HABER:DİLEK AYVALI

Geçtiğimiz yıl vefat eden CHP Tire eski ilçe başkanı Mustafa Güngör’ün oğulları Ersin ve Emre Güngör, babalarından devraldıkları inşaat ve büyükbaş çiftlik işlerini geliştirmeye devam ediyorlar. Güngör kardeşler Tire Çayırlı mevkiindeki çiftliklerinde temiz enerji kullanmak için girişimde bulunarak, elektrik enerjisi ihtiyaçlarını ve maliyetlerini bundan böyle kendi güneş enerjisi santralinden karşılayacaklar.

131.400 KWp ELEKTRİK ÜRETECEĞİZ

Çiftliklerindeki çatıda 60 KWp Güneş Enerji Santrali kurmak amacıyla Egeli Enerji ile sözleşme imzalayan Ersin ve Emre Güngör kardeşler, kurulacak güneş enerjisi santralinden yıllık minimum 131.400 KWp elektrik üretmeyi amaçladıklarını söyleyerek, “tesislerimizdeki yıllık elektrik tüketimi 2020 yılında 80.000 KWp’yi geçmiş bulunuyordu. Yaptırmayı düşündüğümüz güneş enerji santrali sayesinde enerji ihtiyacımızı karşılayarak yüksek enerji maliyetlerinden kurtulmayı hedefliyoruz. Tüketimin normalden daha az olduğu dönemlerde ise santralde üretilen fazla enerjiden de dağıtım şebekesine satarak gelir elde etmiş olacağız” şeklinde konuştular.

Ersin Güngör;“YÜKSEK ENERJİ MALİYETİNDEN KURTULMANIN YOLU GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRALİ”

Son yıllarda özellikle tarım - hayvancılık ve tarımsal sulama alanlarında elektrik enerjisi maliyetlerinin üreticinin belinde ciddi bir kambur oluşturduğunu söyleyen Ersin Güngör, “ülkemizde çiftçinin en çok yakındığı girdi maliyetleri arasında yer alan yem, gübre, mazot, zirai ilaç ve tohum gibi kalemlere son yıllarda elektrik maliyeti de eklendi. Tarım ürünlerinde ve süt fiyatlarında bu maliyetlere gelen zamlar oranında fiyat artışı olmuyor. Bu durumda maliyetlerin düşürülmesi için gerekli tedbirleri almak durumundayız. Çiftliğimizde ve tarımsal sulamada kullanmış olduğumuz elektriğe her yıl yaklaşık yüzde 30 oranında zam geliyor. Bu da artan girdi maliyetlerimizi yükseltiyor. Buna çözüm getirmek ve bu maliyetten kurtulmak amacıyla Güneş Enerjisi Santrali kurdurmaya karar verdik. Bu giderden yaptığımız tasarrufla önümüzdeki süreçte yeni yatırımlar yapmak istiyoruz.  Amacımız simental hayvan çiftliğimizde ürettiğimiz süt ile yoğurt üretmek ve kendi markamızla pazarda yer almak. Bu santral, gelecekteki  hedeflerimizin altyapısını oluşturacak” dedi.

TÜRKİYE’DE ELEKTRİK ÜRETİMİN SADECE %13’Ü GÜNEŞTEN

Türkiye’de elektrik üretiminin sadece %13’ünün rüzgar ve güneş enerjisinden elde edildiğini hatırlatan Egeli Enerji Ltd. Şti. yöneticisi Muhammed Ali Katı, bu oranın Türkiye gibi yenilenebilir enerji kaynağı cenneti bir ülke için halen yeterli düzeyde olmadığını söyleyerek; “güneş ve rüzgar enerjisi dışında diğer kaynaklardan üretilen elektrik enerjisinin maliyet açısından daha yüksek olduğunu dikkate alacak olursak, ülkemizin yenilenebilir enerji kaynaklarına daha çok yönelmesi gerekir. Son yıllarda ülkemiz yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretimi konusunda hatırı sayılır gelişme gösterdi. Bu durum hepimizi memnun ediyor. Ama hala bu alada çok ciddi bir yatırım eksikliğimiz var.” dedi.

Muhammed Katı;“GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRALİ EN AKILLI YATIRIMLARDAN BİRİ”

Türkiye’nin ve özellikle de İzmir bölgesinin güneşlenme açısından oldukça verimli bir coğrafyada olduğunu sözlerine ekleyen Katı, “Özellikle tarımsal ve sanayi faaliyetlerinde güneş enerjisinden faydalanmak, girdi maliyetleri açısından oldukça karlı ve güçlü bir yatırım seçeneği olarak karşımızda duruyor. Bu durumu avantaja çevirmek ve üreticimizi yüksek enerji maliyetlerinin yükünden kurtarmak için Egeli Enerji olarak müşteri odaklı çözümler üretmeye devam ediyoruz. Ülke genelinde 2012 yılından bu yana uygulamış olduğumuz bir çok projeden kazandığımız tecrübeyi, şimdi de Küçük Menderes  Bölgesindeki üreticimiz için seferber etmeye başladık. Amacımız her üreticimizin mevcut elektrik enerjisi ihtiyacını ve altyapısını dikkate alarak, en az maliyetle en verimli planlar üreterek, elektrik tüketiminde elini rahatlatmak ve geleceğe daha güvenli bakabilmesini sağlamak. Bu yönde planlamadan finansa, tedrikten montaja kadar  müşterilerimizle birlikte karar almaya özen gösteriyoruz. Ersin ve Emre Güngör’ün çiftliğinde kuracak olduğumuz santral de bu amacımıza ve kalite anlayışımıza güzel bir örnek olacak. Kendilerine hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Editör: Haber Merkezi