Haber: Dilek Ayvalı

Jeotermal enerji tehdidiyle yüz yüze olan Başköy’de geçtiğimiz hafta meydana gelen olayda Tire Mal Müdürlüğü personeli 3 kişi, yolu kesen köylüler tarafından alıkonulmuştu. Bunun üzerine personelin mensubu olduğu Türk Büro – Sen’in İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Cumhur Çil açıklama yaparak, konun takipçisi olduklarını ve Tire Mal Müdürlüğü personeline yapılan saldırıyı kınadıklarını dile getirmişti.

Cumhur Çil’in yazılı olarak yaptığı basın açıklamasında en dikkat çekici nokta ise yerel basının asılsız haber yaptığı iddiası oldu. Üyesi olan Tire Mal Müdürlüğü personelini korumak, kollamak adına yaptığı açıklamada maksadını aşarak, Tire’deki yerel basını asılsız haber yapmakla suçlayan ve hedefe koyma girişiminde bulunan Çil’in açıklamasına yanıt, Tire’deki basın mensupları adına Haber Tire Gazetesi İmtiyaz Sahibi Ercan Çelik’ten geldi.

“HAKARETTEN ÖTE KÜFÜRDÜR”

Tire’deki tüm gazete ve ajans temsilcilerinin işini namusu ve şerefiyle en iyi şekilde yaptıklarını vurgulayan Çelik, “Sendika yetkilisinin açıklamasını, Tireli basın mensupları olarak hayretler içinde okuduk. Bir gazeteye ya da gazeteciye yapılabilecek en büyük hakaret, asılsız haber yaptığını iddia etmektir. Hatta, omuzlarında, halkın haber alma özgürlüğünün tüm sorumluluğunu taşıyan basın mensuplarına böyle bir söz yöneltmek hakaretten öte küfürdür. Sendika yetkilisinin konuyu takip etmesi, personelini koruyup kollaması tabi ki en doğal hakkıdır. Fakat bu mücadeleyi yaparken, bir başka iş kolunda görev yapan emekçileri hedefe koyma, konuyu saptırıp başka yerlere çekme çabası kabul edilemez. Tire, pek çok ilçeye göre basın konusunda çok şanslı bir ilçedir. Tire basını, köklü tarihi ve bilinciyle kendini geliştirmiş ve Tire’de faaliyet gösteren yerel gazeteler ve ajans temsilcileri şimdiye kadar her konuda üzerine düşen görevleri, sorumluluk bilinciyle en iyi şekilde yerine getirmiş, Tire halkının yerelde ve ulusalda sesi olmuştur.” dedi.

“DÜZELTME BEKLİYORUZ”


Sendika Yetkilisi Cumhur Çil’in maksadını aştığını dile getiren Çelik, “Sendika yetkilisinin Tire’ye geldiğini görmedik, duymadık. Sanıyoruz kendisi olaylarla ilgili, buradaki personelin ya da başkalarının anlattığı, yönlendirdiği kadarıyla bilgi sahibi. Bu süreçte Tire yerel basınının hiçbir haberinde, Mal Müdürlüğü’nün jeotermal tesis kurulması ile ilgili izin verdiğine yönelik bir ibare yer almıyor. Aksine Tire Mal Müdürü Sayın Niyazi Kesim’in ifadeleri doğrultusunda, valilik tarafından sadece araştırma izni verildiği açık şekilde belirtilmiştir. Bu süreçte pek çok kişi ile röportajlar yapıldı, pek çok kişi beyanatta bulundu. Haberlerde yer alan ve başkalarına ait bu beyanatlarda eğer asılsız bir bilgi yer alıyorsa da bu ‘asılsız haber’ değil, ‘asılsız beyanat’ olarak tabir edilir ve sorumluluğu da beyanatı veren kişinindir. Sayın sendika yetkilisinin bu iki ifade arasında büyük bir fark olduğunun bilincinde olması ve Tire yerel basınında faaliyet gösteren kuruluş ve emekçilere yönelik yaptığı bu haksız ithamla ilgili bir düzeltme yapmasını bekliyoruz.”

MAKSATLI OLDUĞUNA İNANMAK İSTEMİYORUZ

Tireli basın mensupları olarak açıklamadaki “Asılsız haberler” ifadesinin maksatlı olduğuna inanmak istemediklerini de sözlerine ekleyen Ercan Çelik, “Tire basını, namusu ve şerefiyle görevini en iyi şekilde yaparak, burada yaşayan halkın sesi olmaya devam edecektir. Görevi emekçilerin haklarını savunmak olan bir sendikanın, basının susturulması, sindirilmesi, ilerleyen süreçte söz konusu olaylarla ilgili tekrar haber yapmaktan vazgeçirilmesi yönünde bir çaba içinde olduğuna inanmak istemiyoruz. Bu yüzden, sendikanın açıklamasının maksadını aştığını ve bununla ilgili düzeltme yapılacağını düşünüyoruz. Zira Tire yerel basını, her zaman olduğu gibi bundan sonra da halkın, doğu ve tarafsız haberleri alması için cesur bir şekilde faaliyet göstermeye ve birlik içinde hareket etmeye devam edecektir” şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi