HABER: NAZİF HARUPÇU

Fransa’nın Loire bölgesinde çiçekçilik yapan Fransızlar, Türkiye’de düzenlenen programlara katılmak üzere İstanbul’a ardından Sakarya, Yalova, Bayındır ve Ödemiş’e 3 günlük program düzenlediler.

Bu çerçevede 13 firma temsilcisi, Loire bölgesi Süs Bitkileri Başkanı Gino Boimorin, Ziraat Odası Başkanı Aureile Cesbron, Ödemiş’te Talya Fidancılık tesislerinde Bitki Uzmanı ve sorumlusu Aydın Dinçaslan tarafından ağırlandı ve toplantı düzenlendi. Toplantıya Ödemiş Süs Bir Başkanı Hüseyin Cabbar ve Ödemiş’te üretim yapan Çiçek işletmesi sahipleri katıldı.

Fransa’dan gelen çiçekçi konuklar firmaları ile birlikte tanıtımı tercüman aracılığı ile yapıldı ve karşılıklı işbirliği konusu gündeme geldi. Ödemişli Süs bitkileri ve fidan üreticileri de kendi firmaları ve yetiştirdikleri ürünler konusunda da bilgiler verdiler.

Ödemiş Süs Bitkileri Üreticileri Birliği Başkanı Hüseyin Cabbar’da buradaki konuşmasında, “Birlik olarak 175 üyemiz var. Üretici sayısı bu sayı ile sınırlı değil. Bunun 6-7 katı üretici var. Küçük ölçekli daha fazla üreticimiz var. Bunun yanında Tarımsal Kalkınma Kooperatifi kurduk. 50 üyemiz var. Yeni bir kuruluş ve kapsamı daha geniş. Talebe yönelik üretim ve iç piyasa için üretim yapılmakta. Daha çok firmalar ihracat yapmakta.

Ödemiş üretim olarak Türkiye’nin yüzde 35’lik çalı grubu üretiminde önemli bir merkez. Üretici bazında binlerce üretici yan yana geldiğinde gücünü bu şekilde üretim gücünü oluşturmakta ve aile işletmelerimiz ağırlıkta. Talya gibi işletmelerimiz ithal ve ihracat yapan burada tesisler var. Genel de çevre komşu ülkelere ve Asya ülkelerine ihracat yapılmakta. Bugün Birkaç tır Irak’a fidan gönderildi. İşbirliği konularında gelecekte çalışmalarımız olabilir. Biz gelişmelere açığız” dedi.

Loire Ziraat Odası yönetim kurulu üyesi Thierry Browaeys açıklamasında, “20 sene önce Türkiye’ye geldim. 20 yıl sonra Türkiye’nin dinamik bir ülke olduğunu gördük. Ekonomik gelişmenin olduğu ve hızlı büyümenin olduğu, 20 yıl önceki misafirperverliğin bu gelişmelere rağmen devam edip sıcak bir karşılamanın olduğu programdan memnun kaldık. Birlikte neler yapabileceğiz, Bunun üzerinde çok çalışacağız. Türkiye ile işbirliğinde yeni ürünler, teknik destek, katkı sağlamak için birlikte çalışmamız için daha sık gelmemiz gerektiğini düşünüyorum. Şimdiye kadar anlamamıştım. Türkiye için de önemli olan civardaki ülkeler arasında önemli bir yer olduğunu gördük. Dil konusunda, iletişim konusunda sıkıntımız var ama beraber çalışacağımız ortamların oluşacağını düşünüyoruz. Sakarya, Yalova, Bayındır, Ödemiş’teki üretim tesisleri ve buradaki işletmelerle, Birlik ve Kooperatif başkanları ile birlikte işbirliği yapabileceğimiz konuları ele aldık. Bunun için önümüzdeki dönemler de sizlerle sık sık bir arada olmamız gerekliliğini düşünüyorum” dedi.

Editör: Haber Merkezi