Ege Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz ve 12 öğretim görevlisi hakkında Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) tarafından  Fırat Yılmaz Çakıroğlu'nun öldürülmesi olayında  “Görevi kötüye kullanma “ suçunu iddiasıyla yargılanmaları için fezleke hazırladı.

Bimer’e isimsiz dilekçe
BİMER kanalıyla YÖK’e isimsiz dilekçe gönderildi. Dilekçede, Üniversite kampüsü içerisinde 21 Şubat 2015 tarihinde Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde tarih bölümü öğrencisi Fırat Çakıroğlu'nun, menfur bir saldırı sonucunda öldürüldüğünün,terör örgütünün yasa dışı faaliyetlere sessiz kalındığını belirtip, "Rektör Prof. Dr. Candeğer Yılmaz ve Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ersin Doğer ile sorumluluğu olan ilgililer hakkında, kanunla kendilerine verilen görevlerini gerektiği gibi yapmayarak Fırat Çakıroğlu'nun ölümüne sebebiyet verdikleri, yöneticilerin görev ve sorumlulukları yerine getirmediği, eğitim öğretimin yasada belirtilen amaçlara ve ilkelere uygun bir biçimde yapılmasını sağlayacak tedbirleri almadıkları, üniversite içerisine delici ve kesici aletler rahatlıkla sokulduğu, terör örgütü üyesi  öğrenciler hakkında gerekli soruşturma izni vermedikleri, görevlerinin gereğini yapmayan Rektör Prof. Dr. Yılmaz ve Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Doğer, birinci derecede kusurlu ve sorumlu " olduğunu belirtip, olaylardan sorumlu olan üniversite yetkilileri hakkında ceza soruşturması başlatılması ve  yargılanmalarını istedi.

Görevi kötüye kullanma
Dilekçeyi değerlendiren  YÖK , eski Rektör Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, Prof. Dr. Atilla Silkü, Prof.Dr. Mehmet Bülent Özkan, Prof. Dr. Ersin Doğer, Prof. Dr. Süleyman Doğan’ın  Ege Üniversitesi  Fen Edebiyat Fakültesi  Tarih Bölümü 4. Sınıf öğrencisi Fırat Yılmaz Çakıroğlu’nun 20 Şubat 2015 tarihinde kampus içerisinde  öldürülmesi olayının soruşturulması sırasında Fırat Yılmaz Çakıroğlu tarafından, Üniversite Rektörlüğüne, idari bilimlere verdiği, üniversite bünyesindeki bir kısım fakültelerin bölücü terör örgütü PKK/KCK mensuplarının etkin faaliyet alanı durumuna geldiği,önlemler alınması için talep ettiği halde  konu ile ilgili  her hangi bir işlem yapmayarak, “görevi kötüye kullanma “ suçunu işlediklerini belirtti.

 

Suçlamalarda neler var?
Fezlekede ayrıca, diğer üniversite öğretim görevlilerinin ise terör örgütü  PKK/KCK,YYPG-H,DHKP-C yandaşı ve sempatizanı öğrencilerin (izinsiz yürüyüş,afiş pankart asma, slogan atma, çadır kurma, imza standı açma, ders boykotu, kampus alanı içerisindeki bina ve eklentileri, örgütsel yazılım yapma tarzı, eylem ve faaliyetleri ile eğitim ve öğretim engelleyici, aksatıcı, terör örgütlerini veya övücü görsel, fiziksel, sesli eylem, tanıtım, stant, çadır kurulması ve pankart asılması vb) ilişkin faaliyetleriyle ilgili disiplin soruşturmalarını 2547  Sayılı Kanun ve kanuna dayalı olarak yayınlanan yönetmenliklere  aykırı olarak  ceza soruşturması ve yargılanmasını gerekçe göstererek  beklettikleri, adı geçen üniversite yetkililerinin  söz konusu PKK/KCK,YYPG-H,DHKP-C, örgütlerinin yandaşı ve sempatizanı öğrencilerin,2547  Sayılı Kanun ve Yönetmenlik hükümlerine aykırı yasadışı aykırı ve faaliyetleri hallerden olduğunu,buna karşılık Fırat Yılmaz Çakıroğlu’nun hayatını kaybettiği tarihe kadar disiplin mevzuatı gereği suç teşkil eden bu eylem ve faaliyetlerle ilgili disiplin soruşturmalarını gereği gibi yapmadıkları,yaptıkları disiplin soruşturmasında ise PKK/KCK, sempatizanı öğrencilere ceza verilmesi yönünde tutum, davranış ve yönetim tarzı benimsedikleri,Çakıroğlu’nun  yasadışı  PKK’KCK örgütü “Kampüs cadıları” adlı grup tarafından hedef gösterilmesi,derslere ve sınavlara girmesinin engellendiği,yasadışı örgüt mensubu öğrenci ve öğrenci olmayan kişilerce  Edebiyat Fakültesi  ve Yabancı Diller Hazırlık Okulunun işgal edilmesi suretiyle, öğrencilerin eğitim haklarının engellendiği, Fırat Yılmaz Çakıroğlu  ve arkadaşları başta olmak üzere üniversite de tüm öğrencilerin eğitim haklarının engellenmesine karşılık gerekli tedbirleri almadıkları ve alınmasını sağlamadıklarını,Üniversite Rektörlüğünün 1 Mart 2015  tarihinden sonra merkez kampus girişi ve çıkışında turnike konulduğu,giriş çıkışların kontrol edildiği,kamera sayısının artırıldığı, kampus çevresinin tel örgüyle çevrilmesi gibi tedbirlerin alındığı,ancak yeterli  olmadığı,söz konusu tedbirlerin Ege Üniversitesi yetkilileri tarafından Fırat Yılmaz Çakıroğlu’nun hayatını kaybetmesinden  öncede alınabileceği,olayın oluş şekli (PKK/KCK,YYPG-H,)örgütü sempatizanı ve üyeleri tarafından eğitim öğretim yılı boyunca yapılan eylem ve faaliyetler dikkate alındığında,üniversite merkez kampüsün giriş çıkışlarında gerekli koruma ve güvenlik tedbirlerinin zamanında  alınmadığı belirtildi.
Ayrıca 2013,2014 ve 2015 yıllarında  öğrenci olaylarının meydana gelmemesi için gerekli  tedbirleri almadıkları ve buna  bağlı olarak olaylar sırasında  üniversite binaları ve demirbaşlarına zarar verildiği, dolayısıyla  kamu zararına oldukları gerekçesiyle bu örgütlere sempatizan öğrencilerin bilgi ve belgelerde suç ve suçları açıkça belli olmasına karşın çeşitli gerekçelere dayanarak dosyadaki  somut bilgi ve belgeleri göz ardı ederek objektiflikten uzak soruşturma raporu düzenledikleri,raporlarda disiplin cezası  önerilmesi gerektiği halde ceza önermedikleri gerekçesi ile haklarında disiplin ve soruşturma yapılması teklif edilmiş olup,YÖK Başkanlığı  onayı ile adı geçen Ege Üniversitesi eski Rektörü Prof.Dr.Candeğer Yılmaz,Rektör yardımcısı  Prof. Atilla Silkü, eski Genel Sekreter Prof. Dr. Mehmet Bülent Özkan, Edebiyat Fakültesi  eski Dekanı Prof. Dr. Ersin Doğer, Eğitim Fakültesi  eski Dekanı  Prof. Dr. Süleyman Doğan, Doç.Dr. Meliha Korkmaz, Doç.Dr. M.Tahir Öncü, Doç.Dr. Türkan Yılmaz Irmak, Yrd Doç.Dr. Ebru Çetin,Yrd Doç. Dr. Mehmet Yasin Kaya, Yar.Doç.Dr.Mehmet Cem Kamözüt ve Öğretim görevlisi Barış Eroğlu hakkında,Yüksek Öğretim Denetleme Kurulunca, disiplin ve ceza soruşturması yapılması uygun bulunmuştur dendi.
YÖK’ün eski Rektör Prof. Dr. Candeğer Yılmaz ve diğer öğretim görevlileri hakkında dava açılması için hazırladığı fezleke İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildi. Savcılık fezlekeye göre 13 kişi hakkında ilgili mahkemede yargılanmaları için iddianame hazırlayıp dava açacak.

Çakıroğlu’nu öldüren sanığa ağır ceza

Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü 4. sınıf öğrencisi ülkücü genç Fırat Yılmaz Çakıroğlu, 20 Şubat 2015’te PKK yandaşı olduğu iddia edilen kişiler tarafından üniversitenin kampüsü içerisinde bıçaklanarak öldürülmüştü. İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesinde geçtiğimiz yıl Temmuz ayında görülen son duruşmada,  mahkeme başkanı tutuklu sanık Nurullah S.'ye "terör örgütü üyeliği" suçundan 15 yıl, "kasten adam öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet cezası verdi.

Davanın geçmişi

Savcılık iddianamesinde, Ege Üniversitesinde ülkücü öğrencilerle 'PKK/KCK gençlik örgütlenmesi YDG-H (Yurtsever Devrimci Gençlik-Hareketi) üyeleri' diye söz edilen diğer öğrenci grubu arasındaki kavgada, ülkü ocakları Ege Üniversitesi sorumlusu Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü 4'üncü sınıf öğrencisi Fırat Yılmaz Çakıroğlu yaşamını yitirmişti. Olayla ilgili Sosyoloji Bölümü 4'üncü sınıf öğrencisi Nurullah S. tutuklandı. Savcı Zeki Polat, 1'i tutuklu, 31'i tutuksuz toplam 32 sanık hakkında 'kasten adam öldürme', 'örgüt adına suç işleme', 'örgüt üyeliği', 'yaralama ve suç delillerini yok etme', 'gizleme veya değiştirme suçlamasıyla müebbet' ve 5-69 yıl hapis cezası istemiyle iddianame hazırladı. Davanın tek tutuklu sanığı Nurullah S. hakkında 'kasten adam öldürmek', 'örgüt adına suç işlemek', 'örgüt üyeliği ve yaralama suçlarından müebbet' ve 69 yıl, diğer 31 sanık hakkında ise 'Suç delillerini yok etmek, gizlemek veya değiştirmek ve yaralama' 5-48 yıl arasında hapis istemiyle dava açılmıştı.

Editör: Haber Merkezi