Haber: Dilek Ayvalı
3. Girit’ten Tire’ye Lezzet ve Kültür Festivali 30 Nisan Pazar günü yapılacak.
Festival programı 30 Nisan Pazar günü 11.00’de Turgutlu Mahallesi Meydanı’ndaki tören alanındaki açılış töreni ile başlayacak. Daha sonra protokolün katılımı ile stantların açılışı yapılacak ve katılımcılara keşkek ikram edilecek.
Festivalde ilk kez düzenlenen Ninemin Tarifi Yemek Yarışması yapılacak. Yine festival kapsamında 2. Girit Yemekleri Yarışması düzenlenecek. Bu yılın teması Şevketi Bostan otu.
Tire Halk Eğitimi Merkezi tarafından sahnelenecek olan defilenin ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi Pop-Caz Orkestrası Konseri gerçekleştirilecek. Yerel araştırmacı Necat Çetin’in konuşmacı olarak katılacağı festival Tire-Girit Halk Oyunları gösterilerinin ardından yarışmacılara ödüllerinin verilmesi ile sona erecek. Festivalde Türk Halk Müziği Sanatçısı Sabahattin Gülümser konser verecek.
“Giritlileri Tire’ye davet ediyorum”
Kendisinin de Giritli olduğunu ifade eden Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek, “1897 yılında Girit Adası’nda patlak veren büyük isyanda, ailelerini, canlarını kurtarabilmek için mücadele veren Türk topluluklarından bir kısmının göç etmek zorunda kalmış ve bugün Turgutlu Mahallesi (Köyü) olarak bilinen yerleşim yeri İzmir’de Giritliler için kurulan ilk ve tek köy olmuş. Bu yüzden her yıl düzenlediğimiz festivale ülkenin dört bir yanından Giritliler Tire Turgutlu Köyü’nde buluşarak hasret gideriyor. Benim anne tarafım Girit’in Resmo Kasabasına dayanıyor. Bu büyük buluşmayı en çok bekleyenlerden biri de benim. Tüm Giritlileri Tire’ye davet ediyorum. Festivalimizin amacı Girit’ten Tire’ye gönül köprüsü kurmaktır. Sadece Giritlileri değil mübadele ile ülkemize gelenleri ayrıca çevre il ve ilçelerden herkesi festivalimize bekliyoruz’’ dedi.

Geçtiğimiz yıl Tire’nin Turgutlu (Giritli) Kırsal Mahallesi’nde yapılan festivale Tire başta olmak üzere İzmir, Manisa, Kuşadası, Mudanya ve Türkiye’nin çeşitli illerinden çok sayıda Giritli ile beraber 3 bin kişi katılmıştı.

Editör: Haber Merkezi