HABER: DİLEK AYVALI/KAYNAK: KENT VİZYON DERGİSİ
Kurumsal bir firma olan GHO’nun Tire’de bayiliğini başarılı bir şekilde yürüten Broker Sidar Demir, emlakçılığın artık eğitimli ve donanımlı kişilerce yapılması gereken bir meslek olduğuna dikkat çekerek, “Şu an herkes kısa süreli bir eğitimden geçip sertifika alarak hemen emlakçı olabiliyor.Tire’de emlakçılığın kalite seviyesi çok vasat. Bir kere Tire’de sertifikası olmayan dükkânı bile olmayan emlakçılar var. Hatta herkes emlakçı. Resmi kurumların bile birer tane emlakçıları var. Gayri resmi olarak” dedi.

Sektörde 6 yıllık tecrübe
Yaklaşık 6 yıldır emlak sektöründe faaliyet gösterdiğini belirten başarılı broker Sidar Demir, “Emlakçılığı hep kurumsal firmalarda çalışıp eğitimlere katılarak sürdürdüm. 2 yıl Remax Tire Koç’ta danışman olarak çalıştım. Yine kurumsal bir firma olan Century 21’de Broker olarak hizmet verdim Tire’de. Son olarak da yerli bir firma olan GHO’nun Tire’deki bayisiyim. Bu altı yıl boyunca Tapu hukuku eğitimi, Satış kapama eğitimi, Rechargeeğitimi, Beden dili eğitimi, Müşteri memnuniyeti eğitimi, iç mimarlık ve Kariyer eğitimi aldım” dedi.

Tire’de arsa kıtlığı var
Tire’de arsa kıtlığının olduğunu vurgulayan Broker Demir, “Arsa kıtlığı en büyük sorun. Müteahhitleri yarışa sokarak oran yükseltmeye gidildi. Arsa olmadığından arsa sahipleri çok yüksek beklentilere giriyor. Bazı müteahhitlerimizin yaşamlarını sürdürmeleri için inşaatlara devam etmeleri gerekiyor ve bir şekilde bu yüksek oranlı arsaları alıyorlar.  Yüksek orandan da para kazanmak ve zarar etmemek için yüksek fiyat uygulanıyor. Bu yüksek fiyatlar da satışı etkiliyor. Tire’de 400 bin TL’ye daire alacak kaç kişi var. Şu an 200 bin liralık 120 ay vadeli kredinin aylık ödemesi 3 bin lira. Bunun sonucunda birkaç müteahhit batar. Bir kaç arsa sahibi müteahhitten dolayı mağdur olur. Ya da yeni imar alanları açılır müteahhitler daha rahat yer bulurlar ve yüksek isteyen arsa sahiplerine dönüp bakmazlar” dedi.

Kentsel dönüşüm için kat revizyonu
Yeni arsaların asla tarım arazileri olamaması gerektiğinin altını çizen Demir, “Yeni arsadan kastım asla tarım arazileri değil. Örneğin şu an romanlar mahallesi dediğimiz bölgede hiç bir şey belli değil. Orada parselasyon yapılarak kentsel dönüşüm uygulanabilir. Tabi kentsel dönüşüm için kat revizyonu gerekir.4 ya da 5 katlı binalardan para kazandıran dönüşüm olmayacaktır. İmar planında bir revizyon gerekiyor” dedi.

Tire’deki işçilik çok güzel
Tire’deki yapılaşmayla ilgili de düşüncelerini aktaran Sidar Demir, “Ben İstanbul Ankara gibi büyük şehirlere de çok gidip inceliyorum yapıları. Tire’de çok güzel ve kaliteli daireler var. İşçilik çok güzel Tire’de. Evlerin odaları ve mutfakları ferah ve balkonlar geniş. Ancak Tire’de şu eksikliği görüyorum örneğin Bodrum’daki gibi bina cephelerinin de bir standardı olmalı. Bir binanın rengi ve tasarımı çok güzelken belli bir standart olmayınca yan tarafa yapılan cephesi kötü bir bina o dairenin değerini hatta bölgenin değerini düşürebiliyor.

Daire almak isteyenlere tavsiyeler
Tire’de Daire satın alacaklara yönelik olarak da tavsiyelerde bulunan Demir, “Daire almak isteyenler kesinlikle kurumsal bir emlak ofisi ile çalışmalılar. Çünkü mağdur olduklarında itiraz mercii var. Mesela yer satılmıştır ama oturma ruhsatı ile ilgili bir problem vardır. Bununla ilgili merkezi aratıp beni şikâyet edebilir. Ofis kapatmaya kadar sürer bu.Yerel emlakçıdan alındığında mağdur olduğunda ne yapabilir mahkeme mahkeme gezer. Resmi kaydı olmayan bir emlakçı ise benden almadı bile diyebilir. Burada başvuru yapıp bilgi alabileceği bir merci var. Öte yandan profesyonel donanımlı bir danışmanla çalışmalılar. Danışman bölgedeki fiyatı belirler, talip olduğu fiyatın gerçek olup olmadığını belirler, tapu işlemlerini yapar, kredi işlemleri halleder. Talip olunan daire üzerinde haciz ipotek şerh var mı bakabilir.Alıcı kendi başına gayrimenkul alacaksa iyi bir piyasa araştırma yapmalı, siteden alacaksa sitede son 6 ayda satılan fiyatı baz almalı, tapudan belediyeden haciz ipotek varmı bakmalı. En uygun kredi ile almalı. İyi bir lokasyonda olmalı kendine göre. İyi bir gayrimenkul danışmanı tespit etmeli, iyi bir danışman donanımı ile sorduğu soru ile ve gösterdiği daireler ile kendisini belli eder” şeklinde konuştu.

Sidar Demir Kimdir?

Gayrimenkul Hizmet Ortaklığı A.Ş. ‘nin Tire’de hizmete açılan yeni ofisinin Broker’ı İç Mimar Sidar Demir 1988 yılında Tire’de dünyaya geldi. Basketbol tutkunu da olan Demir eğitiminin yanı sıra 2005 – 2011 yılları arasında 2. Lig’de profesyonel olarak basketbol oynadı. Lisans eğitimini tamamlamasının ardından 2011 yılında profesyonel iş hayatına adım atarak botanik firmasında iki yıl Pazarlama Müdürü olarak görev aldı. 2013 yılında mesleği olan iç mimarlık eğitiminden de yararlanabileceğini gördüğü için geçiş yaptığı gayrimenkul hizmet sektöründe 2015 yılına kadar Remax ofisinde danışman olarak çalıştı. Sidar Demir danışman olarak geçirdiği başarılı iki yılın ardından 2015 yılı itibariyle de Century21 markası altında kendi Gayrimenkul Hizmet Ofisi’ni kurarak günümüze kadar hizmet vermeye devam etti. Lisans eğitimini tamamladığı Mimarlık Fakültesinin ardından içinde dinmeyen eğitim aşkı ile Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi bölümüne de giren Sidar Demir işinin yanı sıra halen bu eğitimine de devam etmekte.



Editör: Haber Merkezi