Türkiye’nin dört bir yanında davet edildiği konferanslarda Tire Süt Kooperatifi modelini anlattığını belirten Eskiyörük, “Birleşmiş Milletler tarafından örnek kırsal kalkınma modeli olarak gösterilen ‘Tire Süt’ modelini artık dünya tanıyor” dedi. Kooperatif yapısının küçük ölçekli üreticinin korunması ve kalkınmasına yönelik planlandığını anlatan Eskiyörük, “Ortaklarımızın, yem, tohum, gübre, akaryakıt gibi temel girdilerini sağlıyoruz. Ortak kullanımlı makina parkurumuzla ortaklarımızın tarımsal üretimini destekliyoruz. Satış mağazamızla ortaklarımızın ev ihtiyacını, tarım marketimizle ise alet ve ekipman ihtiyacını karşılıyoruz. Gerektiğinde, avans vererek nakit ihtiyacını karşılayıp, tefeciye karşı koruyoruz. Yerinde eğitim vererek ürünün kalitesini ve verimliliğini artırıyoruz. Toplam, 62 alım merkeziyle, sütte soğuk zinciri oluşturduk. Laboratuarımızda sütün analizlerini yapıyoruz. Kalite değerlerine göre fiyatlandırıyoruz” ifadelerini kullandı.


Tarımın reçetesi
Türkiye’de, tarımın kazandığı önemin herkesçe bilindiğine işaret eden Eskiyörük, çözüm önerilerini ise şöyle sıraladı. “Yerel yönetimler kırsal kalkınmaya önem vermeli. Çünkü kırsalın sorunları çözmeden kentlerin sorunlarını çözemeyiz. Belediyeler, sadece kooperatif ürünlerinin sunulduğu tanzim satış mağazaları açmalı. Devlet destekleme politikalarıyla kooperatifleşme teşvik edilmeli. Kooperatifler bakanlığı kurulmalı. Kooperatifleşme ile küçük aile işletmeleri korunmalı. Sözleşmeli üretimle çiftçi güvence altına alınmalı. Tarımsal örgüt yapısı düzenlenmelidir. Üretici örgütü kanalıyla desteklenmeli ve denetlenmelidir. Meralar, kooperatiflere tahsis edilerek ıslahı sağlanmalıdır. İthalat politikasından vazgeçilmelidir. Çiftçiye para veren değil, para kazandıran ulusal bir tarım politikası oluşturulmalıdır. Planlı üretimle, fiyat istikrarı sağlanmalıdır.”
Ses getiren projeler
Projeler: Okul sütü projesi, (2008-2013), Süt Kuzusu projesi (2013 – Devam Ediyor), Çiftçim Market (sadece kooperatiflerin ürünlerinin bulunduğu bir satış mağazası),Bilgi Aktarım projesi. GES santrali, Gezen Tavuk Çiftliği, Damızlık Düve ve Besi Çiftliği, Bölgemizdeki diğer yöresel ürünlerin işlenmesi ve pazarlanması (incir, kestane, zeytin vb)

Editör: Haber Merkezi