HABER: DİLEK AYVALI


Tire Kültür Derneği tarafından düzenlenen Zeybek Ateşi Ulusal Efe Kurultayı, Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesinde gerçekleştirildi. Etkinliği binlerce kişi nefeslerini tutarak izledi.

Teco Petrolcülük A.Ş.’nin ana sponsorluğu ile beşincisi gerçekleştirilen Zeybek Ateşi Ulusal Efe Kurultayı, Tire Kültür Derneği’nin organizasyonunda Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü, Ege Folklor Dernekleri Federasyonu, Yesevi Maturidi Otağı İlmi ve Kelami Araştırmalar Derneği gibi birçok önemli kurum ve sivil toplum kuruluşunun işbirliği ile efe kültürü sevdalılarını Hacıbektaş Veli Anma Törenlerinde bir araya getirdi.  

ZEYBEK ATEŞİ GÖSTERİSİ COŞKUYLA İZLENDİ

Nevşehir, Hacıbektaş ilçesinde 52. Ulusal 26. Uluslararası Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri kapsamında gerçekleştirilen Zeybek Ateşi Kurultayı,  Hacıbektaşlılar tarafından ilgi ve coşkuyla izlendi. Yaklaşık 4 bin kişilik bir izleyici karşısında sunulan Zeybek Ateşi gösterisinin ardından, yüzlerce katılımcı Tire Kültür Derneğini tebrik ederek, aynı etkinliği kendi memleketlerinde de görmek istediklerini ifade ettiler. 

Geniş güvenlik önlemleri altında gerçekleşen törende 300 kişilik çevik kuvvet polisleri ve jandarma özel harekât görev yaptı. Tire Kültür Derneği Başkanı Seyfullah Ayvalı’ya Hacıbektaş Belediyesi tarafından plaket takdim edildi.

Aldıkları olumlu tepkilerden son derece gurur ve mutluluk duyduklarını ifade eden Tire Kültür Derneği Başkanı Seyfullah Ayvalı, “Hacıbektaş’taki etkinlikler kapsamında “Tarihsel Süreçte Alevilik ve Bektaşilik” konulu panelde derneğimizin Onursal Başkanı Araştırmacı Yazar A. Munis Armağan konuşmacı olarak katıldı. Panelin ardından Semah gösterileri ve ozanlar geçidi programları yapıldı. Gece programında ise savunduğu ve mücadelesini verdiği değerler sebebiyle her biri efelik kültürünün birer halkası olan Türk tarihindeki kahramanların ve efelerin temsil edildiği Zeybek Ateşi adlı tiyatral gösteri ile birlikte Zeybek Ateşi yakıldı. Gösterimizin ardından Türk Halk Müziği Sanatçısı Musa Eroğlu’nun türküleri ile etkinlikler sona erdi” dedi.

ZEYBEK ATEŞİ SAFRANBOLU’DA YANACAK

Ayvalı, Hacıbektaş’ta gerçekleşen başarılı organizasyonun ardından hiç ara vermeden çalışmalara devam ettiklerini kaydederek, “Şimdi de Karabük’ün ilçesi Unesco tarafından Kültür Mirası listesinde yer alan evleri ile ünlü Safranbolu ilçesindeki Uluslararası etkinlikler için çalışmalarımız sürüyor. 31 Ağustos 2015 Pazartesi günü Safranbolu’da Uluslararası Yesevi Maturidi Kurultayına katılacak olan Zeybek Ateşi ekibi, ekim ayında ise İzmir’in Çeşme ilçesinde Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü ile işbirliği içerisinde düzenlenecek olan Uluslararası Dede Korkut Türk Kültürü Kurultayında, Türk tarihinin efelik kültürü felsefesi ile gerçekleşen sürekliliğini temsil etmek amacıyla Zeybek Ateşi’ni bir kez daha yakacak” dedi.

Zeybek Ateşi Ulusal Efe Kurultayı’nın bir sosyal ve kültürel etkinlikten çok, Türk tarihini ve kültürünü gelecek nesillere aktarma projesi olduğunu ifade eden Tire Kültür Derneği başkanı Seyfullah Ayvalı, “Zeybek Ateşi Ulusal Efe Kurultayı projesi, derneğimizin her yıl başarıyla uyguladığı bir kültür anlatımıdır. Efelik kültürünün en doğru şekilde anlatımını ve tarihsel köklerini öne çıkararak gelecek nesillere aktarımını hedeflediğimiz bu proje, gerçekleştirdiğimiz ilk günden bu yana oldukça yoğun bir ilgi ve destek görüyor” dedi. 

Editör: Haber Merkezi