İnme, beyin dolaşımındaki patolojik değişimler sonucu gelişen ve vücudun bir yarısında nöromusküler fonksiyon kaybı ile karakterize, halk arasında “inme” olarak tabir edilen bir vasküler (damarsal) bozukluktur.
İnmenin sebepleri nelerdir?
İnme nedenleri arasında ilk sırayı beyin damarları ile ilgili hastalıklar alır. Kafa darbelerinden, beyin ameliyatlarından ve zehirlenmelerden sonra gelişebileceği gibi, beyin tümörü, mikrobik hastalıklarda da görülebilir.
Risk grupları nelerdir?
İnmeye neden olan risk faktörlerinin başında yüksek tansiyon, şeker hastalığı, kalp hastalıkları, sigara, yüksek kolesterol, şişmanlık, alkol, pasif yaşam ve daha önce geçirilmiş inme gelmektedir.
İnme belirtileri nelerdir?
İnme, temel olarak vücudun tek taraflı fonksiyon kaybı olarak tanımlansa da aslında bir klinik belirtiler topluluğudur. Motor afazi (konuşamama), omuz subluksasyonları (çıkıkları), görme bozuklukları, inkontinans (idrar kaçırma), hafıza sorunları, ataksi (denge-uyum bozukluğu), koma, duyu kaybı ve horner sendromu gibi semptomlarla da birleşir. Bu belirtiler beyinin etkilenen damarları ve etkileniş biçimine göre farklı kombinasyonlarla görülür.
İnmede hasta iyileşmesi nasıl olur?
İnmede total felce uğrayan kol veya bacakta derin tendon refleksinin alınamadığı döneme flask dönem denir. Flask dönemde tutulan bölgeler ağırdır ve hiçbir yolla istemli hareket elde edilemez. Genellikle vücuda yakın olan eklemler daha uzak olanlara göre daha çabuk fonksiyonlarını geri kazanır. En iyi fonksiyonel geri dönüşün 6ay ile 2yıl arasında gerçekleştiği bilinmektedir.
İnme tedavisinde fizik tedavi ve rehabilitasyon programı uygulaması şarttır. Fizyoterapist’in yapacağı değerlendirme sonucu hastanın seviyesi belirlenir ve hangi tedavi yönetiminin seçileceğine karar verilir.
Rehabilitasyonun amacı; bu kişilerin fiziksel, zihinsel ve toplumsal işlevini en üst düzeye ulaştırmaktır. İlke olarak rehabilitasyon çalışmaları olabildiğince erken başlatılmalı. Hastanın durumu bu süreci değiştirebilir. Rehabilitasyon çalışmalarının geç başlatılması bir takım komplikasyon dediğimiz, bu hastalığın seyrinde görülen ikinci hastalıkların ortaya çıkmasına sebep olur. Basınç yaraları, derin toplar damarlarda tıkanmalar ve iltihaplar, eklem sertlikleri, kemik erimesi, mesane ve barsak fonksiyon bozuklukları sayılabilir.
Rehabilitasyon çalışmaları, geleneksel yöntemler yani çeşitli eklem hareketleri, germe egzersizleri, kasların güçlendirilmesi ve hareketten oluşmaktadır. Bunları sağlamak için de bir takım Brunstorm, Bobath, PNF ve Johnstone gibi inme tedavisinde fizyoterapistler tarafından sıklıkla kullanılan nörofizyolojik teknik ve yöntemlerden yararlanılır. Bu tedaviler, fizyoterapistler tarafından yapılmaktadır.
Gidişatı nedir?
Tüm nörolojik yetersizlikler 3 aya kadar düzelebilir ve gelişme 1 yıl sürebilir. Genelde kolda yüzde 52, bacakta ise yüzde 89 iyileşme görülür. İyi bir rehabilitasyon programıyla bu hastaların yüzde 20 –30’u normal seviyeye ve yüzde 75’i ise yürür hale gelebilir.
Bir yakınıma inme teşhisi kondu, ne yapmalıyım?
En yakın zamanda uygun tedaviyi almak, inme rehabilitasyonuna komplikasyonlar oluşmadan başlayıp maksimum geri dönüş kazanabilmek için bir fizyoterapiste danışın.
Fizyoterapist Cihad Sazcı İletişim: 05358809161 - [email protected]
Ağrısız hayat için siz de bir Fizyoterapiste danışın