HABER: AYŞE AKYÜZ


Geçtiğimiz günlerde “İnşaat Sektörü Zirvesi’nde” yaptığı konuşmada ev sahibi olmak isteyenlerle ilgili olarak bir açıklama yapmıştı. Açıklamasın da konut kredileri için ilk mecburi olarak yatırılan %25’lik peşinatı biriktirmek için açılan hesaba devlet %15-20 nispetinde katkıda bulunulacağını söylemişti. Davutoğlu bu konuşmada amacın vatandaşın tasarruf etmesini sağlayarak konut sahibi olması, inşaat sektörünü canlı tutmak olduğunu sözlerine eklemişti.

Konuyla ilgili olarak Ödemiş Emlak Müşaviri olarak hizmet veren Mustafa Görgün “Ev sahibi olmak isteyenler birikimlerini ev almak için açılan hesapta yaptıkları takdirde 5 yıl biriken paranın ev almak için şart koşulan %25 peşinatın %15’ini hibe olarak devlet veriyor. Örneğin 100 bin liralık bir ev alımında bankadan %75’ni kredi çekebiliyoruz. Bunun %25’lik kısmını ev satın alacak olan vatandaş ödemek zorunda, devlet bu noktaya el koyarak; bu oranın %15’lik kısmını hibe olarak ev sahibi olacak olan kişilere veriyor. Ama burada bir noktaya değinmek istiyorum. Bu hibenin tek şartı var ev sahibi olmak için biriktirdiğiniz paranın 5 yıl boyunca bankada konut almak için açılan hesapta tutulmasıdır.”

Bunda amacın aynı zamanda kayıt dışını kontrol altına almak olduğuna dikkat çeken Mustafa Görgün “Bununla amaç vatandaşın tasarruf yöneltip konut sahibi yapmak. İnşaat sektörünü canlandırıp ekonomiyi canlı tutmak, burada bir diğer amaç ise tapu harcında alınan gerçek bedeli de ortaya çıkarmaktır.”

Editör: Haber Merkezi