Atatürkçü Düşünce Derneği Ödemiş Şube Başkanı Mehmet Eriş, İzmir İktisat Kongresi’nin 89.yıldönümü nedeniyle bir basın açıklaması yaptı. İktisat Kongresi’nin yıldönümünden yola çıkarak Türkiye ve Ödemiş ölçeğinde ekonominin aldığı yaralardan bahseden Mehmet Eriş, bölgenin geçim kaynakları olan tarım ve hayvancılıkta yaşanan sıkıntılara değindi.            
Eriş, 1923 yılında daha savaşın bulutları dağılmamışken, Mustafa Kemal’in İktisat Kongresi’nde, İzmir’de toplumun tüm kesimlerini temsil eden çiftçisi, tüccarı, amelesi ve o günkü sanayicileri ile herkesin sesi olacak bir ekonomi yolu izlemek için toplumu biraraya getirme amacını gerçekleştirdiğini dile getirdi.
Bu toplantıda ülkenin geçmişini inceleyen ve geleceğin doğru bir şekilde planlanıp doğru ekonomi ile kalkınmasının amaçlandığını ifade eden Eriş, Atatürk’ün ‘savaş meydanlarında kazanılan askeri başarılar; ekonomik başarılarla taçlandırılmalıdır’ sözünü hatırlatarak, “Atatürk bu sözüyle ekonomide başarılı olmanın halkın mutluluğuyla eş anlamlı olduğunu vurgulamıştır” dedi.
“BÖLGE AFET KAPSAMINA ALINMALI”
Mehmet Eriş açıklamalarını şöyle sürdürdü:
“Bugün ilçemizde de ekonomi tamamen tarım ve hayvancılığa dayanmakta, ticaret bu sektörlerin yaması ve ürünlerinin değer bulmasıyla ekonomi heyecanlanabilmektedir. Oysa bugün bölgemizde en büyük tarım ürünü olan patates, günlerdir süren olumsuz hava koşulları ile sökülememiş, bu nedenle de yeni ürünler ekilememiştir. Ekilenler de soğuk hava ve yağış nedeniyle çürümüş veya dondan etkilenmiştir.
Hayvancılık alanında yaşanan şap hastalığı nedeniyle hayvan pazarı kapalıdır. Hayvan yetiştiricileri şap hastalığının tüm olumsuzluğunu yaşamaktadır. Bazı bölgelerde hayvan ölümleri görülürken, hastalığın olduğu çiftliklerde süt verimi düşmekte, hayvanlarda et kaybı görülmektedir. Bu yetmezmiş gibi süt fiyatları da düşmüştür.
Ekonomik olarak tam bir afet durumu bölgemize hakim olmuş, ticaret durma noktasına gelmiştir.
Bölgemizin afet kapsamına alınmasını, aynı Niğde, Nevşehir bölgelerinde olduğu gibi, elektrik borçları ve tarım borçları ertelenmeli ve yeni karşılıksız hibe para desteği sağlanmalıdır.
Yoksa Ödemiş ve çevre ilçelerimizi zor günler beklemektedir. Yetkililerimizi ve bölge milletvekillerimizi bu konuda göreve davet ediyoruz. Yarın çok geç olabilir.”
Editör: Haber Merkezi