HABER:CEREN ERCİH
Ödemiş Ticaret Odası Başkanı Eriş,“Türkiye’nin tarımdaki gücünü, potansiyelini bilerek kooperatifleşmenin öneminin farkındayız ve sonuna kadar destekliyoruz. Ayrıca gelişmesi gerektiğini, daha iyi örgütlenmesi gerektiğini de biliyoruz. Ancak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’mızın açıklamış olduğu çiğ süt destekleme programında kooperatiflere ödenecek 8 krş. İmalat yapan ve süt toplayan firmalara ödenecek 4 krş. desteklemenin haksız rekabetin oluşması ve amacına ulaşmayan destekleme olduğunu düşünmekteyiz.
Çiğ süt olarak ürüne destek veriliyorsa aynı özellikteki çiğ sütün aynı miktarda desteklenmesi gerekmektedir. Eğer kooperatiflere destek veriliyorsa kurumlar vergisi gibi bazı vergilerden muaf tutulan kooperatiflerin çiğ süt ve üreticiler üzerinden desteklenmesi rekabet şartlarına uymaması ve haksız rekabet ortamı düşünüldüğünde doğru değildir.
Bakanlık kooperatifleri desteklemek için vergi muafiyeti ve ürün alımlarında kooperatiflere öncelik verme gibi desteklemeler yapmalıdır. Ancak ürün bazlı desteklemelerde üreticiyi kooperatiflere zorlamak ticari etik kuralları açısından ve rekabet şartları açısından doğru değildir. Küçük Menderes ovasındaki süt üretimini göz önünde bulundurduğumuzda çiğ süt miktarı kooperatiflerin altından kalkacağı seviyenin de çok üzerindedir. Birçok kooperatif topladıkları çiğ sütü kendisi işlememekte ulusal yerel firmalara nakletmektedir. Tüm şartlar düşünüldüğünde çiğ süt desteklemedeki adaletsizliğin düzeltilmesini ve ürünlerin nereye verildiğine bakılmaksızın eşit şekilde desteklenmesi gerektiği düşüncesindeyiz."

Editör: Haber Merkezi