HABER:YÜKSEL BALCI/GÜLÇİN ÖNEM

Süt tozu projesinde, süt birlikleri tarafından  alınan sütlerin, süt tozu fabrikalarında, yağı ve kreması ayrılarak süt tozu haline getirilip et süt kurumuna vererek, Tarım Bakanlığı bu sorunun üstesinden gelmişti.

Ancak, süt tozu krema üretimine başlandıktan sonra, kreme fiyatlarının düşmesi birliklerin zor günler yaşamasına sebep olmuştu. Bu soruna çözüm getirmek için Ödemiş Süt Üreticiler Kurucu Başkanı Halil Deveci, Ak Partili Belediye Başkanı Mahmut Badem’i de yanına alarak Ankara ya gittiler. Ankara da,  süt üreticileri merkez birliği yöneticilerine yanına alan iki başkan Hayvancılık ve Tarım Bakanı Faruk Çelik’ten randevu alarak Bakanla buluştu.


Konuyla ilgili olarak Süt Üreticileri Kurucu Başkanı Halil Deveci şöyle konuştu “ Büyük bir sıkıntı içindeydik, belediye başkanımız Mahmut Bademle birlikte, konuyu bakanımızla görüşmek üzere, Ankara’ya gittik. Yanımıza Süt Üreticileri Merkez Birliği yöneticilerini de aldık.   Sayın Bakanımızla gerekli görüşmeyi sağladık. Bir zamanlar süt fiyatlarının 0.85 kuruşa kadar düştüğü sıkıntılı anlara karşı Tarım Bakanlığımız Süt Tozu projesini gündeme getirdi. Alınan sütler, süt tozu fabrikalarımızda yağı ve kreması ayrılarak, yağsız süt tozu üretip, süt tozunu ve kremasını et süt kurumuna vermeye başlamıştı.”

“Et Süt Kurumu, elde ettiği süt tozunu, birlik olarak yaptırmış olduğumuz fabrikalardaki depolara süt tozlarını çektikten sonra, birliklere ödeme yapıyorlardı. Sütün içinden çıkan kremayı bu projeyi başlatırken 11.50 TL ye piyasaya satarız diye hesaplarımızı yaptık. Bu suretle, 0.85 kuruşa kadar düşen sütün 1.15 TL ‘den öderiz diye üreticiye söz verip alımlara başlamıştık.”

“Ne hikmetse, bizler süt tozu ve krema üretimine başladıktan sonra, krema fiyatları birden düştü. Buna doğrusu bir anlam veremedik. Kremayı, 9 TL ‘ye satarsak üreticiye 1.15 TL’den  süt parası ödediğimiz için zarar ediyorduk. Sayın Başkanımız Mahmut Bademle birlikte Bakanımızda randevu istedik. Süt Üreticiler Merkez Birliği Yöneticileri de bizimle beraberdi. Sayın Bakanımıza birliklerin sıkıntılarını her yönüyle anlattık. Bakanımız bizi dikkatle dinledi. Ve haklı olduğumuz kanaatine vardığı için, Et Süt Kurumuna yazılı talimat verip birliklerin elindeki kremaların alınması talimatını verdi. Türkiye de 1000 ton civarında krema olması sıkıntı yaratıyordu.Sayın Bakanımızın bu duruma müdahile etmesi bizleri çok sevindirdi. Kendisine teşekkürlerimizi  bildiriyoruz.”

Editör: Haber Merkezi