Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, yaşanan süt krizlerinin nedeninin plansız üretim olduğunu belirtti. Eskiyörük, “Sütte arz fazlası üretim yine kriz yarattı. Sorunun en doğru çözümü; İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin uyguladığı ‘Süt Kuzusu Projesi’ni tüm belediyelerin uygulayarak okul öncesi çocuğu olan ailelere süt dağıtmasıdır” dedi.

“En etkin yöntem, süt tüketimini arttırmak”

Sütü Uygulamasının hem kısa hem de uzun vadede en doğru yöntem olduğunu ifade eden Eskiyörük, İzmir Büyükşehir Belediyesinin de önemli bir sosyal sorumluluk projesi gerçekleştirdiğini kaydetti. Sütte oluşan fazlalığın giderilmesinin en etkin yönteminin süt tüketimini arttırmak oluğunun altını çizen Başkan Eskiyörük, “Ülkemizde süt tüketiminin yeterli olmaması ve üretimin her geçen gün artması ile fazlalık oluştu. Bu fazlalık krize yol açtı. Üretici, bırakın değerinde satmayı sütünü pazarlayamaz duruma düştü” diye konuştu.

“Süt piyasasına acil müdahale gerekiyor”

Eskiyörük şunları kaydetti, “Üretici büyük mağduriyet yaşarken ortaya bir de fırsatçılar çıktı. Biz kooperatif olarak ortalama 1,15 TL’den alım yaparken Türkiye’nin birçok yerinde süt fiyatları 80-90 kuruşlara düştü. Bu koşullarda üreticinin devamlılığını sağlamak mümkün değildir. Seyirci kalınırsa 2008 yılında olduğu gibi yine süt ineklerimiz kesilecek, ardından yetmezlik oluşup tekrar ithalat yapmak zorunda kalacağız. Bu ithalatla üretici, tüketici ve milli ekonomi zarar görürken; birileri de büyük paralar kazanacak, şuan ithalat lobisi de pusuda bekliyor. Piyasalara acilen müdahale edilerek üreticinin, tüketicinin ve milli ekonominin kayıplar yaşamasını önlemeliyiz.”

“Gelin, üreticiyi kurtaralım”

Okul Sütü Uygulaması hem kısa hem de uzun vadede en doğru yöntemdir. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ardından Devletin ülke çapında 2013 yılında başlattığı Okul Sütü Uygulaması önemli bir sosyal sorumluluk projesi olduğu kadar aynı zamanda tüketilen miktar sayesinde sütteki krizi önlemiştir. Ancak, sütteki üretim artışının devam etmesiyle Okul Sütü de sorunun çözümünde yetersiz kalmıştır. Belediyelere sesleniyorum. Gelin üreticiyi kurtaralım. Hem yeterli beslenemeyen okul öncesi çocuklarımız dünyanın en faydalı besini olan sütü içerek sağlıklı büyüsün, Hem de süt fazlalığının eritilmesiyle krizi önleyelim.”

“Et ve Süt Kurumu süt krizine müdahale etmeli”

“Üretici çaresizlikten ineklerini kestirmek zorunda kalmasın. Süt krizini önlemenin diğer bir yöntemi de piyasalara Et ve Süt Kurumu vasıtasıyla müdahale edilmesi. Tarım Bakanımız Faruk Çelik’in sorunu çözmek için büyük gayret gösterdiğini görüyoruz. Sayın Bakanımızın, piyasadaki fazlalığın Et ve Süt Kurumu kanalıyla alımının yapılacağını açıklayarak üreticinin bugün içinde bulunduğu korkuyu gidermesini bekliyoruz. 2008 yılındaki krize seyirci kalınmasının bedelini Türkiye ağır ödemiştir. Binlerce süt ineğimizin mecburi kesime gitmesinin ardından oluşan açığı kapatmak için 3 milyar dolarlık canlı hayvan ithalatı yapılmıştır. Bu zarar tüm ülkenin zararıdır. Eğer o dönemde krizin başlamasıyla piyasadan bir miktar süt tozu çekilip Afrika gibi açlık çeken ülkelere yardım amaçlı gönderilseydi piyasa düzeni sağlanırdı. İthalat yapmak zorunda kalmayıp, ülkemiz hem karlı çıkardı hem de dünyanın takdirini kazanırdık. Bugün üretim fazlalığını oluşturan en önemli sebep sıfır faizli krediyle tarımla ilgisi olmayan şirketlerin çiftlikler kurmasının yarattığı sorunlardır.”

Editör: Haber Merkezi