NAZİF HARUPÇU

Pamuk, hibrit mısır, buğday ve soya tohumlukları araştırma, üretim ve pazarlaması konusunda Türkiye’de yerli tohumculukta öncü kuruluşlardan ve uzmanlaşmış olan ProGen, 30'u aşkın pamuk çeşidinin üreticisi ve dağıtıcısı olup dünya tohum pazarında bir Türk Agro-teknoloji firması olarak yer almanın gururunu taşımakta.

Türk çiftçisine Tohumluk Pamuk, Tohumluk Buğday, Tohumluk hibrit mısır ve soya tohumu sunan Progen firması 1950’li yıllardan itibaren pamuk ve Buğday üretimi, 1970’li yıllardan itibaren de Un fabrikası ile geliştirdiği tarımsal ürünler pazarını, 1995 yılından itibaren de ilk pamuk tohumu işleme tesisini kurarak 65 yıldır toprağa ürettiği tohumlarla imzasını atan kuruluş, Son yıllarda hayvancılığın daha da gelişmesi üzerine AR-GE çalışmalarını Slajlık mısıra el atarak Frida,Pasha ve PG1661cinsi verimli cins tohumlara el atarak üreticiye daha kaliteli, verimli ürünler sunmaya devam ediyor.

Bu kapsamda firmanın Ege bölge distribütörü Ege Ayfa Tarım işbirliği ile Slajlık mısırda yeni ürünler ve verimleri ile ilgili Küçük Menderes havzasındaki Kalkınma Kooperatifleri ve Tarım Kredi Kooperatif Başkan ve bazı üyelerine bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Ödemiş Belediyesi Ahrandı aile gazinosunda düzenlenen tanıtım gecesinde konuşan Ege Ayfa Tarım Genel Müdürü Hayati Erdem şunları söyledi,”Bugün akşam Ödemiş ve Küçük Menderes havzasındaki Kooperatiflerimizin başkan ve üyelerine yönelik bilgilendirme toplantısı için bir araya geldik. Progen A.Ş Genel Koordinatörü Sayın Prof. Dr. Cafer Mart bey mısırla ilgili sunum yapmak için geldi.

Ödemiş, Kiraz, Beydağ, Bayındır ilçe ve bazı mahallelerinde bulunan Kooperatif yöneticilerimize Bölgede besin değeri yüksek tonaj alınabilecek mısır tohumlarına ihtiyaç olduğu için tanıtım için bir aradayız.

"Tohumlarını ürettiğimiz mısırlar bölgede kendini ispatlamış durumda."

Mısır tohumu çeşitleri olarak 1661, Pasha ve Frida isimli bu 3 çeşidimizle varız. Bugün bölgemizde Köy Kalkınma Kooperatif Başkanları ve Tarım Kredi Kooperatif Başkanlarımızı çağırdık. Onlara sattığımız mısırların dikimlerinden biçilmesine kadar olan süreci anlatacağız. Progen firması yüzde 100 yerli sermaye ve Türkiye Pazar payının pamukta da yüzde 65’ine hakim durumda. Biz istiyoruz ki slajlık mısır alanında da Pazar payına hakim olmak. Mısırla ilgili tarımla uğraşan çiftçilerimizin bilgilendirilmesini istiyoruz.

Ana, babadan öğrenilen ekimlerin dışında doğru bilinen bazı şeylerin yanlış uygulama olduğunu anlatmaya çalışıyoruz. Daha bilimsel çalışmaların çiftçimize daha faydalı olması için Sayın Hocamız Prof. Dr. Cafer Mart burada sunum yapacak”dedi.

Yapılan açıklamanın ardından Progen A.Ş Genel Koordinatörü Prof. Dr. Cafer Mart toplantıya katılanlara slayt eşliğinde sunum yaptı.    

Editör: Haber Merkezi