu söyleyen Eskiyörük, “Bu büyük suç, tarım topraklarımız üzerinde gelecek nesillerin de hakkı var” dedi.

“Çok konuşuyoruz ama az iş yapıyoruz”
Türkiye’de sürekli toplantılar, sempozyumlar, konferanslar, eğitim çalıştayları yapıldığını fakat iş yapma, eyleme geçme noktasında büyük eksiklikler olduğunu belirten Eskiyörük, “Çok konuşuyoruz ama az iş yapıyoruz. Belki de en büyük sorunlarımızdan biri budur. Tire gibi verimli Küçük Menderes Havzası içerisinde yer alan bir kentte işsizlik olmamalı. Fakat her gün birçok kişi Kooperatifimize CV bırakmakta. Bu, hükümetin ve belediyelerin üretim tesisi oluşturma noktasında istenilen hamleleri yapmadığı anlamına gelir. Önce vatandaşın sofrasına, cüzdanına katkı sağlayacaksın. Önce aş ve iş gelmeli.”

Bademli Fidan Kooperatifi; Azerbaycan, Özbekistan ve Kazakistan’da bahçeler yapıyor
Toplantıda söz alarak konuşan Bademli Fidancılık Kooperatifi Başkanı Selçuk Bilgi, sadece fidan yetiştirip, satmadıklarını bahçe düzenlemesi de yaptıklarını belirtti. Bu konuda uluslararası birçok ülkede bulunduklarını belirten Bilgi; Azerbeycan, Kazakistan ve Özbekistan’daki çalışmalarını anlatarak örnekler verdi.

Uluslararası arenada daha rahat şekilde hareket edip, gelişme göstermelerinde İzmir BŞB ile yaptıkları anlaşmanın sağladığı ekonomik desteğin büyük önemi olduğunu söyleyen Bilgi, “İzmir BŞB, kooperatiflerden ürün alıyorsa bunun sebebi, Kooperatiflerin ürettiği ürünlere duyduğu güvendir. Kooperatiflerden alışveriş yaparak hem kentin, hem de üreticinin kazanmasını sağlamakta. İzmir BŞB ile böyle büyük çaplı üretim ve pazarlama anlaşmaları yapmak ve bunun altından kalkmakta önemli bir husustur” şeklinde konuştu.

Soğuk hava depolarının önemine işaret etti
Söz alan bir diğer tarım sektörü temsilcisi İbrahim Erdali ise memleketi Selçuk’ta yaklaşık 7-8 adet soğuk hava deposunun bulunduğunu, bu depoların meyve ve sebzelerin uzun ömürlü olarak kalmasında önemli bir role sahip olduklarını söyledi.

Tire’nin bu konuda çok kötü durumda olduğunu ifade eden Erdali, Tireli sebze ve meyve üreticilerinin de ürününü daha uzun süre saklama ve dolayısıyla daha uygun fiyatlara satabilmesi için bölgeye soğuk hava deposu kazandırılması gerektiğini belirtti. Erdali, planlı ve hesaplı bir üretim çalışmasının önemine vurgu yaparak bu konuda Devlete büyük işler düştüğünü söyledi.

“İzmir Modeli” ile üretici de, satıcı da, tüketici de kazanacak
Toplantının yemekli bölümünde de önemli açıklamalarda bulunan Mahmut Eskiyörük, ‘Dünyada tarımsal ve hayvansal ürünlerin pazarlanmasının da yine kooperatifler aracılığı ile yapıldığını böylece üreticinin daha çok kazandığı, aracıların ortadan çıkması ile ürün fiyatının daha uygun hale gelmesi ile tüketicinin de kazanç sağladığını’ açıkladı.

Kooperatiflerin ürettiği ürünlerin insanlarda daha çok güven uyandırdığı ve rağbet gördüğünü belirten Eskiyörük, “ Üretimi yapan kooperatiflerimiz, ürünlerini de kendi pazarlayacak. Büyük market ve şarküteri zincirlerinin raflarına kendi ürününü kendisi verecek. Böylece üretici daha çok kazanacak. Marketlerde daha uygun fiyatlarla alacağı ürünleri tüketiciye daha uygun fiyata sunacağı için daha çok satış yaparak kazanacak. Sevdiği ve güvendiği kooperatif ürününü daha uygun fiyata alan ve cüzdanını zorlamayan tüketici de kazanacak.” Herkes için kazançlı olacak olan bu modeli İzmir’de hayata geçirmek istediklerini ve “İzmir Modeli” adını verdikleri bu güzel ekonomi modeli ile tüm Türkiye’ye örnek olunacağını belirten Eskiyörük, Devletin ve Tarım Bakanlığının “kooperatifçilik” konusuna güvenip, inanmasının şart olduğunu söyledi.

Tarım ve hayvancılık tekellerin eline geçmesin !
Bugüne kadar gerçek bir çiftçinin milletvekili olduğunu, Meclise girdiğini görmediğini belirten Eskiyörük, bugün parası olan ve Devletten aldığı büyük kredilerle büyük tarım toprakları alıp çiftlik kuran veya binlerce baş hayvan alıp hayvancılık sektörüne giren tarımla alakası olamayan kesim ve kişilerin olduğunu, bunun da tarım ve hayvancılık sektörüne büyük zararlar verdiğini söyledi.

Tarım ve hayvancılık sektöründe ithalata karşı çıktığını her platformda dile getiren Eskiyörük, “Tarım sektörünün önemi her geçen sene daha da artmakta. Benim korkum elinde para dolu çantalarla gelip halkımızın topraklarını ve hayvanlarını alıp daha sonra bunları halkımıza karşı kullanan büyük çaplı kartellerdir.”

Örnek ‘Bizim Çiftlik’ modeli arsa tahsisine takıldı
Yıllardır hayalini kurduğu ve örnek bir model olarak sunduğu “Bizim Çiftlik” modelinden de bahseden Eskiyörük, örnek bir ‘Bizim Çiftlik’ modeli kurmak için Devletten 150-200 dönüm araziyi istediklerini fakat bunu sağlayamadıklarını anlattı. Eskiyörük, İlçemizdeki siyasi aktörlerin bir türlü birlikte olup ilçe için ortak adım atamadıklarının da altını çizdi. Hayvancılığın oldukça geliştiği Tire’de çok istemelerine rağmen bir türlü ‘veterinerlik fakültesi’ni kuramadıklarını söyleyen Eskiyörük, “Bu bölgede yer alan ve gelişen bir süt kooperatifinin sadece süt üreticinin değil, tarımsal üretimde bulunan diğer üreticilerin de çıkarını koruduğu, ürün fiyatlarının düşmesini engelleyerek kazancını yüksek tuttuğunu bugün tüm üretici ortaklarımız ve bölgemizdeki tarım sektörü mensupları da görmektedir.”


Editör: Haber Merkezi