YEREL GÜÇ/ BURCU TUNÇ

Anıt mezar başındaki anma törenine Ödemiş Belediye Başkan Yardımcısı Ufuk Kızıler, Aydınlı Eğitimci Yazar Sabahattin Burhan, Dr. Buket Özseçkin Gündoğan, Gökçen Efe’nin en yakınlarından birisi olan Hacı Halil Ağa’nın 2. kuşak torunu Yakup Çöpoğlu ve gaziler katıldı.

Anıt mezar başında bir konuşma yapan Ödemiş Belediye Başkan Yardımcısı Ufuk Kızıler “Gökçen Hüseyin Efe ve Poslu Mestan Efemizi sadece bizim yöremizin kahramanı olarak görmüyoruz, diğer efeler gibi milli mücadelenin mümtaz şahsiyetleri olarak görüyoruz. Gökçen Hüseyin Efe Anıtını Belediye Başkanımız Mehmet Eriş’in talimatlarıyla gezilecek yer haline getirmek istiyoruz bu asli görevimizdir“ dedi.

Genellikle Kurtuluş Mücadelesi üzerine kitaplar yazan eğitimci, yazar Sabahattin Burhan ise “Bugün burada Gökçen Efeyi anmak için toplandık. Kurtuluş Savaşı bizim için bir yiğitler meşheridir” dedi.

Anma programında bir konuşma yapan Dr. Buket Özseçkin Gündoğan Gökçen Hüseyin Efe’nin hayatından bahsederek “Kuvayı Milliye’ye katılan meşhur zeybeklerden birisi olan Gökçen Hüseyin Efe Ödemiş’te doğmuştur. Babasının adı İbrahim annesinin adı Hatice’dir.  İsmi Hüseyin olan Gökçen Hüseyin Efe’ye yeşil gözlerinden dolayı köylülerce Gökçen lakabı verilmiştir. Gökçen Efe büyük efe olarak anılan Çakırcalı Mehmet Efe’nin akrabasıdır. Zeybekliğe Çakırcalının çetesinde başlayan Gökçen Efe 1911 yılında Çakırcalının ölmesi ile Tire’de kendi çetesini kurmuştur. Gökçen Efenin Kuvayi Milliye’ye katılmasındaki en büyük sebep şüphesiz Hacı Halil Ağa’nın yazdığı mektuptur. Böylelikle Gökçen Efe’nin Kuvayi Milliye bünyesinde  ilk faaliyeti Fata baskını olmuştur. Yunan işgal kuvvetlerine çok büyük sıkıntılar yaşatmış, Batı Anadolu Kuvayi Milliyesinin kahramanı olmuştur. 1919 yılında Ödemiş’te işgalciler ile girdiği çatışmada şehit edilmiştir “dedi.

ÖTO’DAN BAŞKAN TURAN'A ZİYARET ÖTO’DAN BAŞKAN TURAN'A ZİYARET

Gökçen Efe’ye yemek, barınma, irtibat sağlayan ve en yakın isimlerden biri olarak bilinen Hacı Halil Ağa’nın 2. kuşak torunu Yakup Çöpoğlu, “Hacı Halil Ağa’nın 2. kuşak torunuyum. Size dedem Hacı Halil Ağa’dan kısaca bahsetmek isterim. 1866 doğumlu Hacı Halil Ağa 53 yaşında mücadeleye katılıyor. Gökçen Efe’ye yemek, barınma, irtibat sağlıyor. Fata baskınlarında büyük rolü vardır. Kendisi 1938 yılının Aralık ayında vefat etmiştir” dedi.

Editör: Tutku İç