Vatandaşlarımız et konusunda kararsızlık yaşamaktadır. Bununla ilgili Aytaç Et Galesi’nin sahibi Mehmet Yalçın ile görüştük. 28 senedir çıraklıktan kasap olarak yetişmiş olan Yalçın,” Et kültürünün benimsenmesi gereklidir. Vatandaşlarımızın güvendikleri yerlerden et alışverişinde bulunmaları gereklidir. Marketlerden yapılan alışverişlerde etin nereden geldiğini vatandaşlarımız bilmeli ve öyle alışverişte bulunmalıdırlar. Bizler senelerdir bu meslekte alın teri dökmüş inşalarız. Vatandaşımıza önerimiz eti alırken rengine, sertliğine, kokusuna ve nereden olduğuna dikkat etmeleridir. “ Şuanda et fiyatları hakkında da aldığımız verilere göre; etin kilosu 33 TL, bonfile gibi protein ağırlıklı olan etler ise 45 liradır.

Yetişkin bir insanın yeterli ve dengeli beslenmesi için her bir kg ağırlığına 1 g/gün protein alması önerilmektedir. Bu nedenle günlük diyetin %42-50 kadarını, hayvansal proteinler oluşturmalıdır. Basit olarak 70 kg ağırlığındaki bir kişinin hayvansal protein gereksinimi 30-35 g/gündür. Günlük hayvansal proteinin karşılanmasında et, mükemmel bir protein kaynağıdır.

Seçiminiz dana ise, et hayvanın sırt kısmından olmalı. Kasabınıza gittiğinizde istedikleriniz şunlar olmalı: ‘Antrikot, kontrfile, bonfile’. Bunlar hayvanın en az hareket eden kısımlarıdır ve yumuşaktır.

Ebru Teke

 

Editör: Haber Merkezi