Kent Kültür Envanteri hazırlamanın oldukça kapsamlı ve zor bir süreç gerektirdiğini ifade eden Tire Kültür Derneği Onursal Başkanı Araştırmacı Yazar A. Munis Armağan, "böylesine ciddi bir konuda kent tarihini ve kültürünü çok iyi bilmek, envantere girecek olan maddelerin belgesel açıdan net bir şekilde ortaya konulması gerekir. Envanter hazırlamak staj değil, tecrübe ve birikim gerektirir" dedi.

2011 YILINDA HAZIRLANAN ENVANTER DAĞITILMADAN TOPLATILDI

Tire için öncelikli olarak bir kültür envanteri hazırlanmasını çok önemsediğini ve mutlaka tamamlanması gereken bir çalışma olarak gördüğünü söyleyen Armağan,  "Ancak, Tire tarihiyle ilgili belgelere,  bilgilere ve Tire’deki tarihi eserlere yabancı olanların ve bu eserlerin nerede bulunduğunu dahi bilmeyenlerin Tire Kültür Envanteri hazırlamasının vahim hatalara sebep vereceğini unutmamak gerekiyor.  Böyle bir hata bundan 13 yıl önce İzmir İl Kültür Müdürlüğünün bir memuru görevlendirerek Tire Kültür Envanteri hazırlandığında açık bir şekilde ortaya çıkmıştı. 2001 yılında hazırlanan bu envanter çalışması ne yazık ki bahsettiğimiz şekilde büyük hatalar içeriyordu. Bu hataları ve yanlışlıkları tespit edip il kültür müdürlüğümüze iletmiştik. Tarihi bir hatadan dönülerek basılmış durumdaki o çalışma dağıtılmadan imha edilmişti. Bu nedenle Tire Kültür Envanteri çalışmalarının, ülkemizin kaynaklarını bilinçsiz bir şekilde harcamaksızın, zaman israfından kaçınarak ve en önemlisi de geri dönülmeyecek tarihi bilgi hatalarına sebebiyet vermeksizin ele alınması gerekir" şeklinde konuştu. 

İZMİR ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK TERBİYEYE YAKIŞMAYAN TUTUMLAR SERGİLEDİ

2011 yılında Tire Kültür Derneği’nin İzmir Üniversitesi ile yapmış olduğu protokol kapsamında Tire Kültür Envanteri çalışmalarını başladıklarını hatırlatan Araştırmacı Yazar Munis Armağan, "Tire için acil ihtiyaçlardan biri olan Tire Kültür Envanteri hazırlanmasına yönelik bu girişim beni oldukça umutlandırmıştı.  Ancak kültür envanteri olarak başladığımız projeler ve yaptığımız çalışmalar daha sonra İzmir Üniversitesi tarafından sebebini bilmediğimiz bir şekilde bir fotoğraf kataloğu olarak yayınlanınca çok şaşırmış ve üzülmüştük. Başta anlaşmış olduğumuz envanter projesi, bizim görüşümüz ve onayımız alınmadan Tire Fotoğraf albümüne dönüştürülmüştü. Üstelik albümün içinde yer alan metinler tamamen bizden alınan bilgilerle yazılmasına rağmen, basılan albüm kapağında ve içeriğinde bizlerden sadece "yer gösteren kişi" olarak bahsederek yayımcılık ilkelerine ve akademik terbiyeye yakışmayan bir tutum sergilenmişti. Bu durum bizleri son derece üzmüş ve hayal kırıklığına uğratmıştı" dedi.

HAZIRLADIĞIMIZ METİNLERİN İZİNSİZ KULLANILMASI HUKUKSAL SORUN DOĞURUR

İzmir Üniversitesi’nin Tire’de düzenlediği toplantıda sivil toplum kuruluşları ile birlikte hareket edileceği ifade edilmesine rağmen Tire Kültür Derneği'nin çalışmalarının dikkate alınmayışında bir kasıt aramak istemediklerini sözlerine ekleyen Armağan " Ancak bu toplantıda İzmir Üniversitesi rektörünün Tire Kültür Envanteri çalışmalarının stajyer öğrenciler eliyle başlatılacağını ifade etmesi bizleri bir kez daha endişelendirdi. Tekrar söylüyorum envanter hazırlamak ciddi bir iştir. Stajyerlik faaliyetleri ile Tire'deki tarihi eserleri kayıt altına almak mümkün değildir. İkazlarımız dikkate alınmayıp bu mantıkla yapılacak herhangi bir yayımda,  daha önce bizim tarafımızdan verilen metinler ve yayımlamış olduğumuz kitaplardaki bilgiler izinsiz olarak kullanılacak olursa hukuksal sorun doğurabileceğini hatırlatmak isterim."dedi.

Yaşanan gelişmelere rağmen kapsamlı bir Tire Kültür Envanteri hazırlanması için sürdürdükleri çalışmalara hiç bir zaman ara vermediklerini söyleyen Munis Armağan, "Şu an envanter çalışmamızın sonuna gelmiş durumdayız. Daha önce belirlediğimiz basım tarihini bazı hassasiyetlerimiz nedeniyle ertelemiştik. En kısa sürede Kültür Bakanlığımızın resmi kayıt sistemi ve formlarına uygun bir içerik ile tamamlamış olacağız. Talep edilmesi ve çalışmalarımızın dikkate alınması halinde uygun bir projede kullanılmasını değerlendirebiliriz" şeklinde konuştu.

  Haber: Dilek Ayvalı

 

Editör: Haber Merkezi