HABER: AYŞE AKYÜZ


Eğitim İş Sendikası Ödemiş Temsilciliği tarafından 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle Ödemiş Zübeyde Hanım anıtı önünde bir basın açıklaması düzenlendi. Basın açıklamasına Eğitim iş üyelerinin yanı sıra Atatürkçü Düşünce Derneği üyeleri, ÇYDD Ödemiş Şubesi üyeleri, CHP kadın Kolları destek verdiler. Eğitim İş Ödemiş Temsilciliği adına basın açıklamasını Ümran Akça yaptı.

“Türkiye tecavüzcüyü, saldırganı koruyup kollayan hukuk sistemi var “

Akça Kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetlerinin her geçen gün artığına dikkat çekti. Akça “Ülkemizde, kadına yönelik şiddet, kadın emeği sömürüsü, kadın bedeni sömürüsü, kadın yoksulluğu, kadın işsizliği, çocuk gelinler ve okula gönderilmeyen kız çocukları, tacizciyi, tecavüzcüyü, saldırganı koruyup kollayan hukuk sistemi, genel anlamda da AKP iktidarının kadını yok sayan gerici politikaları kadının özgürleşmesi önünde en büyük engeller olarak durmaktadır. Kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetleri her geçen gün artarak yükselmektedir.”

“13 yılda 5 bin 406 kadın öldürüldü “

Kadınlara yönelik şiddetin artarak devam ettiğini belirten Akça “Erkek egemen toplumun kadınlara yönelik fiziki ve psikolojik şiddeti; işyerlerinde, evlerde, sokaklarda, yaşamın her alanında, artarak devam etmektedir. 2002-2015 yılları arasında 5 bin 406 kadın erkekler tarafından öldürülmüştür. Tablo bu kadar ağırken, erkek katiller ve tecavüzcülerin kravat taktıkları için “iyi hal indirimleri” aldıklarına, “tahrik indirimi”nden yararlanarak cezasız kaldıklarına, tecavüz davalarında ise kadınların “rıza”larının arandığına tanık olmaktayız.”

“Devlet Toplumdaki bireylerin eşit ve özgür olarak hayatlarını korumak zorundadır”

Devletin eşitliğin yaşama geçirilmesiyle hükümlü olduğunu belirten Akça “Erkek şiddetinin giderek artmasında, AKP iktidarının din ve ahlak adına sıkça kullandığı cinsiyetçi, sözde muhafazakâr söylemlerle kadını değersizleştirmesi, namus ve ahlak anlayışını salt kadına indirgemesi önemli etken olmuştur. Anayasa’nın 10. Maddesi “Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür” demektedir. Siyasi iktidarın görevi şiddet dilini ve öç almayı yaygınlaştırmak değil, toplumdaki bireylerin eşit ve özgür olarak hayatlarını korumaktır.

“Kadınlar TBMM’de yüzde 14.39 oranında temsil edilebiliyor”

Kadınları eğitim hayatından yoksun bırakıldığına bunu da okuma yazama bilmeyen her 5 kişiden 1 4’ün kadın olduğuna dikkat çeken Akça “Okuma yazma bilmeyen her 5 kişiden 4’ü kadındır. Atatürk’ün 81 yıl önce seçme ve seçilme hakkına kavuşturduğu kadınlarımız, TBMM’de yüzde 14.39 oranında temsil edilebiliyor. Kadınlar yaşama karşı gösterdikleri isyan ve inatla, toplumu hayata bağlayan kararlılığı armağan ediyorlar. Yeryüzüne barışı, çağdaşlığı, inceliği ve sayısız güzelliği kadınların getireceğine inanarak 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutluyoruz.”

Editör: Haber Merkezi