Yaz-kış sofralarımızın vazgeçilmez gıdalarından olan balığın, bu hafta havaların soğuması ile birlikte fiyatı da artışa geçti.

Özellikle sonbaharın en çok yenen balıklarından olan hamsi fiyatları geçtiğimiz hafta 5-7 lira arasında satılırken, bu hafta fiyatlar 10-15 lira arasında değişmekte.

Ödemişli balıkçılardan Ferhat Sağlam şunları söyledi, “Hamsi, sardalya, çipura, levrek, orkinos, gibi balıkların hava şartlarının denizlerde olumsuz olması nedeniyle, balıkçı teknelerinin açılmaması nedeniyle fiyatlarda yükselme görüldü.

Hamsi 10 lira, sardalye normal fiyatlarda olsa da 7 lira. Orkinos 20 lira.

Çinekop mevsimi sona ermesi nedeniyle 25 liraya çıktı. Deniz Çipurası 30 lira, kültür çipurası 15-20 lira arasında değişmekte. "dedi.

Emekli Nihat Yazgan“ Ödemiş’e güzel taze balıklar geliyor. Bunun için mümkün olduğu kadar her hafta almaya çalışıyoruz. Genellikle sardalya, çinekop, istavrit alıyoruz. Balık vazgeçilmez, en az haftada bir almak gerekiyor” şeklinde konuştu.

Balık sağlıktır

Balık proteinleri vücut dokularının korunması ve gelişmesi için gerekli tüm aminoasitleri içerir. Bu esansiyel aminoasitler bitkisel proteinlerde de bulunur, fakat lisin ve methionin düşük miktarlardadır. Vitamin miktarı balık türüne göre değişkendir. Suda çözünen B ve C vitaminlerinin su ürünlerinde bulunma miktarı, karasal hayvanlarda bulunan miktarla hemen hemen aynı, yağda çözünen A, D, E ve K vitaminleri ise genellikle daha fazladır. İnsan vücut ağırlığının yaklaşık %4’ünü oluşturan mineraller, büyüme ve sağlık için gerekli olan maddelerdir. Kalsiyum, fosfor, sodyum, potasyum, magnezyum, iyot, demir, bakır, flor, kobalt ve çinko su ürünlerinin içerdiği önemli minerallerdendir. Özellikle bol miktarda içerdiği fosfor ve kalsiyum yönüyle, kemik ve diş gelişimine önemli katkı sağlar.

Omega 3 yağ asidi balık ve su ürünlerinde, Omega 6 yağ asidi ise özellikle uskumru ve sardalya balıklarında yüksek oranda bulunuyor.

Bu yağ asitleri kalp damar sağlığı, beyin ve hücre gelişimi, bebek ve çocukların sağlıklı büyümesi ile hamile ve emziren kadınlarda olumlu etki yaratıyor.

Balık eti; kemik gelişiminde, gözün farklı ışıklara uyum sağlaması ve görebilmesinde, vücudun bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde önemli rolü olan A vitamini; kalsiyumun kemiklere yerleşmesi, kemik sağlığı ve gelişiminde görevli olan D vitamini ve özellikle kanın akışkanlığında görevli K vitamini bakımından oldukça zengindir.

Haftada üç kez düzenli balık ve diğer su ürünlerinden tüketme vücudun tüm gereksinimi karşılıyor, her gün tüketmenin ise bir zararı olmuyor. Balıketinin yağ içeriğini temel olarak uzun zincirli çoklu doymamış yağ asitleri oluşturur. Bu yağ asitleri göz sağlığı, kanın akışkanlığı, beyin fonksiyonları, kalp krizi, kalp damar hastalıkları, damar sertliği, depresyon, migren, eklem romatizmaları, şeker hastalığı, yüksek kolesterol ve tansiyon ile kanser gibi pek çok hastalıktan korunmada önemli sağlık etkilerine sahip.

Balıketinin çocukların beslenme programlarına haftada en az iki öğün dâhil edilmesi, sağlıklı nesillerin oluşturulması için doğru bir beslenme şeklidir.

Editör: Haber Merkezi